Na 21 jaar is het weer gelukt! Een Olympische plak voor Nederland in het handboogschieten. Steve Wijler en Gabriella Schloesser zijn strijdend ten onder gegaan tegen het sterke en favoriete Zuid-Korea met 5-3. Het toernooi mixed teams is voor het eerst onderdeel van het programma op de Spelen.

De dag begon sterk tegen Italië met een 6-0 voor Nederland. In deze achtste finale zorgde een fraai staaltje teamwork van Gabriela en Steve er voor dat de moed bij Italië snel in de schoenen zonk. Vervolgens werd in de kwartfinale gewoon van Frankrijk. Na shoot-off, waarbij Gabriela Nederland in de wedstrijd hield en Steve in de shoot-off op het juiste moment een 10 schoot. Toen was al zeker dat Nederland voor de medailles zou gaan schieten; werd het de bronzen of de gouden medaillewedstrijd?

Strijd om de medailles
In de halve finale tegen Turkije liet Nederland zien uitstekend in het toernooi te zitten: 5-3 zege. Een medaille was zeker; de vraag was alleen of het goud of zilver zou worden. In de finale wachtte het favoriete en zeer sterke Zuid-Korea.
De finale begon goed met de eerste setwinst voor de Nederlanders, 37 om 35. In de tweede en derde set kwam Zuid-Korea terug; Nederland kwam 4-2 achter. De vierde laatste set was goed voor 39 punten aan Nederlandse kant. Dit was echter niet voldoende voor setwinst, omdat ook de Koreanen 39 punten schoten. Eindstand: 5-3 voor Zuid-Korea. Desondanks een prachtige unieke zilveren plak voor Gabriela Schloesser en Steve Wijler. Daarmee pakten zij 21 jaar na Wietse van Alten een handboogmedaille voor Nederland. Wietse was op de Spelen in Sydney de Nederlander die brons won. Al met al een goed begin van de Olympische Spelen in Tokyo.

Medaille voor de hele handboogsport
Gabriela en Steve hebben in vele interviews na afloop van de wedstrijd duidelijk laten blijken hoe blij en trots ze zijn.
Gabriela: “Deze medaille is niet alleen voor ons, maar voor het hele handboogschieten in Nederland. Ik ben er trots op dat ik voor Nederland mag uitkomen. Het is een lange weg geweest. Ik ben supertrots dat we een medaille naar Nederland brengen”
Steve: “Ik voel ontzettend veel. Trots, emoties natuurlijk, ontzettende blijdschap. We hebben hier zo veel uren werk in gestopt. Prachtig dat dat er vandaag uit komt.”

Bekijk de volledige scores/standen hier op Ianseo.

Maandag gaat het handboogtoernooi voor Nederland verder met de teamwedstrijd voor de heren. Nederland schiet dan om 07u54 in de kwartfinale.

Foto: Dean Alberga / World Archery