Ook ik pas me aan aan de omstandigheden. Wat normaal zo ging, gaat nu anders. Thuis, op het werk, in de sport. Het vraagt aanpassingsvermogen, discipline en vooral ook ruimte voor reflectie. Waarom doe ik wat ik doe? Wat is mijn drive? Mede hierdoor ben ik meer naar podcasts gaan luisteren. Ter vermaak én ter inspiratie.


Deze week luisterde ik naar de Drive podcast van Mark Tuitert. Hij was in gesprek met Miriam van Reijen over ‘stoïcijnse filosofie’. Er kwam een prachtige en rake uitspraak voorbij: “de mens lijdt niet aan de omstandigheden, maar aan zijn denken aan die omstandigheden”. Het heeft mij aan het denken gezet. Juist nu in de tijden van crisis kun je zelf je bepalen waar je je tijd in steekt en waar je mee bezig bent. Voor mij draait dat om drie zaken: verbinden, verbinden en verbinden.

Mensen
Verbinden is voor mij het tot elkaar brengen van mensen. Voor de handboogsport betekent dit mensen met goede ideeën samenbrengen om hen elkaar te laten helpen. Maar ook het verbinden van de vraag van de vereniging met het antwoord van de supportdesk van NOC*NSF. Het is de goede voorbeelden van verenigingen laten zien voor anderen. En vooral ook verbinding door mensen te bellen of te spreken. Connectie op persoonlijk niveau.

Letter en praktijk
Er is zorg bij verenigingen, sporters en vrijwilligers over hun vereniging, sport en de toekomst. Ik ben constant bezig om de mogelijkheden in beleid en regelingen te verbinden met die zorgen. Dus, verenigingen in staat stellen gebruik te maken van noodmaatregelen van de overheid. De kansen voor kinderen en jeugd om weer te mogen schieten en vertalen in duidelijk zichtbare spelregels met communicatiematerialen. Het verbinden van letters en cijfers met de praktijk van sporters en vrijwilligers.

Innerlijke drive
Deze ligt op het persoonlijke niveau. Hoe houd ik verbinding met wat ik zelf wil en doe? Hoe zorg ik dat ik steeds teruggrijp naar mijn innerlijke drive? Mijn gedrevenheid in mijn werk als bondsdirecteur van twee bonden ligt in het voor de sporters mogelijk maken om met plezier en veilig te sporten. Sporten, omdat het gewoon leuk is. Omdat het iets goeds met je doet. Daarom bedenk ik me bij alles wat ik doe: wat betekent dit voor de sporter? Ook in mijn rol in het crisisteam bij NOC*NSF, in mijn gesprekken met de accountant en het werk voor het nieuwe meerjarenbeleidsplan. Want ook dat gaat tijdens de crisis gewoon door.

Vandaag, op de Dag van de Arbeid, neem ik vrij. Om even te lummelen, om terug te gaan naar mijn innerlijke drive. Een stuk wandelen. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Juist nu zijn creativiteit en veerkracht belangrijker dan ooit om verantwoord veilig sporten met plezier voor iedereen stap voor stap weer mogelijk te maken.


Arnoud Strijbis | Directeur |
arnoudstrijbis@handboogsport.nl | (06)46133286