Van 15 t/m 22 oktober a.s. zal het WK outdoor senioren plaatsvinden in Mexico City. Wat kunnen we gaan verwachten bij dit toernooi en welke atleten gaan Nederland vertegenwoordigen.


De deelnemers

Heren


We beginnen met Sjef van den Berg (Arnhem), die uitkomt in de recurve klasse. Over Sjef spreken we niet te min omdat hij vierde werd tijdens de Olympische Spelen vorige zomer in Rio de Janeiro. Op de wereldranglijst staat hij vijfde. Afgelopen jaar heeft Van den Berg team zilver gewonnen bij de World Cup outdoor in Berlijn. Verder heeft Sjef voorgaande jaren ook enkele mooie titels behaald, zo heeft hij zowel de Europese titel indoor als outdoor behaald in de heren recurve teamwedstrijd. Ook behaalde hij brons bij het WK indoor in 2014, en zilver in 2012. In 2013 behaalde hij zilver tijdens het WK outdoor in Belek. In 2016 heeft hij ook podiumplaatsen behaald tijdens de World Cups, met de overwinning in Shanghai als hoogtepunt.

Steve Wijler (Arnhem) staat zevende op de wereldranglijst en zal ook deelnemen in de recurve klasse. In Shanghai won hij dit jaar goud tijdens de World Cup. In Berlijn maakte Steve  deel uit van het team dat zilver behaalde. Tijdens het EK jeugd in 2016 behaalde Wijler zowel bij de recurve heren junioren individueel als met het team een zilveren medaille.

Rick van der Ven (Oss) completeert de heren recurve selectie. Rick staat 27e op de wereldranglijst. In 2015 was Rick finalist tijdens het WK outdoor, waar hij uiteindelijk het zilver pakte. In Nimes won hij team brons tijdens het WK indoor in 2014. Van der Ven is driemaal Europees kampioen geweest en heeft ook ereplaatsen behaald tijdens World Cups in de voorgaande jaren.

Mike Schloesser (Klimmen) komt uit in de compound discipline. Op de wereldranglijst staat Mike tweede, en dat geeft vertrouwen in de aanloop naar het WK outdoor. Dit jaar heeft hij mooie resultaten behaald zoals winst bij de World Cup outdoor in Salt Lake City en de prestigieuze Vegas Shoot (indoor). In 2016 behaalde hij individueel goud tijdens het WK Indoor te Ankara en zilver met het landenteam. Tevens won hij goud bij de World Cup Finale outdoor te Odense en in 2013 werd hij wereldkampioen outdoor te Belek. Tijdens de Europese indoorkampioenschappen heeft Mike tweemaal zilver behaald.

Peter Elzinga (Almere) is ook een ervaren deelnemer in het compound veld. Peter, tiende op de wereldranglijst,  won vorig jaar zilver tijdens het EK outdoor. Elzinga is al lang internationaal actief en heeft in zijn indrukwekkende carrière al vele podiumplaatsen behaald. Meerdere keren werd hij europees kampioen en tijdens de World Cups behaalde hij diverse malen het podium.

Pim van de Ven (Eerde, gemeente Meierijstad) is het derde lid van het compound team. Pim heeft in 2017 zijn debuut gemaakt in het nationale team tijdens het EK indoor in Vittel. Direct wist hij met het team een zilveren medaille te behalen. In Mexico maakt de 22-jarige sporter zijn debuut op het mondiale titel toernooi.


Dames

Bij de compound dames reist het Nederlandse team af als zilveren medaillewinnaar tijdens het vorige 2 WK’s. De samenstelling van het team is echter gewijzigd.

Irina Markovic (Hilversum) is het enige teamlid dat deel uitmaakte van het zilveren WK team uit 2015 en 2013. Naast de twee podiumplaatsen op het mondiale titel toernooi werd Markovic vorig jaar derde van de Europa in de landenstrijd tijdens de Europese kampioenschappen in Nottingham. Individueel bezet Irina de 54e plaats op de wereldranglijst.

