Gijs Broeksma verslaat wereldkampioen Brady Ellison

World Cup Archery Guatemala 2021

Gijs Broeksma heeft bij de 1/16 finales van de World Cup in Guatemala voor een enorme stunt gezorgd door wereldkampioen en nummer 1 van de plaatsingslijst Brady Ellison uit het toernooi te schieten. Met 6-2 trok Broeksma tot verbazing van de hele handboogwereld aan het langste eind.

De uit Ruinen afkomstige Broeksma opende knap door in zowel de eerste als de tweede set gelijk op te lopen met Ellison: 28-28 en 29-29. In de derde set schoot onze landgenoot 28 punten, terwijl de Amerikaan op 27 bleef steken: 4-2. In de vierde set wist Broeksma drie maal een tien te schieten, waarmee Brady Ellison afdroop. Ellison reageerde via de kanalen van World Archery: “Ik schoot niet slecht, hij schoot heel goed,” waarmee hij de complimenten aan het talent van TeamNL gaf. 

Broeksma schiet in de volgende ronde, donderdag om 19u15 Nederlandse tijd, tegen zijn teamgenoot Steve Wijler. Wijler was in de 1/16 finales met 7-3 te sterk voor de Fransman Plihon. Ook Sjef van den Berg plaatste zich voor de laatste zestien door de Amerikaan Cowles te verslaan: 6-2. Hij neemt het nu op tegen de Spanjaard Alvarino Garcia. Rick van der Ven werd uitgeschakeld.

World Cup Guatemala

TeamNL Handboog is deze week met zeven sporters actief bij de eerste World Cup sinds juni 2019 in Guatemala City. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van 2021 doen 25 landen mee met in totaal 158 schutters. Bij de Olympische recurve discipline doen Sjef van den Berg, Gijs Broeksma, Rick van der Ven en Steve Wijler mee bij de heren en Gabriela Schloesser bij de dames. In de Compound divisie doen de nummer 2 van de wereld bij de heren Mike Schloesser en de nummer 8 van de wereld bij de dames Jody Vermeulen mee.

Speelschema donderdag 22 april

  • 19u15: 1/8 finales recurve mannen en vrouwen
  • 19u55: kwartfinales recurve mannen en vrouwen
  • 22u15: kwartfinales mixed recurve (Sjef van den Berg en Gabriela Schloesser) en mixed compound (Mike Schloesser en Jody Vermeulen)
  • 23u30: halve finales mixed

Verdere schema en finales

  • Vrijdag 23 april zijn de teamwedstrijden met de heren Recurve
  • Zaterdag 24 april compound finaledag
  • Zondag 25 april recurve finaledag

Deze finales zijn live te volgen op het youtube kanaal van World Archery. Hieronder zijn de links voor de verschillende finales geplaatst.

Het volledige tijdschema zien van de World Cup: Klik dan hier.