Steve Wijler en Sjef van den Berg hebben bij de kwalificatie bewezen dat zij voor niets minder dan de titel naar de Europese Kampioenschappen in Antalya zijn gekomen. In de Olympische recurvediscipline kwalificeerden zij zich respectievelijk als 1e met 670 punten en als 2e met 668 punten. In weerbarstige weersomstandigheden bleken zij het beste bestand tegen onweer, wind en tijdelijke onderbreking van de kwalificatie. De dames compound ploeg, bestaande uit Sanne de Laat, Inge van der Ven en Jody Vermeulen kwalificeerden zich ondertussen ook als nummer 1 voor de knock out fase van het EK.

Goed resultaat recurve heren 

Mede door de wisselvalligheid van het weer was het ook aan kop stuivertje wisselen. Uiteindelijk werd een door een windvlaag gevangen pijl van Sjef van den Berg, die eindigde in de 3, hem fataal om als eerste te ranken. Die eer ging nu naar Steve Wijler. De derde Nederlander Rick van der Ven had als linkshandige schutter extra nadeel van de omstandigheden en werd 53e. Het herenteam kwalificeerde zich achter Duitsland daarmee als tweede voor de knock outfase van de EK. Het mixed team, bestaande uit de hoogste gerankte heer en dame – Steve Wijler en Gabriela Schloesser – schoot zich eveneens naar een tweede plek.

Bondscoach Ron van der Hoff: “Een bizarre dag. We begonnen vanmiddag met goed weer en een goede start. Het sloeg vervolgens compleet om met veel harde windstoten en onweer. Met name Rick van der Ven had als linkshandige schutter nadeel hiervan. Aan het einde van de kwalificatie kwam de zon weer terug met een mooie één twee als gevolg.”

Door hun topklasseringen hoeven Steve Wijler en Sjef van den Berg pas in de 1/16e ronde in actie te komen op donderdag 3 juni om 07u15 Nederlandse tijd. Rick van der Ven komt een dag eerder vroeg in de morgen in de 1/48e ronde in actie tegen de Luxemburger Pit Klein (woensdag 2 juni om 07u15).
Het herenteam heeft een bye in de eerste ronde en komt bij de laatste zestien uit tegen België of Tsjechië (donderdag 3 juni om 10u15). Het mixed recurve team schiet woensdag 2 juni om 15u30 in de achtste finale tegen Oostenrijk of Tsjechië.

Compound dames sterk in de breedte

Met Sanne de Laat op plek 5, Jody Vermeulen als nummer 9 en Inge van der Ven op de 16e plaats eindigden de dames compound alle drie hoog op de ranglijst na de kwalificatie. De dames schoten in de Turkse weerswisselingen respectievelijk 696, 693 en 686 punten. Daarmee kwamen ze gezamenlijk op 2075 punten, wat een eerste positie betekent bij damesteams compound, net voor de Franse dames. Het compound mixed team staat als tweede gerankt na de kwalificaties.

Bondscoach Marcel van Apeldoorn: “Deze middag had de wedstrijd een bijzonder verloop met onweer, flinke regen en een onderbreking. Ik ben heel tevreden dat alle drie de dames onder deze omstandigheden beslag weten te leggen op de 1ste plek bij de teams en 2de in de mixed. Individueel een hele mooie 5de plek voor Sanne en Jody die nipt de shootoff voor top 8 verliest en 9de wordt. Samen met de 16de plaats van Inge prima uitgangsposities voor de rest van het toernooi.”

Individueel komen de dames allemaal op donderdag 3 juni om 07u15 in actie. De tegenstanders van Sanne de Laat en Jody Vermeulen zijn nog niet bekend; Inge van der Ven neemt het op tegen de Française Renaudin.
Het compound dames team heeft door de geweldige kwalificatie een bye in de eerste ronde en neemt het in de kwartfinale op tegen Polen of Spanje (donderdag 3 juni 10u45).
Op woensdagmiddag 2 juni om 15u30 schiet het compound mixed team bij de laatste zestien tegen Portugal of Luxemburg.

Woensdag 2 juni

Woensdag komen de volgende Nederlandse sporters in actie:

  • Recurve heren: Rick van der Ven (om 07u15 1/48 ronde tegen Pit Klein – Lux), mogelijk gevolgd door 1/24 finale
  • Recurve dames: Laura van der Winkel (om 10u15 in de 1/24 ronde)
  • Compound heren: Sander Dolderman vs. Sil Pater (om 13u15 in de 1/24 ronde)
  • Recurve mixed: (om 15u30 in de achtste finale)
  • Compound mixed: (om 15u30 in de achtste finale)

Alle toernooi informatie is te vinden op: https://info.ianseo.net/