Het recurve herenteam is er in ‘s-Hertogenbosch net niet in geslaagd een plek op het podium te veroveren. Steve Wijler, Rick van der Ven en Sjef van den Berg kwamen in de beslissende vierde set 1 punt tekort om een shoot-off af te dwingen en verliezen met 3-5 in setpunten.

De bijna vollle publiektribune voor de Sint Jan barstte los toen de drie Nederlanders het finaleveld betraden. Niet eerder werd er op Nederlandse bodem door TeamNL gestreden om zo’n belangrijke prijs. Voor het brons stonden de nummers 1 (KOR) en 2 (NED) tegenover elkaar.

Set 1: NED (57) 1-1 (57) KOR Korea zette de toon in de partij direct met driemaal een 10. Steve begon voor TeamNL en opent de partij onverwacht met een 7. “De eerste twee partijen van de dag duurde lang waardoor we best lang moesten wachten tussen het trainingsveld en hier. Dus ik denk dat het wel een beetje te maken had met afgekoelde spieren.” vertelde Wijler over zijn openingsschot. “Gelukkig pakte het team het goed op en trokken we de set alsnog gelijk.

Set 2: NED (56) 1-3 (59) KOR In de tweede set van de wedstrijd heeft Nederland geen antwoord op de nummer 1 van de plaatsingslijst en ziet de Koreanen een voorsprong nemen van 3-1 in setpunten.

Set 3: NED (57) 3-3 (56) KOR In de voorlaatste set komt het erop aan voor Nederland. De set moet gewonnen worden om in de partij te blijven. Announcer Jan van der Meulen zweept de Nederlandse fans aan om het team op te trekken. TeamNL opent goed met 28 punten waarop Korea antwoord met slechts 26 punten en de deur voor de Nederlanders opent. Steve… 10, Rick…. 10, Sjef…..9! Genoeg voor setwinst. Korea antwoord wel met 30, maar ziet TeamNL de partij gelijk trekken.

Set 4: NED (57) 3-5 (58) KOR Het komt in de partij om het brons aan op de allesbeslissende vierde set. Met een gelijke stand mag Korea de set weer openen en doet dit met verve; 9, 10, 10; 29. TeamNL antwoord met 27 punten en geeft de Zuid-Koreanen 2 punten voorsprong. Korea kan de wedstrijd afsluiten; 10……10…..9!

Steve, Rick en Sjef sluiten wel af met een perfecte 30 maar de jongens weten het al. Het is niet genoeg. Een sterke en enorm spannende partij, met vierde van de wereld is voor nu het resultaat. Onder luid applaus van het thuispubliek gaan de jongens terug in de catacomben.

“Misschien teveel een thuiswedstrijd”

Na een teleurstellende individuele wedstrijd ziet Steve Wijler ook in de landenstrijd een eremetaal aan hem voorbij gaan. “We zijn gewoon een topteam en we hebben een goede partij geschoten.

“Ik begin een beetje gewend te raken aan de vierde plek, dat is misschien niet goed”: Sjef van den Berg “Maar ik denk dat we met het niveau wat we nu hebben laten zien we in de toekomst zeker medailles gaan pakken. Ik denk dat we alleen maar beter gaan worden”. “We hebben nog een jaar tot de Spelen, dus daar gaan we nu naartoe werken.” vult Rick aan op zijn teamgenoten.

Een van de mooiste finalevelden.

Later op de middag mag Sjef van den Berg nog een keer het veld bestreden, samen met Gaby Bayardo voor de mixed team finale. “Tot nu toe is het toernooi super tof geweest. Het leeft nu helemaal in Den Bosch. Dat is gaaf! En voor het handboogschieten is het hier wel een van de mooiste finalevelden ooit” zo vertelt Sjef over zijn indruk van het finaleveld. “In de mixed team moeten we weer tegen Korea. Een medaille hebben we al, maar we willen uiteraard goud! We hebben niets te verliezen dus we gaan ervoor.”