Het 2019 Nationaal Outdoor Kampioenschap vindt plaats op 14/15 september in Ulvenhout. De beste outdoor sporters van Nederland strijken neer op de velden van Alliance d’Amitie om te strijden om de landentitels outdoor. Naast de individuele titels zullen ook de Nationale titels voor clubteams in de categorie Recurve en Compound verdeeld gaan worden.

Factsheet

Locatie: Alliance d’Amitie Archery Club, Jeugdland 6, 4851 AT Ulvenhout
Datum: 14 en 15 september
Number of athletes: 109 van 52 verenigingen (44 recurve heren, 20 recurve dames, 35 compound heren, 10 compound dames)
Aantal prijzen: 6 (4 individueel, 2 team)

Schema

Zaterdagochtend 14 sept: Kwalificatierondes
Zaterdagmiddag 14 sept: Eliminatierondes individueel en teams t/m ¼ finale
Zondag 15 sept: ½ finales individueel en teams en medaille finales individueel en teams

Volledig schema

Kampioenen 2018

Recurve heren: Rick van der Ven, De Vriendenkring Schaijk
Recurve dames: Esther Deden, HBS Almere
Recurve teams: De Grensschutters Reuver

Compound heren: Peter Elzinga, HBS Almere
Compound dames: Jody Vermeulen, OGIO Eindhoven
Compound teams: MBSOV/Noordkop

De Favorieten

Sjef van den Berg (recurve heren). De 2016 Olympiër won in 2017 zijn vijfde achtereenvolgende nationale outdoor titel. Enkel vorig jaar werd Sjef in de halve finale door teamgenoot Jan van Tongeren naar de bronzen finale verwezen. Dit seizoen heeft de recurve specialist een indrukwekkend internationaal seizoen achter de rug, met diverse internationale podiumplaatsen waaronder WK zilver en World Cup Brons.

Gabriela (Gaby) Bayardo (recurve dames), de mondiaal nummer 15, heeft de beste papieren voor de Nationale outdoor titel. Gaby behaalde dit jaar een Olympische quotaplek met haar derde plaats tijdens de European Games in Minsk. Ook behaalde ze met Sjef WK zilver in Den Bosch. Vorig jaar werd Gaby in de finale van het NK nog afgetroefd door Esther Deden.

Mike ‘Mr Perfect’ Schloesser (compound heren) is na een waanzinnig internationaal seizoen de gedoodverfde favoriet voor de titel. De Limburger behaalde in 2019 meerdere internationale overwinningen, waarvan vorige week nog de Wereldbeker finale in Moskou. In Ulvenhout treft Mike echter teamgenoot Peter Elzinga, die met overwinningen in 2017 en 2018 een altijd lastige opponent voor Schloesser blijkt.

Jody Vermeulen (compound dames) toonde vorige week tijdens de Lowlands Shootout finale in Purmerend nog aan de betere vorm te hebben over concurrenten Sanne de Laat en Inge van Caspel. De Eindhovense, die de nummer 9 van de wereldranglijst bezet, won dit jaar ook al wereldbeker zilver in Medellin. Inge van Caspel kan met haar terugkerende vorm en uitgebreide ervaring wel eens roet in het eten gooien voor de regerend kampioen.

Wedstrijdformat

De recurve sporters schieten op blazoenen van 122cm op 70 meter. Het blazoen heeft 10 ringen, die in score gewaardeerd zijn van 10 tot 1 punt. De wedstrijd start met een kwalificatieronde van 72 pijlen om de ranking van de sporters te bepalen. Via een bracket-systeem zullen de sporters in matchplay volgens het setsysteem. De eerste sporters met 6 setpunten wint de wedstrijd.

De compound sporters schieten op 50 meter op een kaart van 80cm met 6 ringen, van 10 tot 5 punten in score. Na de gelijke kwalificatieronde van 72 pijlen schieten zij ook eliminatierondes tegen elkaar. Echter, in de compound discipline worden deze verschoten volgens een cumulatieve score van 15 pijlen. De hoogste score gaat verder in het toernooi.