Nederlandse Handboogsport naar Olympische Spelen

25 mei 2012
Vanmiddag heeft Rick VAN DEN OEVER voor Nederland een startplek verdiend op de Olympische Spelen. Hij deed dit door in het Olympisch Stadion de Duitser Mayr te verslaan met 6 – 2. De sterke wind maakte dat de omstandigheden lastig waren voor de handboogsporters.

De drie Nederlandse deelnemers stroomden vanochtend pas in de derde ronde in. VAN DEN OEVER, VAN DER BERG en VAN DER VEN wonnen hun eerste duels en kwamen alle drie bij de laatste 16.

Rick VAN DER VEN, morgen finalist op het EK, verloor daarna verrassend met 6 – 4 van de Duitser MAYR. Rick VAN DEN OEVER en Sjef VAN DEN BERG versloegen hun opponenten wel en bereikten de laatste 8.

Sjef VAN DEN BERG kwam vervolgens tegen de Moldaviër OLARU: 6 – 4. Rick VAN DEN OEVER bereikte na een spannende partij tegen PRILEPAU uit Bulgarije. Na een 5 -5 setstand moest een closest-to-the-center schot beslissing brengen. VAN DEN OEVER scoorde een negen, waar de Bulgaar acht punten noteerde. VAN DEN OEVER bereikte de laatste vier!

In die kwartfinale keek VAN DEN OEVER direct tegen een achterstand aan tegen de Duitser MAYR, die eerder dus VAN DER VEN uitschakelde. De in kracht toegenomen wind speelde de sporters parten. VAN DEN OEVER herstelde zich echter en draaide zijn achterstand om in een voorsprong. Na de laatste set, die VAN DEN OEVER overtuigend won, ontplofte de tribune. Het doel, een plek bij de beste drie, was bereikt.

De finale die daarop volgde, verloor Rick VAN DEN OEVER met 7 – 3 setstand van MATZKIN (Isr).

PROCEDURE Individueel

Doordat Rick VAN DEN OEVER de finale bereikt van het OKT, neemt tenminste één Nederlandse handboogsporter zeker deel aan Olympische Spelen. Op dit moment heeft één sporter voldaan aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF: Rick VAN DER VEN die morgen in de finale van het EK staat.

Andere Nederlandse handboogsporters kunnen nog aan de kwalificatie-eisen voldoen op de de World Cup wedstrijd in Ogden (Vst) van 18 t/m 24 juni. Daarna pas vindt de definitieve toewijzing plaats. Om in Ogden aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF te voldoen is een top 8-notering nodig.

RECURVE Team in OGDEN (Vst)

Het Recurve team heeft al voldaan aan de kwalificiatie-eisen van NOC*NSF. Op die World Cup in Ogden kan dat team ook nog een startplek verdienen in een apart OKT voor landenteams. Als het Nederlandse team tijdens dat OKT een startplek verdient, dan gaat een team van drie sporters naar Olympische Spelen. In dat geval laatste geval zijn de drie teamsporters ook gerechtigd om deel te nemen aan de competitie in het individuele toernooi.

Na Ogden zal bekend worden gemaakt welke Nederlander of welke Nederlanders naar de Olympische Spelen zullen gaan.

 

Uitslag CQTM (Continental Quota Tournament Men)
Rondes CQTM

Terug naar overzicht