Het Sportakkoord. Onder meer in de nieuwsbrief van 3 maart hebben we je hier al kort over geïnformeerd. We kunnen ons echter voorstellen dat het voor veel van onze verenigingen en leden nu nog een ‘ver van je bed’ verhaal is. Daarom vertellen we je graag wat meer over het Sportakkoord en hoe dit jouw vereniging en de handboogsport kan versterken. Wat is het precies? En hoe sluit je als handboogvereniging aan bij een lokaal sportakkoord?

 

Wat is het Sportakkoord?
Het landelijke Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken, met als doel de toekomstbestendigheid van de sport te vergroten. Samen werk je aan de toekomstbestendigheid van je club met behulp van verenigingsondersteuning en services.

Wat zijn services en wat kun je daarmee?
Services zijn trajecten die jouw vereniging ondersteunen. Bijvoorbeeld een opleiding voor trainers, vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering etc. of procesbegeleiding aan bestuursleden, betrokken vrijwilligers en leden. Heb je bijvoorbeeld meer trainers nodig? Voor specifiek de handboogsport zijn de opleidingen Basisschot, Handbooginstructeur 2 en Handboogtrainer 2 als services in het Sportakkoord opgenomen. Dat betekent dat deze opleidingen via het Sportakkoord gedeeltelijk of volledig vergoed worden. Er zijn ook andere, meer algemene services die je kunt aanvragen, zoals workshops over ledenbinding, bestuur en communicatie, en de cursus vertrouwenscontactpersoon. Doe hier je voordeel mee!

Hoe dien ik een aanvraag in?
Er is een brochure en stappenplan gemaakt voor verenigingen. Rondom een club zijn meerdere (verenigings)ondersteuners werkzaam, dit verschilt per gemeente. Neem contact op met de (verenigings)ondersteuner van jouw vereniging om samen de geschikte ondersteuning voor jouw vereniging te zoeken. Daarna dien je een aanvraag in via de Adviseur lokale sport, ook per gemeente verschillend.

Weet je niet waar je moet beginnen? Is het voor jou niet duidelijk wie de Adviseur lokale sport binnen jouw gemeente is? Of heb je juist een mooi succesverhaal om anderen te inspireren? Neem dan contact op met projecten@handboogsport.nl of sportakkoord@nocnsf.nl