Woensdagmiddag haalde ik mijn zoon van school. Hij zat achterin de auto (zijn school zit een behoorlijke eindje weg) samen met een vriendje. Ze spraken over Fall Guys, Roblox en de Amerikaanse verkiezingen. Toen zei mijn zoon: “Het is net als die mop van die mummie.” Zijn vriendje keek hem vragend aan. “Ja, het is ingewikkeld hè!” antwoordde mijn zoon. Ze lachten en spraken door over het gamehalfuurtje dat ze net op school hadden gehad. Mijn gedachten gingen naar iets anders.

Het was voor mij een hele prettige vorm van reflectie op een dag dat de telefoon roodgloeiend stond, de mailbox overstroomde en ik samen met mijn collega’s van het bondsbureau, een nieuwsbrief opstelde naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet om de verspreiding van Covid-19 de kop in te drukken. Want het is een inmiddels een ingewikkeld stel van regels. En dat vraagt om helderheid.

Verwarring

Donderdag las ik in het Algemeen Dagblad de kop “Spelregels veranderen steeds sneller: het gevolg? Veel meer verwarring!” Dat sloeg niet op de coronamaatregelen, maar over de repeterende discussie in de voetballerij over de VAR. Het lijkt iets anders, maar het komt op hetzelfde neer. Waar we elkaar zouden moeten helpen om helder en simpel de zaken aan te pakken om onze doelen te bereiken, creëren we een werkelijkheid die ingewikkelder wordt en waarin we het overzicht kwijt raken. Zonder overzicht geen focus. Zonder focus geen resultaat. Zonder resultaat geen geld. Zonder geld geen investeringen. Zonder investeringen geen vooruitgang. Zonder vooruitgang geen hoop… Oké, een hoop gedoe.

Balans

Neem ik daar genoegen mee? Nooit. Dat is ook een van mijn belangrijkste drijfveren als directeur van twee sportbonden. Sport is een sector die het in deze coronatijd lastig heeft. En dat komt doordat de balans een spagaat dreigt te worden. Aan de ene kant is sport keihard nodig om mensen mentaal en fysiek fit te houden. Dat erkent de Rijksoverheid. Aan de andere kant moeten mensen vooral thuis blijven en moet ook de sport zorgen dat reisbewegingen en contactmomenten beperkt blijven. Bij mij is het glas altijd halfvol en daarom geloof ik in de balans. Wij krijgen de kans om sport verantwoord en wel aan te bieden aan onze leden, toekomstige leden en geïnteresseerden. En dat doen we.

Keuze

Vanuit bondsperspectief bieden we binnen de warrige kabinetsregels een perspectief voor verenigingen om hun accommodaties te openen. Daarmee krijgen onze leden de kans om hun favoriete sport te beoefenen. Moeten mensen dan schieten? Nee. Moeten verenigingen open? Nee. Maar we geven iedereen de mogelijkheid om te bewegen en actief te blijven. Fysiek en mentaal fit. En dat houdt de verenigingen en de bond ook in conditie.

Zo ingewikkeld hoeft het dus niet te zijn.

Arnoud Strijbis | Algemeen Directeur
Handboogsport Nederland | +31 6 46133286 | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | @Strijbis op Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn