De heren compound Sil Pater, Mike Schloesser en Max Verwoerdt zijn ondanks hun enorme veerkracht er niet in geslaagd de bronzen medaille te veroveren bij de WK Outdoor in Yankton, South Dakota. Oostenrijk was na een shoot-off (28-27) te sterk.

Met een ijzersterke 10 opende Sil de wedstrijd tegen de Oostenrijkers die verrassend goed voor de dag waren gekomen in het handboogtoernooi bij de heren compound. De eerste set ging het gelijk op: 59-59. In de volgende twee sets namen de Oostenrijkers afstand door weer twee keer 59 te schieten, terwijl Nederland twee keer op 57 bleef steken. Een vier punten achterstand is normaliter bijna onoverbrugbaar, maar Nederland schoot een hele sterke vierde set met vier tienen en twee negens, terwijl de Oostenrijkers zelfs een 8 lieten noteren. Shoot-off.

In de shoot-off speelde de steeds wisselende wind en de zenuwen beide landen parten. Sil opende met een 8, waarna de Oostenrijkers antwoordden met een 9. Jonkie Max schoot een 10, waarna de Oostenrijkers wederom een 9 noteerden. Vervolgens kwam het aan op Mike. Na 8 tienen in de wedstrijd schoot hij in de shoot-off een millimeter naast de 10. Omdat de laatste Oostenrijkse pijl wel in de 10 kwam, ging het brons naar de Oostenrijkers. Hiermee ging het brons bij de heren compound niet voor het tweede achtereenvolgende WK naar Nederland, maar naar Oostenrijk. De Verenigde Staten grepen in eigen land het goud, Mexico zilver.

Na afloop was de emotie bij TeamNL duidelijk voelbaar. Mike Schloesser gaf aan: “We kregen een tweede kans omdat de Oostenrijkers het in de vijfde set lieten liggen, maar grepen die niet. Het brons raakten we bijna aan, maar het mocht niet zo zijn.” 

Mike Schloesser schiet zaterdag in het individuele toernooi zijn kwartfinale, waarna hij bij winst diezelfde dag een halve finale en een medaillefinale schiet.

Foto: Dean Alberga (World Archery)