Het tweede teamlid is Sanne de Laat (Eindhoven). Sanne maakt een indrukwekkend internationaal debuutjaar door in 2017. Tijdens haar tweede World Cup won ze direct zilver met het team en tijdens de laatste World Cup in Berlijn pakte ze individueel brons. De 22-jarige Eindhovense bezet de 18e plaats op de wereldranglijst.

23-jarige Jody Vermeulen (Eindhoven) maakt het damesteam compleet. Jody maakte, na een pauze, in haar topsportcarrière bij de junioren,  in 2016 wederom haar opwachting in het nationale team. Haar hoogste klassering is een individuele 17e plaats tijdens de World Cup en een 9e plaats met het team. Jody staat momenteel 62e op de wereldranglijst.


Het programma

  • Maandag 16 oktober kwalificatierondes, zowel recurve heren en compound
  • Dinsdag 17 oktober Kwalificatieronde recurve dames / Team eliminaties recurve 1/8, 1/4, en 1/2
  • Woensdag 18 oktober Individuele eliminaties 1/48 en 1/24 recurve en compound
  • Donderdag 19 oktober Individuele eliminaties 1/16, 1/8, 1/4, en 1/2 recurve en compound / Team eliminaties compound 1/8, 1/4, en 1/2
  • Vrijdag 20 oktober Mixed team eliminaties 1/8, 1/4, en 1/2
  • Zaterdag 21 oktober Medaille finales Compound Individueel en teams
  • Zondag 22 oktober Medaille finales Recurve Individueel en teams

volledig programma Ianseo


Informatie over het toernooi

Het WK outdoor heeft individuele, team- en (gemengde) teamcompetities.

Individueel
De atleten schieten een kwalificatieronde van 72 pijlen. De recurvesporters schieten op 70 meter, de compoundsporters op 50 meter. Hieruit volgt een rangschikking waarna men in de eliminatieronden naar head-to-head wedstrijden gaat, waarbij de hoogst geplaatste tegen de laagst geplaatste schiet, de nummer 2 tegen de een-na-laatste enz. De hoogste 8 gerangschikte sporters hebben de 1e 2 eliminatieronden vrijstelling, een bye.

Recurve wedstrijden worden geschoten volgens het set systeem. De sporters schieten ieder sets van drie pijlen. Bij setwinst ontvangt de sporter 2 setpunten, bij verlies 0 en bij gelijke stand ieder 1. De sporter die als eerste zes setpunten weet te behalen wint de wedstrijd.

Compound wedstrijden worden geschoten volgens het  cumulatieve systeem. Atleten schieten 15 pijlen in vijf series van drie pijlen. De atleet met de hoogste  totaalscore wint de wedstrijd. Bij gelijke stand volgt een shoot-off van 1 pijl. Indien beide sporters dezelfde score behalen met de shoot-off, zal door de scheidsrechter worden bepaald wie de ronde wint aan de hand van het meten van de afstand van de pijl tot het midden van het blazoen, closest-to-the-center.

De eliminatie gaat door tot er nog vier sporters over zijn in de halve finales. De verliezers van de twee halve finales strijden voor brons, terwijl de winnaars van de twee halve finales zullen uitmaken wie zich Wereldkampioen mag noemen.

Teams en gemengde teams

Teams bestaan ​​uit drie sporters van dezelfde discipline.  Gemengde teams bestaan ​​uit twee sporters (dame en heer) uit dezelfde klasse, recurve of compound. Teams en gemengde teams worden geplaatst voor hun eliminatie wedstrijden met het totaal van de individuele scores uit de kwalificatierondes.

Ook in de teamfinales schieten recurveteams het setsysteem en compoundteams het cumulatieve score systeem. Compound teams schieten hierbij 24 pijlen totaal ipv 15 bij de individuele wedstrijden.