De eerste maand van 2021 is alweer voorbij. Het eindigde met het Sud de France – Nimes Archery Toernooi. Normaal een toernooi waar veel schutters naar uitkijken. Helaas dit jaar met meer beperkingen door de pandemie waardoor er een select aantal Nederlandse schutters naar dit toernooi mochten.

Tijdens dit toernooi was publiek niet toegestaan (behalve de noodzakelijke medewerkers/vrijwilligers om dit evenement mogelijk te maken). Van de totaal 107 deelnemers deden er zeven Nederlanders mee. Gabriela Schloesser representeerde Nederland bij de Recurve Dames. Bij de Recurve Heren hebben Rick van der Ven, Jonah Wilthagen, Gijs Broeksma en Steve Wijler zich ingeschreven. Mike Schloesser & Sil Pater deden mee bij de Compound Heren.

Alle Nederlandse schutters hebben zich kunnen kwalificeren. Helaas hebben onze compound schutters de medaillefinales niet gehaald. Sil Pater verloor van de Fransman Nicolas Girard met 147-146. Mike Schloesser verloor in de kwart finale van Robin Jaatma met 149-148. Uiteindelijk heeft Jean Philippe Boulch het goud gewonnen, Adrien Gontier het zilver en Robin Jaatma brons. Bij de compound dames heeft de Estse compoundschutter Lisell Jaatma haar titel verdedigd met een score van 147-144 in de finale tegen haar teamgenoot Meeri-Marita Paas. Het brons is gegaan naar de Française Grandjean Lola .

Bij de recurve dames wist Gabriela Schloesser zich als 1e te kwalificeren. Gabriela schoot consistent en wist de gouden finale te halen waar ze tegen de Duitse schutster Lisa Unruh moest schieten. Gaby pakte de eerste set, maar kon niet profiteren van de latere fouten van haar tegenstander en nadat Unruh een perfecte 30 had geschoten in de derde set, verloor ze haar positie in de wedstrijd. Unruh won de finale met een eindstand 6-4 waardoor Gabriela de zilveren medaille mocht ontvangen.

Bij de recurve heren was het ook erg spannend. Jonah Wilthagen heeft de shootoff verloren van Alan Remar in de 1/8 ronde. Rick van der Ven en Steve Wijler kwamen elkaar tegen in de kwart finale. Steve won deze match met 6-4. Uiteindelijk wisten Steve Wijler en Gijs Broeksma zich te plaatsen in de gouden finale. Deze twee kwamen elkaar ook eerder tegen deze maand in de gouden finale van de Papendal Invitational. Deze keer won Steve van Gijs met een eindstand van 7-3.

Steve prees zijn teamgenoot uitbundig.

“Het is altijd heel zenuwslopend om tegen een teamgenoot te schieten, omdat je weet waartoe ze in staat zijn”, zei hij.

Het was een weekend waarbij schutters mooie prestaties hebben neergezet. Alle scores van alle rondes zijn te vinden op Ianseo. De finales zijn te bekijken op de World Archery Youtube en Facebook pagina’s.