Dagblad de Limburger, door Peter Schoeber

Het eerste NK voor handboogschutters met een beperking werd een succes in Hoensbroek. Achttien sporters streden gisteren om de winst.

De weergoden zijn de deelnemers van het NK handboogschieten voor aangepaste sporten goed gezind. Tussen de opening van het evenement en de prijsuitreiking is het droog op het terrein van Adelante Zorggroep in Hoensbroek. Ook bezoekers van de locatie brengen een bezoek aan het NK. „Deze locatie is een goede keuze”, merkt scheidsrechter Bas Schloesser dan ook op.

Achttien deelnemers zijn op het eerste NK afgekomen. Sporters met een spierziekte, een amputatie of met een dwarslaesie staan of zitten in een rolstoel aan de schietlijn. „De deelnemers hebben iets meer plaats nodig, normaal is het tachtig centimeter, maar met rolstoel is 1.20 meter nodig. En je moet ze helpen met de pijlen te halen. Voor het overige verschilt de wedstrijd niet met die voor valide sporters.”

Niet de Nederlandse Handboogbond (wel aanwezig) maar Willem Tell SC uit Hoensbroek nam het initiatief voor dit NK. Het was de Belg Ludo Maessen, lid van Eendracht Sint Sebastiaan Maastricht, die met het idee kwam, zegt Schloesser. „Wordt het niet eens tijd, dat er ook voor ons een NK komt? Dat heeft ons aan het nadenken gezet. Sporters met een beperking schieten al mee met valide sporters, maar nu heb je ze allemaal bij elkaar en krijg je een eerlijker verloop van de wedstrijd.” Onder de deelnemers ook twee oud-deelnemers aan de Paralympics: Philip Bottomley uit Engeland was er in Londen bij (winnaar NK-recurve), Maessen was al in Atlanta 1996 actief. De eerste editie smaakt naar meer, vindt Schloesser. Hij denkt aan een internationaal toernooi met België, Luxemburg en Duitsland. Willem Tell SC wil ook volgend jaar weer een NK te organiseren. Van de Limburgse deelnemers verloor Ton Jacobs van Ons Genoegen uit Ysselsteyn de compound finale van Raimon Huggers.

Uitslag NK aangepast sporten