Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 september vinden in het Amerikaanse Yankton, South Dakota, de wereldkampioenschappen handboogschieten plaats. TeamNL heeft elf sporters afgevaardigd, waaronder nummer 1 van de wereld bij compound Mike Schloesser, EK-medaillewinnaar Sanne de Laat en het zilveren Olympische koppel Gabriela Schloesser en Steve Wijler.

Compound
In de compoundklasse staan de schijnwerpers – zoals gebruikelijk – gericht op Mike Schloesser. Hij is nummer één van de wereld, in 2021 winnaar van een wereldbekerwedstrijd, recentelijk nog bronzen medaillewinnaar op het EK veld en eerder al wereldkampioen. Binnen de handboogwereld wordt hij gezien als de te kloppen man. Naast Schloesser zijn ook Sil Pater en Max Verwoerdt in Yankton. Samen vormen zij het herenteam compound en komen ze ook in het individuele toernooi in actie. Dat Sil en Max steeds sterker worden, blijkt dit jaar wel. Ze verbeterden allebei hun individuele records fors en wonnen met Mike als team in 2021 eremetaal op de world cup.

Bij de dames is Sanne de Laat de vlaggendrager. Ze laat dit seizoen zien dat ze in vorm is, zoals op de EK waar ze brons pakte. Daar behaalde ze bovendien een ticket voor de World Games, volgend jaar in het Amerikaanse Birmingham. Naast Sanne komt Nederland met Inge van der Ven en Martine Stas-Couwenberg aan de meet. Inge heeft dit jaar laten zien weer terug te zijn met goede prestaties. Zo won ze dit jaar de Lowlands Archery Series Target 50/70, de Nederlandse topserie. Martine is altijd een teamspeler gebleken, waardoor zij met Sanne en Inge in de teamwedstrijd hoge ogen probeert te gooien.

Recurve
Bij de dames recurve komen Gabriela Schloesser en Laura van der Winkel in actie namens TeamNL. Laura laat in Nederland steeds weer zien dat ze het Gabriela erg lastig kan maken, onder meer met behalen van de Nederlandse titel. Gabriela, de zilveren medaillewinnaar van Tokyo in de mixdiscipline, vindt die competitie mooi en goed en merkt dat ze daardoor ook scherp is om zelf hoog te scoren en te ranken. Een recent uitstapje naar het veldschieten was daarbij ook succesvol, omdat ze daar een ticket voor de World Games in de wacht sleepte met de recurveboog.

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Jonah Wilthagen zijn de drie heren die namens Nederland in actie komen. Steve wil na de succesvolle Spelen in de mixdiscipline opnieuw laten zien dat hij voor het hoogste podium gaat. Gijs wil opnieuw een hoog niveau tonen en zijn persoonlijke record van de Olympische Spelen verbeteren. Jonah is een debutant. In de schaduw van de andere Nederlandse toppers is hij gestaag gegroeid. Met het oog op de Olympische Spelen van 2024 krijgt hij in Yankton zijn kans.

Wie de mixwedstrijden schieten, wordt bepaald na de rankingronde op dinsdag.

In totaal zijn er 336 sporters uit 53 landen vertegenwoordigd op de WK. 

Programma van maandag 20 tot en met zondag 26 september (Nederlandse tijden)

Dinsdag (vanaf 16u)           Rankingrondes compound en recurve

Woensdag (vanaf 16u30)   Knockoutfase teamwedstrijden tot en met de halve finales

Donderdag (vanaf 16u00)  Knockoutfase individueel tot en met de achtste finales

Vrijdag (vanaf 16u00)        Laatste kwalificatiekans World Games (Compound heren)

                                         Teamfinales (gouden en bronzen finales)

Zaterdag (vanaf 17u00)      Compoundfinales: van kwartfinales tot en met gouden finale

Zondag (vanaf 17u00)        Recurvefinales: van kwartfinales tot en met gouden finale

Alle scores van wedstrijden zijn te volgen via Ianseo. De finales worden uitgezonden via de kanalen van World Archery.

Foto: Dean Alberga / World Archery