De Olympische Spelen zijn maar net voorbij en het internationale boogschieten keert terug op Europese bodem met de beste cadetten en junioren van over de hele wereld. Zij strijden in Polen om de mondiale jeugdtitels. De competitie in Wroclaw begint dinsdag 10 augustus met de kwalificaties. Vandaag is het tijd voor de veldverkenning en training.

In de afgelopen anderhalve jaar is het voor veel jeugdsporters ingewikkeld geweest om zich te blijven focussen op de handboogsport. Immers, er waren weinig nationale laat staan internationale wedstrijden. Dit WK jeugd zou aanvankelijk in Australië gehouden worden, maar moest, vanwege de daar geldende en mondiale regels verplaatst worden naar een ander deel in de wereld. Heel fijn dus dat Polen gastland wilde zijn. TeamNL Handboogsport kan zich dus ook weer met de junioren en cadetten laten zien op het wereldtoneel!

Tien talenten
De Nederlandse ploeg bestaat uit zowel compound- als recurvetalenten. De compounders zijn Veerle Sparreboom (cadetten dames), Stef Willems (cadetten heren), Laura Schuit (junioren dames) en de junioren heren Jelle Reule, Rik Snelder en Jay Tjin-A-Djie. Met de recurveboog komen aan de meet: Quinty Roeffen (cadetten dames), Yael Smeets (cadetten heren) en de junioren dames Mary-Ann Tempelman en Laura van der Winkel.

“Een goede ploeg”
Wat zal het spannend zijn voor de sporters, niemand weet immers goed hoe het er met de concurrentie voor staat. Peter Elzinga, met Jacqueline van Rozendaal en Esther Deden coach in Polen: “Wij zijn er als begeleiding van overtuigd dat we een goede ploeg hebben kunnen selecteren met veel talent. Zij hebben als sporter en team een mooie kans om zichzelf te ontwikkelen. We kijken uit naar een mooi toernooi en zijn nieuwsgierig naar de resultaten van deze enthousiaste groep.”

Ondanks dat de Covid-19 pandemie nog steeds een factor is, zijn er meer dan vijfhonderd sporters uit bijna 60 landen die komen strijden voor de titels. Acht individuele, vier mixed team- en acht teamtitels liggen voor het grijpen in het Poolse Wroclaw.

Wedstrijdplanning
Dinsdag 10 augustus: Kwalificatie
Woensdag 11 augustus: Vroege eliminaties
Donderdag 12 augustus: Eliminaties
Vrijdag 13 augustus: Team eliminaties
Zaterdag 14 augustus: Compound finales
Zondag 15 augustus: Recurve finales

Live uitzending
De wedstrijden om de medailles zijn live te zien op het Youtube kanaal van World Archery:
Compound under-18 finales – 14 augustus 10u00
Compound onder-21 finales – 14 augustus 15u00
Recurve onder-18 finales – 15 augustus 10u00
Recurve onder-21 finales – 15 augustus 15u00 

Klik hier voor meer wedstrijdinformatie