Van dinsdag 19 april tot en met zondag 24 april komt TeamNL Handboog in actie tijdens de eerste Hyundai Archery World Cup van 2022. Het Turkse Antalya is het decor van het eerste grote evenement van dit outdoorseizoen voor zowel de compound- als de recurvediscipline. TeamNL komt met een grote sterke ploeg aan de meet.

Weer een recurve damesteam
In tegenstelling tot de afgelopen jaren staat er een Nederlands damesteam recurve op de World Cup met onder meer Gabriela Schloesser. Over de World Cup zegt zij: “Ik wil nog niks zeggen over dat ik kan winnen of top acht kan schieten, maar ik ga vooral mijn best doen en ervan genieten.” Naast Gabriela gaan ook Laura van der Winkel en het 16-jarige talent Quinty Roeffen naar Antalya. “We gaan ons best doen om een mooi resultaat mee terug te nemen naar Nederland, zowel met de teams als individueel”. De motivatie om te winnen is zeker aanwezig bij Gabriela, zoals altijd.
Bij de heren recurve komt het kwartet Steve Wijler, Gijs Broeksma, Rick van der Ven en Jonah Wilthagen op de baan.

Heren compound met twee nieuwe gezichten
Bij de Compound Heren gaat er een sterke ploeg met de nummer één van de wereld Mike ‘Mister Perfect’ Schloesser die vorig jaar nog de World Cup Final won. “Ik had vorig jaar een heel goed seizoen en ik ga ervoor om dat jaar na te bootsen,” zegt Mike. De voorbereidingen zijn goed geweest en binnen de Compound Herenselectie hebben zich ook twee jonge talentvolle sporters gekwalificeerd. “Er zijn twee nieuwe teamgenoten bij, voor mijn beleving echt nog kids” vertelt Mike met een grote lach. “Ik kijkt er uit om Jay (Tjin-A-Djie) en Stef (Willems) te helpen en te zien groeien in hun traject naar de top.” Ook Sil Pater maakt deel uit van de herencompound ploeg.
Sanne de Laat, Martine Stas-Couwenberg en debutant Laura Schuit vormen bij de dames compound de Nederlandse inbreng.

TeamNL Handboog – World Cup Stage 1
Namens TeamNL Handboog komen de volgende sporters in actie:

Recurve Compound
Heren

Steve Wijler

Gijs Broeksma

Rick van der Ven

Jonah Wilthagen

 

Dames

Gabriela Schloesser

Laura van der Winkel

Quinty Roeffen

Heren

Mike Schloesser

Jay Tjin-A-Djie

Sil Pater

Stef Willems

 

Dames

Sanne de Laat

Martine Stas-Couwenberg

Laura Schuit

 

Vooruitblik: kansen bij recurve én compound
Bij de eerste World Cup van het jaar is het altijd lastig te benoemen hoe het internationale veld er na de lange winterperiode voorstaat. Dat geldt ook voor TeamNL Handboog. “Ik denk wel dat we klaar zijn. We zullen in Antalya nog niet perse het hoogste niveau van het jaar gaan halen, daar hebben we nog wel wedstrijden voor nodig” geeft Bondscoach Recurve Ron van der Hoff weten. Het niveau is hoog, zowel bij de heren als bij de dames. “Bij de dames wordt het spannend, ze doen het hartstikke goed in de trainingen” Ook tijdens de laatste gezamenlijke training op Papendal lieten de Dames een hoog niveau zien. “Voor Quinty Roeffen is een World Cup volledig nieuw, dus voor haar is het geheel nieuwe ervaring.” Doel van de Dames Recurve is de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs; daarvoor moeten dit jaar de eerste stappen worden gezet.

Ook bij de compoundselecties zijn er ‘nieuwe gezichten’. Zowel bij de heren als bij de dames zijn er ervaren sporters én jonge talentvolle sporters geselecteerd. “Ik verwacht dat de nieuwe sporters veel ervaring zullen opdoen. Ik ben heel benieuwd hoe ze er mee omgaan en hoe ze het in de teams gaan doen,” blikt Bondscoach Compound Marcel van Apeldoorn vooruit. Samen met de nieuwe lichting staan ook de doorgewinterde favorieten op de deelnemerslijst van de World Cup. “Mike is zeker favoriet om hoge ogen te gooien in de World Cup, maar ook een aantal anderen hebben individuele kansen waar ik veel van verwacht.” Ook zijn de verwachtingen hoog bij het Compound Mixed Team. Individuele goede resultaten hoeven volgens Marcel van Apeldoorn niet direct medailles of top acht plaatsen te zijn; belangrijkste is dat sporters boven zichzelf uitstijgen. “De sfeer is goed, iedereen is met elkaar bezig en niet met randzaken. Het is echt heel fijn om dat te coachen.”

Programma
Het programma in Antalya begint op dinsdag 19 april en zal eindigen op zondag 24 april.

Dinsdag 19 april Officiële training en Compound 50m kwalificatieronde
Woensdag 20 april Compound Team matches en Recurve kwalificatie
Donderdag 21 april Individuele eliminatieronde compound en Team eliminatieronde recurve
Vrijdag 22 april Mixed Teams eliminatieronde en Individuele eliminatieronde recurve
Zaterdag 23 april Compound finales
Zondag 24 april Recurve finales