De Nederlandse Outdoor kampioenschappen 2017 vonden plaats bij HBS Almere. Olympiër Sjef van den Berg wist na een razend spannende finale de titel te veroveren bij het onderdeel recurve. Gaby Bayardo won tijdens haar eerste deelname de titel bij de dames. Peter Elzinga en Sanne de Laat veroverde de titels bij het onderdeel compound.

Met een uitgestrekte hand voor zich maakte Sjef aan het aanwezige publiek en de fotograaf kenbaar dat de zwaarbevochten titel van vandaag maar liefst zijn vijfde opeenvolgende outdoor titel is. Even was er verwarring in de finale tegen Steve Wijler. Nadat de Limburger Steve zijn achterstand bijna had ingehaald leek de overwinning toch aan hem voorbij te gaan toen het scorebord met 6-4 de overwinning aan Van den Berg toewees. Even vierde de Brabander zijn overwinning, maar toen werd duidelijk dat de scheidsrechter de beslissing had omgekeerd. Een pijl had niet de ‘lijn’ geraakt en werd afgewaardeerd. Gelijke stand! Een shoot-off moest de beslissing brengen. Beide heren schoten hun beste pijl van de finale, beide een X. Maar alsnog had Van den Berg de betere en mocht de hand weer in de lucht! Rick van den Oever veroverde brons ten koste van Mitch Dielemans.

Gaby Bayardo deed in Almere voor het eerst mee aan het Nederlandse titel toernooi. De Mexicaanse, die in Rio ook deelnam aan de Olympische Spelen, woont sinds enkele maanden in Nederland. Bayardo plaatste zich overtuigend als eerste in de kwalificatieronde, maar had naar eigen zeggen moeizame eliminatierondes richting de finale. Tegen Sarah Kwaks toonde ze weer controle en pakte de titel met 6-0 in setpunten. Esther Deden greep het brons.

Shoot-off tussen World Games gangers

Mike Schloesser en Peter Elzinga stonden weer oog-in-oog. Ook bij de heren compound kwam het aan op een shoot-off. Beide heren oogden gespannen in de zoveelste krachtmeting tussen beide topschutters. Na de 15 reguliere pijlen stond voor beide heren 144/150 op het scorebord. Tijdens de shoot-off toonde Elzinga meer scherpte en zette de beter pijl op het bord. Hiermee nam de Almeerder de titel weer over van de Limburger Schloesser. Met de titel van vandaag heeft de veelvuldig international al 10! Nationale titels op zijn naam.  Sander Dolderman uit Weert won het brons.

Bij de dames compound was de finale een onderonsje van clubgenoten Sanne de Laat en Jody Vermeulen uit Eindhoven. In het voorgaande jaar stond De Laat al op het podium met een derde plaats. Dit jaar was ze overduidelijk de sterkste in de finales. Met 145-141 greep ze de titel ten koste van Vermeulen. Inge van Caspel uit Almere won het brons.

29 en 30 juli staan Schloesser, Elzinga en De Laat aan de start van de World Games in Wroclaw Polen. Daar zullen ze een greep gaan doen naar de prijzen van het mondiale eindtoernooi voor niet-Olympische disciplines.

Nederlandse clubtitels

Steve Wijler miste individueel het goud, maar eerder op de dag won hij wel de nationale titel voor de clubteams samen met clubgenoot Robin Giebels. Ze wonnen met 6-0 overtuigend van thuis favoriet HBS Almere. ARC Rotterdam greep het brons bij de recurvers.

Rozen van Oranje Heeze (Martine Couwenberg en Harold Stas) waren de sterkste bij de compound teams. Ze wonnen met 153-150 tegen de Batavieren Treffers (Sander Dolderman en Sandra van der Looy). HBS De Waert uit Heerhugowaard won het brons.

Voor de complete uitslagen: http://ianseo.net/Details.php?toId=2849

Foto’s: Pridex media 

Compleet fotoalbum: https://handboogsport.smugmug.com/Outdoor/NK-Outdoor-2017/