Op de WK handboogschieten in het Amerikaanse Yankton, South Dakota, hebben Sil Pater, Max Verwoerdt en Mike Schloesser de bronzen finale bereikt. Achtereenvolgens werden Taiwan, Frankrijk en Zuid-Korea verslagen, waarna Mexico in de halve finale te sterk bleek. Vrijdag wacht Oostenrijk in de strijd om het brons.

Met topper Mike Schloesser aan hun zijde wisten Sil en Max hun niveau andermaal zeer hoog te maken. Na winst tegen Taiwan met 232-225 werd het sterker geachte Frankrijk aan de zegekar gebonden. Met name de sterke start van het Nederlandse team – twee rondes van 60 punten – zorgde voor een voor de Franse onoverbrugbaar verschil: 237-235.  In de kwartfinale moest TeamNL het opnemen tegen Zuid-Korea. Waar de Koreanen een aantal steekjes lieten vallen, bleef Nederland consequent en sterk schieten. De winst ging naar Nederland: 232-230. In de halve finale stonden – gelet op de ranking hierdoor – vier ploegen die allen niet bij de beste acht stonden na de ranking: Verenigde Staten, Oostenrijk, Nederland en Mexico. Waar de pijlen van de Mexicanen tijdens de halve finale net binnen de 10 vielen, vielen ze er bij de Nederlanders te vaak net erbuiten. Dit resulteerde in een verlies van 234-232. Hierdoor wacht vrijdag in de bronzen finale Oostenrijk, dat ondanks een verrassend sterk optreden in het toernooi het nipt moest afleggen tegen het thuisland: 232-231. De bronzen finale is vrijdag om 22u04 aan de oever van de Missouri.

Geen andere finaleplaatsen
In de ochtend werden de dames compound (Sanne de Laat, Martine Stas-Couwenberg en Inge van der Ven) in de achtste finale verslagen door Turkije: 229 – 221. Aan het begin van de middag was er ook geen succes voor de heren recurve (Gijs Broeksma, Steve Wijler en Jonah Wilthagen). Zij werden in de 1/12e finale verslagen door Mexico: 5-1. Ook het voor het eerst samen schietende mixduo recurve Steve Wijler / Laura van der Winkel had geen succes; in de eerste wedstrijd (1/8e finale) was Mongolië, dat verrassend sterk voor de dag kwam en eerder ook Italië had verslagen, te sterk: 5-1.

Het compound duo Sanne de Laat en Mike Schloesser wonnen in de achtste finale nog wel van Oekraïne met 157-153. In de kwartfinale stond het sterke Indiase team Vennam/Verma te wachten. Waar ons Nederlandse duo in de eerste twee sets drie punten lieten liggen, deden de Aziaten dat niet. Halverwege stond het 80-77. Uiteindelijk bleef dat verschil in stand en won India met 158-155.

Donderdag komen alle elf Nederlandse sporters in actie in het individuele toernooi.

Programma van tot en met zondag 26 september (Nederlandse tijden)

Donderdag (vanaf 16u00)  Knockoutfase individueel tot en met de achtste finales

Vrijdag (vanaf 16u00)        Laatste kwalificatiekans World Games (Compound heren)

Teamfinales (gouden en bronzen finales)

Zaterdag (vanaf 17u00)      Compoundfinales: van kwartfinales tot en met gouden finale

Zondag (vanaf 17u00)        Recurvefinales: van kwartfinales tot en met gouden finale