Aankomende week vindt in Legnica (Pol) het 2018 Europees outdoor kampioenschap plaats. Naast de strijd om de Europese titels is het toernooi ook het kwalificatiemoment voor de European Games van Minsk 2019.

recurve

Team NL staat in Legnica met een sterke selectie aan de start. Het Olympisch herenteam bestaat uit Steve Wijler (nummer 1 van de Europese ranking), Sjef van den Berg (nr 3) en Jan van Tongeren. De combinatie won dit seizoen al een wereldbeker in Salt Lake en zal ook in Legnica een van de favorieten zijn. Ook in het individuele toernooi zullen de ogen voornamelijk gericht zijn op Wijler en Van den Berg. Sjef, vooral bekend van zijn 4e plek in Rio 2016, won in 2012 als nieuwkomer de Europese titel in de landenstrijd en is nu zeker een van de kanshebbers voor de individuele titel. Steve, winnaar van wereldbeker zilver en goud in Salt Lake, stond nog niet eerder aan de start van een Europees titel toernooi bij de senioren.

Bij de recurve dames staat een nog redelijk onervaren ploeg aan de start (Esther Deden, Sietske Visser, Gabriela Bayardo). Uitzondering is nieuwkomer in het team, Gabriela Bayardo. De van oorsprong Mexicaanse komt sinds midden 2018 uit voor TeamNL. Bayardo pakte dit jaar een individuele vierde plaats op de wereldbeker in Salt Lake en werd 17e tijdens de Olympische Spelen in Rio 2016.

Compound

Bij de heren compound staan ook twee heren in de top 10 van de Europese ranglijst. Mike Schloesser bezet momenteel de 2e plaats en Peter Elzinga (winnaar van EK zilver in 2016) staat op plaats 8. Het herenteam wordt gecompleteerd door Sil Pater. Het drietal won samen afgelopen februari brons tijdens het WK indoor. Op basis van afgelopen seizoen zijn de verwachtingen hoog voor Mike Schloesser. De Limburger pakte dit jaar al 2 wereldbekeroverwinningen. Een individuele EK titel is de enige titel die nog ontbreekt op zijn palmares.

De compound dames wordt gevormd door Sanne de Laat, Jody Vermeulen en Martine Couwenberg. Een ploeg met de capaciteiten voor het podium. Het drietal bewees dit al tijdens de wereldbeker in Shanghai door in de landenstrijd het brons te pakken. In het individuele toernooi zijn er ook kansen. Sanne de Laat won al eerder individueel wereldbeker brons in Berlijn 2017. Jody Vermeulen deed het op dezelfde plaats een jaar later iets beter met een zilveren plak. Martine wist individueel nog geen prijs te pakken, maar heeft met 3 wereldbeker medailles, 2 Europese medailles en 1 WK medaille wel de meeste wedstrijdervaring van het drietal.