Bij de WK handboogschieten in Yankton, South Dakota heeft Mike Schloesser in zeer lastige omstandigheden de tweede plek behaald in de rankingronde. Bij de dames compound haalde Sanne de Laat de negende positie. Laura van der Winkel was de beste Nederlandse bij de recurve dames op plek 11. Steve Wijler rankte als nummer 18 en bleef daarmee Gijs Broeksma één plaats voor.

Veel wind
De rankingrondes in Yankton werden gekenmerkt door een straffe zijwind. Deze wind had invloed op de scores van alles sporters. In de ochtend schoten de compoundschutters. Naast de wisselende wind hadden de compoundheren als bijkomend nadeel dat de zwakke schutters uit Saoedi-Arabië naast hen op de baan stonden. Zij hadden veel moeite om hun bogen recht te houden en noteerden veel missers. Ook in de middag, toen de recurvers op de baan stonden, was er nog altijd veel wind.

Mike in vorm
Mike liet vandaag andermaal zien in vorm te zijn. Met een score van 700 punten hoefde Mr. Perfect alleen de Turk Evren Cagiran voor te laten gaan. Max en Sil voerden een strijd met elkaar en scoorden respectievelijk 678 en 676 punten met een 52e en 53e plaats als gevolg. Het heren compound team kwam tot 2054 punten en rankte als elfde.

Sterke Sanne
Bij de dames schoot Sanne  680 punten, waarmee ze op plaats 9 de rankingronde afsloot. Een sterke prestatie van de Eindhovense, die het hele seizoen al laat zien goed te zijn. Inge en Martine  werden 38e en 41e met respectievelijk 657 en 655 punten. Sanne schiet met Mike de mix.

Duel Broeksma – Wijler
Bij de heren recurve startte Steve zwak, terwijl Gijs stabiel en goed van start ging. Uiteindelijk kwam het aan op de laatste serie van zes pijlen, waarin Steve met zes negens Gijs toch één punt voorbleef: 647 om 646. De ranking van Steve (18) viel hem zelf tegen, terwijl Gijs blij was dat hij wederom – na zijn optreden op de Spelen – liet zien dat hij beter en beter wordt. Plek 19. Debutant Jonah had veel moeite met de omstandigheden en werd uiteindelijk als 88e (601).

Laura ‘verslaat’ Gabriela
Ook bij de dames recurve was er een duel om ‘de beste Nederlander’. Dit duel werd gewonnen door Laura. Met een score van 629 punten werd zij elfde op haar eerste WK bij de senioren. Gabriela werd 15e met slechts vier punten minder: 625. Gevolg is dat Laura samen met Steve, de beste man, de mix gaat schieten.

Woensdag: dag van teameliminaties

  • De als elfde gerankte heren compound schieten om 16u45 tegen Taiwan (22).
  • De dames compound kwamen op plaats 9, waardoor ze het woensdag om 17u30 tegen de Turkse dames (8).
  • De heren recurve (15) schieten om 21u00 tegen Mexico (18).
  • Het compound duo Schloesser / De Laat rankte als vierde, waardoor ze het woensdag om 23u45 opnemen tegen Oekraïne (20), die Spanje versloeg in de 1/12e ronde.
  • Het recurve duo Wijler / Van der Winkel rankte als achtste en schiet ook woensdag om 23u45. Tegenstander wordt Mongolië (22) dat zeer verrassend Italië versloeg in de 1/12e ronde.

Bij winst van deze eerste partijen wordt er vervolgens op woensdag in alle teamdisciplines geschoten tot en met de halve finale.

Live scoring
De livescores zijn te volgen via Ianseo.