In alweer aflevering 10 van de podcast Doelgericht geven ‘Papendaltrainers’ Jacqueline van Rozendaal en Peter Elzinga aan de hand van hun ervaringen tips en adviezen over hoe handboogtrainers sporters op de juiste wijze onder de boog kunnen zetten na de lockdown. In deze podcast gaat het over handige apps, beweegadviezen en de wijze van opbouwen van de trainingen. In dit artikel staan de hoofdpunten op een rij, zodat je de podcast niet continu op pauze hoeft te zetten.
De adviezen op een rij
  1. Communiceer! Inventariseer en vraag wat de sporters de afgelopen maanden hebben gedaan. Hoe fit zijn ze? Kijk of ze direct met hun eigen (wellicht te zware?) boog opstarten of een lichtere variant? Probeer rustig op weer op te bouwen, want het lichaam moeten weer wennen na een periode met weinig intensiteit. Je wilt immers niet dat schutters direct weer geblesseerd langs de kant staan.
  2. Gebruik visuele hulpmiddelen. Via foto’s en/of video’s kunnen sporters beter visualiseren wat er gebeurt als ze schieten. Dit helpt, want sporters kunnen deze beelden ook thuis verwerken en opnieuw bekijken. Dan kunnen ze het met meer gemak ermee bezig zijn. Ook voor trainers is dit handig, want je kunt goede vergelijkingen maken en daardoor andere en/of nieuwe inzichten krijgen. Ook kunnen trainers en sporters beter met elkaar sparren over de zaken die zij zien en voelen. 
  3. Techniek verbeteren. Doordat sporters weinig hebben gedaan, zijn ze er waarschijnlijk een beetje “out”. Je kunt dan ook juist nu de technische uitvoering verbeteren. Door deze “reset” kunnen sporters hun schot opnieuw uitvinden en beter worden.
  4. Out of the box. Voorbeeld: Merk je dat je sporters te veel gefocust zijn op scores, terwijl ze net weer beginnen? Hang dan een grotere target op. Geel is goed; stimuleer dat. Hierop inspelen kan de succesbeleving van sporters vergroten.  
  5. Faciliteer een veilige omgeving. Als mensen zich veilig voelen zullen de resultaten beter worden. Dan gaat het om zowel de fysieke als de sociale veiligheid. Een goede sfeer levert plezier op, waardoor je beter gaat schieten. 
  6. Maak gebruik van bestaande kennis. Er is veel kennis beschikbaar om sporters beter en sterker te maken. Ook specifiek voor de handboogsport. Een voorbeeld is de 7 seconden test van Kim Hyung Tak, een test die kijkt of je voldoende fysieke kracht bezit voor jouw boog. Zonder pijl trek je aan de pees alsof je gaat schieten. Dit hou je 7 seconden vol en dan ga je terug naar een neutrale positie voor 2 seconden. Als een schutter deze oefening 8 tot 9 keer kan herhalen achter elkaar, dan heeft de schutter volgens de test voldoende fysieke kracht.
Apps als hulpmiddel

In de Podcast zijn er verschillende apps/programma’s benoemd die trainers ondersteuning kunnen bieden bij het lesgeven en het helpen van de sporters. Hieronder een lijst van de verschillende benoemde apps.

  1. Video delay, deze app is gratis te downloaden. Deze app zorgt ervoor dat je je eigen gemaakte filmpjes in slowmotion kan afspelen. Hierdoor kan je makkelijk het technische aspect volgen en analyses maken. Deze filmpjes zijn ook makkelijk te delen met je sporters en/of mede trainers.  
  2. myDartfish, deze app heeft een gratis variant (de Express versie) en een variant die (op het moment van schrijven) 7,49 euro kost. Deze app heeft het voordeel dat je ook analyses kan maken van video’s en foto’s om nog beter te zien wat jij, of je sporter, doet.
  3. Kinovea (android), deze gratis app geeft tools omtrent het bestuderen van beweging. Waarbij je ook twee verschillende filmpjes van dezelfde oefening mee kan vergelijken. Kinovea is niet in de store maar te vinden op de kinovea website.   

Vragen en/of opmerkingen?

Benieuwd naar meer handige hulpmiddelen of een vraag aan Peter & Jacqueline? Stuur je vraag en/of opmerking naar doelgericht@handboogsport.nl.

Idee voor podcast?

Beluister ook eerdere podcasts, onder meer over de kracht van vrijwilligers, scheidsrechters, masters of compound en hoe je je kunt voorbereiden op wedstrijden en evenementen. Heb je nog vragen een idee of een wens voor een podcast, laat het ons weten door een mail te sturen. Ook dat kan naar doelgericht@handboogsport.nl

Terugluisteren

Alle podcasts zijn te vinden op Spotify, Itunes, Google Podcasts en de Handboogsport Nederland site.