Gisteren stond in dagblad Trouw een artikel met de kop ‘Kleine bonden bundelen krachten’ naar aanleiding van een gesprek met Trouw-journalist John Graat. Kern van het verhaal: we moeten de krachten bundelen om de sport voor sporters te blijven organiseren. En die samenwerking kan wat mij betreft heel ver gaan. Juist deze crisistijd wordt mijn gevoel daarin nog sterker.

Sporter centraal
Sport is sport, maar geen enkele sport is hetzelfde. Veel dingen kunnen we samen doen. En dat zien we ook in de samenwerking tussen de Handboogbond en de Curlingbond. Het ondersteunen van een bestuur, het aansturen van het topsportprogramma, het gebruik maken van informatie van NOC*NSF en de Werkgevers in de Sport of het contact leggen met andere partners. Veel kan gewoon door een en dezelfde organisatie. Juist omdat het doel hetzelfde is: de sport en vooral de sporters centraal stellen.

Verenigen
Binnen de handboogsport verenigen wij de verscheidenheid al jarenlang. Run Archery is echt iets anders dan 3D schieten. Je kunt het combineren, zeker. Je kunt elkaar echter ook vermijden. Is dat erg? Nee. Het is zoals het is. De kern is hetzelfde: welke discipline je ook uitvoert, je wilt lekker sporten. Je wilt lekker bezig zijn. Samen, en alleen. Als directeur is dat mijn voornaamste taak: zorgen dat mensen met plezier en veilig de sport kunnen beoefenen. Op zijn of haar manier. Free your mind. En dat mogen we koesteren als iets heel moois.

Helden
En wat is dan de verbinding met de huidige fase dat we niet kunnen sporten door het coronavirus? Het werken van evenement naar evenement en het uitvoeren van de dagdagelijkse zaken is bijna tot stilstand gekomen. Natuurlijk lopen er wat dingen door, maar veel niet. We werken achterstanden weg, maar belangrijker: er is tijd en ruimte om creatief en innovatief te zijn. Juist om er voor te zorgen dat er straks weer helden in de handboogsport zijn. Helden zoals nu in ziekenhuizen of zorginstellingen. Wij zeggen ‘Everyone deserves to be a hero’. Nu zijn dat de mensen in de zorg. Na dit tijdperk jullie weer met pijl en boog. En ik? Ik werk door om samen met anderen te zorgen dat jullie straks weer met plezier kunnen schieten. Ik hoef geen held te zijn; ik wil dat nu de artsen en verpleegkundigen dat zijn en straks weer de sporters. Ik wil de krachten bundelen, met leden van de NHB, andere bonden en alle organisaties die mensen in beweging willen krijgen.

Heb je ideeën het voor de sporters sterker en leuker te maken? Laat het me weten.

Arnoud Strijbis | Directeur | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | (06)46133286