De eerste wedstrijddag stond in het teken van de weg naar de halve finales van zondag. Onder bijna perfecte weersomstandigheden op de prachtige nazomerdag streden de 105 handboogsporters voor hun plek in de halve finales in het individuele toernooi en clubteams. Via de kwalificatieronde van 72 pijlen werden de head-to-head eliminatierondes bepaald. Uiteindelijk bleven er 4 sporters en 4 teams per discipline over.

Recurve

Met een kwalificatiescore van 684 had Sjef van den Berg een mooie voorsprong op de nummer 2 van de ranglijst, Jan van Tongeren. In de 1/16 en 1/8 finale zette de 2016 Olympiër zijn vorm door met eenvoudige 6-0 overwinningen. In de kwartfinale ging het mis. Het 16-jarige talent Kay van Laarhoven wist een 4-2 achterstand om te vormen in een 4-6 overwinning op Van den Berg. Een verrassende uitschakeling voor de vijfvoudig Nederlands outdoor kampioen. Kay neemt het in de halve finale op tegen een ander jong talent, Damian Vaes.

Aan de andere kant van de bracket waren er geen grote verrassingen. Rick van der Ven en Jan van Tongeren verzilverden hun favorietenrol met ruime overwinningen in hun weg naar de halve finale waar de twee teamgenoten elkaar zullen treffen.

De nummer 2 van het NK 2018, Gaby Bayardo, heeft deze editie een duidelijke favorietenrol op basis van haar nationale en internationale prestaties dit seizoen. Ook in Ulvenhout pakte ze de koppositie na de kwalificatieronde met een score van 643. Hiermee had ze een voorsprong van 7 punten over Sietske Visser in de lijst. Na stugge tegenstand van Magali Rademakers in de 1/8 finale (7-3) ging ze met groot gemak (6-0) door naar de halve finale, waar ze Sarina Callewaert-Laan (4) zal treffen.

In de andere kant van de lijst wordt in de halve finale de top 4 van de kwalificatie compleet gemaakt met Sarah Kwaks tegen Sietske Visser. Beide ervaren schutsters vonden weining tegenstand in hun weg naar de halve finale, een partij die wel eens een spannende 5 set partij kan gaan worden.

Recurve Teams

Bij de recurve teams vond de nummer 1 uit de ranking, ARC Rotterdam, vroegtijdig zijn einde na een shoot-off verlies tegen Reineveld Delft. Die club treft in in de halve finale HBV Ontspanning St. Oedenrode. Sjef van den Berg zal na zijn uitschakeling in het individuele toernooi gebrand zijn revanche te pakken in de strijd om de team titel. De andere halve finale bestaat uit HBS Almere en St. Bernardus Bergeijk. Almere had niet de beste kwalificatieronde, maar met teamleden Denzel Pleiter en Sarina Callewaert-Laan wel de kwaliteit om ‘all the way’ te kunnen gaan. Dan zullen ze wel moeten afrekenen met St. Bernardus Bergeijk. Teamlid Kay van Laarhoven heeft na uitschakeling van Sjef van den Berg wel de smaak te pakken in het uitschakelen van favorieten van het toernooi.