Mike Schloesser heeft bij de WK Outdoor in Yankton, South Dakota, Verenigde Staten zilver gewonnen bij de heren compound. In de finale moest hij zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker Nico Wiener. Het werd in moeilijke omstandigheden 146-143. 

In zijn weg naar de finale maakte Mike een zeer goede indruk. Tijdens de kwalificatie die in zeer lastige wind werd geschoten, was Mike sterk en rankte hij als tweede met 700 punten. Deze tweede plaats was voor Mike de ‘slechtste’ kwalificatie van het seizoen, waarmee werd onderstreept hoe sterk de nummer één van de wereld dit seizoen is. Door zijn ranking had hij in de eerste twee rondes een ‘bye’.

De eerste wedstrijd in de knockoutfase schoot Mike tegen de Rus Kalashnikov (31). Het werd 149-144 voor onze landgenoot. Bij de laatste zestien was de Koreaan Yang, bronzen medaillewinnaar bij het vorige WK in ‘s-Hertogenbosch de tegenstander. Na drie perfecte rondes van beide schutters nam Mike in de vierde set afstand om het in de vijfde set af te maken. Met een perfecte score van 150 moest Yang het met 147 punten afleggen. Hierdoor kwam Mike bij de laatste acht.

De kwartfinales zouden op de finalezaterdag worden geschoten op de finale venue, gelegen in het Riverside Park in Yankton. Mikes eerste tegenstander daar was de Indiër Verma. Met 148-147 trok Mike de overwinning naar zich. Eén verdwaalde pijl in de 8 zorgde er voor dat het geen perfecte score werd, maar Mike was overduidelijk de sterkste. Ook de halve finale kenmerkte zich door veel wind aan de oever van de Missouri River. Inmiddels was ook de zon wat gedraaid. De zon scheen van achter de doelpakken in de gezichten en scopes van de halve finalisten. Mede hierdoor werden de scores wat lager, maar de halve finale was overduidelijk voor onze landgenoot: 144-140.

In de finale trof Mike de Oostenrijker Nico Wiener, die de hele week al een sterke indruk maakte. Ook hier speelden zon en wind de finalisten parten. De Oostenrijker had er op baan 1 iets minder last van dan de Nederlander op baan 2: 146-143. Het goud ging dus naar Oostenrijk, het zilver voor onze landgenoot die op de wereld weer veel indruk maakte.

Wij mogen ontzettend trots zijn op weer zo’n wereldprestatie van Mike. Komende woensdag schiet hij op hetzelfde veld de wereldbekerfinale, de plek waar de beste acht schutters van dit jaar aantreden.

Foto: Dean Alberga / World Archery.