TeamNL staat aan de vooravond van het WK handboogschieten dat van 10 t/m 16 juni zal plaatsvinden in ‘s-Hertogenbosch. De 12 sporters van TeamNL hebben vandaag de eerste pijlen mogen schieten op het wedstrijdveld ter voorbereiding op hun kwalificatieronde.

TeamNL heeft vooral bij de mannen op de disciplines compound en recurve (olympisch) medaillekansen. Steve Wijler, Sjef van den Berg en Rick van der Ven behoren tot de recurveploeg. “Zij willen niks anders dan wereldkampioen worden en dat spreken ze ook uit. Ze hebben dat niveau” aldus Bondscoach Ron van der Hoff. Mike Schloesser is de nummer één van de wereld op de compound, hij werd vorig jaar wereldkampioen Veld en in 2013 al wereldkampioen outdoor. “Ik denk dat er mooie dingen gaan gebeuren”, kijkt hij vast vooruit naar het Wk in eigen land. “Ik ben de laatste tijd hard aan het trainen. Het gaat goed komen.”

Geduchte outsiders voor een podiumklassering zijn de compound dames. Het drietal, in ‘s-Hertogenbosch bestaande uit Sanne de Laat, Inge van Caspel en Jody Vermeulen, bezet momenteel de 14e plaats op de wereldranglijst. Tijdens wereldkampioenschappen het het team echter wel een goede track record. Tijdens eerdere edities in 2015 en 2013 pakte het team WK zilver. 

Olympische kwalificatie

Voor de recurveschutters staat ook plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokio op het spel. Dat geeft de WK een extra dimensie. Met de steun van het thuispubliek en de juiste scherpte mag dat geen probleem zijn voor Sjef, Rick en Steve. Feitelijk hoeven ze maar één wedstrijd te winnen. De top acht van de kwalificatie krijgt de eerste ronde van het landentoernooi vrijaf en gaat rechtstreeks door naar de achtste finales. De winnaars daarvan verdienen een teamticket voor Tokio. Nederland staat vijfde op de wereldranglijst. Maar het Oranje-trio is gewaarschuwd. Van den Berg, Van der Ven en Wijler gingen onlangs tijdens de wereldbekerstrijd in Shanghai kopje onder tegen Bangladesh, de nummer 18 van de wereld.

wedstrijdschema

Gedetailleerd schema

Maandag 10 juni
10:00 – 18:30uur: Kwalificatieronde Recurve heren en Recurve dames

Dinsdag 11 juni
10:00 – 14:00uur: Recurve team en individuele eliminaties
15:30 – 19:00uur: Kwalificatieronde Compound heren en Compound dames
19:30 – 20:00uur: Team eliminaties compound

Woensdag 12 juni
10:00 – 13:00uur: Individuele eliminaties compound
13:30 – 17:00uur: (mixed) team eliminaties compound

Donderdag 13 juni
10:00 – 15:00uur: (mixed) Team eliminaties
15:00 – 18:00uur: Individuele eliminaties recurve en compound

Vrijdag 13 juni
10:00 – 14:00uur: Secundair kwalificatietoernooi Olympische Spelen Tokio 2020

Zaterdag 15 juni
10:00 – 16:30uur: medaille finales compound (mixed) team en individueel

Zondag 15 juni
10:00 – 16:45uur: medaille finales recurve (mixed) team en individueel