Van 14 t/m 19 februari vindt in Yankton (USA) het wereld indoorkampioenschap 2018 plaats.


De deelnemers

Heren Recurve

Steve Wijler (Arnhem) staat vierde op de wereldranglijst. De 21-jarige Limburger kende een sterke aanloop naar het WK indoor. Hij won de Indoor wereldbeker in Nimes (Fra), won het grootste indoor toernooi ter wereld in Las Vegas en pakte een derde plaats tijdens de indoor wereldbekerfinale.

Sjef van den Berg (Arnhem) toont dit indoorseizoen ook sterke vorm. Hij plaatste zich nummer 1 van de ranking in Nimes, maar miste net de scherpte in de eliminaties om door te dringen tot de medaille finales. Sjef bezet de zevende plaats op de wereldranglijst.

Rick van der Ven (Oss) completeert het herenteam. Rick staat 80e op de wereldranglijst. De voormalig Europees indoorkampioen is de meest ervaren sporter van het team en een gevestigde naam in het internationale circuit.

Heren compound

Mike Schloesser (Klimmen) is de nummer drie van de wereldranglijst. De wereldrecordhouder op de indoor discipline stond dit jaar als driemaal op het podium van een wereldbeker, met als hoogtepunt de overwinning in Bangkok.

Peter Elzinga (Almere) is een van de meest gelauwerde sporters van het team. De voormalig nr 1 van de wereldranglijst en meervoudige indoor wereldbeker finalist heeft zijn vizier gericht op een hoge klassering tijdens het WK.

Sil Pater (Anna Paulowna) is het derde lid van het compound team. Sil maakt tijdens het WK in Yankton zijn internationale debuut. Sil miste tijdens het NK indoor net het podium.

Het programma

 • woensdag 14 februari
  Officiële training
 • donderdag 15 februari
  08:30-12:00 (lokale tijd) kwalificatieronde recurve
  12:30-13:20 Eliminaties recurve 1/16
  14:30-18:00 kwalificatieronde compound
  18:30-19:20 Eliminaties compound 1/16
 • Vrijdag 16 februari
  11:00-13:15 Ind. eliminaties recurve 1/8, 1/4, en 1/2

  15:15-17:25 Ind. eliminaties compound 1/8, 1/4, en ½
 • Zaterdag 17 februari
  Team eliminaties 1/8, 1/4, en ½ Recurve en compound
 • Zondag 18 februari
  Medaille finales Recurve Individueel en teams\
 • Maandag 19 februari
  Medaille finales compound Individueel en teams

Informatie over het toernooi

Het WK indoor heeft individuele en teamcompetities.

Individueel
De atleten schieten een kwalificatieronde van 60 pijlen op 18 meter. Hieruit volgt een rangschikking waarna men in de eliminatieronden naar head-to-head wedstrijden gaat, waarbij de hoogst geplaatste tegen de laagst geplaatste schiet, de nummer 2 tegen de een-na-laatste enz.

Recurve wedstrijden worden geschoten volgens het set systeem. De sporters schieten ieder sets van drie pijlen. Bij setwinst ontvangt de sporter 2 setpunten, bij verlies 0 en bij gelijke stand ieder 1. De sporter die als eerste zes setpunten weet te behalen wint de wedstrijd.

Compound wedstrijden worden geschoten volgens het cumulatieve systeem. Atleten schieten 15 pijlen in vijf series van drie pijlen. De atleet met de hoogste totaalscore wint de wedstrijd. Bij gelijke stand volgt een shoot-off van 1 pijl. Indien beide sporters dezelfde score behalen met de shoot-off, zal door de scheidsrechter worden bepaald wie de ronde wint aan de hand van het meten van de afstand van de pijl tot het midden van het blazoen, closest-to-the-center.

De eliminatie gaat door tot er nog vier sporters over zijn in de halve finales. De verliezers van de twee halve finales strijden voor brons, terwijl de winnaars van de twee halve finales zullen uitmaken wie zich Wereldkampioen mag noemen.

Teams
Teams bestaan ​​uit drie sporters van dezelfde discipline. Teams worden geplaatst voor hun eliminatie wedstrijden met het totaal van de individuele scores uit de kwalificatierondes.