Het heren recurveteam – Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler – heeft zich geplaatst voor de finale in de teamwedstrijd op de EK. In de halve finale werd het sterke Russische team verslagen met 6-2. Ook het dames compoundteam – Sanne de Laat, Inge van der Ven en Jody Vermeulen – plaatste zich voor de EK-finale na een overwinning op Turkije: 230 – 227. Individueel wist Sanne de Laat zich tevens te plaatsen voor de bronzen finale, nadat ze in de halve finale verloor van topseed Tanja Gellenthien.

Revanche recurve heren in teamwedstrijd

Na de kwalificaties stonden de Nederlandse recurve mannen (Van den Berg, Van der Ven en Wijler) op de tweede plaats. Op weg naar de finale werden achtereenvolgens België (6-2), Slovenië (6-0) en het sterke Rusland (6-2; 53-53, 54-51, 56-56, 56-55) verslagen. Hiermee namen de heren revanche voor hun teleurstellende individuele toernooi, waarin ze alle drie vroegtijdig werden uitgeschakeld. In de finale nemen de Nederlandse heren het zondag op tegen Oekraïne dat in de halve finale verrassend won van Spanje.

Bondscoach Ron van der Hoff:
“Na een zeer tegenvallend individueel toernooi stond het team op scherp in het teamtoernooi. Alle drie schoten sterk. Steve was een uitstekende starter met goede energie en snelheid, Rick solide als tweede en Sjef maakte het overtuigend af.”

Compound dames soeverein naar finale

De compound dames stonden na de kwalificatie op de bovenste positie en lieten in de knock outfase zien dat dit geen toevalstreffer was. In de kwartfinale werden de Spaanse dames overtuigend verslagen met 230-221, waarna ze in de halve finale te sterk bleken voor de Turkse dames: 230-227. In de laatste schietbeurt lieten de dames zien waarom zij in de finale horen: zes keer een 10. In de finale schieten De Laat, Van der Ven en Vermeulen zaterdag tegen Frankrijk.

Sanne de Laat individueel naar bronzen finale

Bij de compound dames gaf Sanne de Laat haar goede kwalificatie een goed gevolg. Ze versloeg achtereenvolgens de Spaanse Alvarez Ospina, de Duitse Meissner en de Russische Knyazeva. Vervolgens was in de halve finale de Deens Tanja Gellenthien te sterk: 149-144. Sanne de Laat gaat nu naar de bronzen finale, waarin ze het zaterdag opneemt tegen Sarah Prieels uit België.

Bondscoach Marcel van Apeldoorn:
“Het damesteam is een excellent voorbeeld van samenwerken. Onderlinge coaching was mooi om te zien en resulteerde in hoge scores en een plek in de gouden finale. Verdiend.

Tijdens de individuele finales was de wind onvoorspelbaar. Jody zet een prima prestatie neer door top 6 te halen. Sanne was heel sterk, maar Tanja Gellenthien was duidelijk van een andere wereld in dit weer. Sanne kan heel tevreden zijn met een finale individueel voor brons.”

Recurve heren individueel vroegtijdig uitgeschakeld

Bij de Olympische recurvediscipline werd uittredend Europees Kampioen Steve Wijler in de achtste finale uitgeschakeld door de Spanjaard Pablo Acha: 7-3. Wijler begon sterk, maar Acha kwam beter en beter in de wedstrijd en won. Acha stoomde vervolgens door naar de finale, waar de nummer 17 van de kwalificatie het opneemt tegen de nummer 19 Bazarzhapov (Rus).

Sjef van den Berg werd al in de 1/16e finale uitgeschakeld door de Duitser Moritz Wieser: 6-0. Waar de Duitser de 10 meerdere malen wist te vinden, bleef Van den Berg het antwoord schuldig. Daarmee werd de nummer 2 van kwalificatie uitgeschakeld door de nummer 31, die uiteindelijk zelfs doordrong tot de bronzen finale.

Programma donderdagmiddag 3 juni

Donderdagmiddag komen in actie:

  • Recurve dames: 13u30, 1/16 finale
    • Gabriela Schloesser (7) vs. Alexandra Longova (Slw, 26)
    • Laura van der Winkel (15) vs. Michelle Kroppen (Dui, 18)
      Bij winst direct gevolgd door achtste, kwart- en halve finales.
  • Compound heren: om 13u30 1/16 finale
    • Mike Schloesser (1) vs. Przemyslaw Konecki (Pol, 32)
    • Sil Pater (20) vs. Elia Fregnan (Ita, 13)
      Bij winst direct gevolgd door achtste, kwart- en halve finales.
  • Compound heren team Sander Dolderman, Sil Pater en Mike Schloesser om 16u30 ⅛ finale
    • Nederland (3) vs. Spanje (14)
      Bij winst direct gevolgd door kwart- en halve finale.

Alle toernooi informatie is te vinden op: https://info.ianseo.net/.
Alle specifieke Nederlandse informatie op: https://info.ianseo.net/Search/InfoTeam.php?Id=25060