Na een zenuwslopende finale tegen de Britse Bryony Pitman, die beslist werd met een shoot-off, neemt Laura van der Winkel zilver mee naar huis – haar eerste World Cup medaille.

Bondscoach Ron van der Hoff: “In haar eerste optreden op een World Cup finaleveld heeft Laura het fantastisch gedaan. Ze had een plan en hield zich eraan. Ze wilde het doen zoals ze met zichzelf had afgesproken. Winnen of verliezen zou een feit zijn, maar met beide uitkomsten zou ze kunnen leven. Wat een prachtige wedstrijden waren het. Voor mij mijn laatste optreden op het finaleveld, voor haar de eerste van velen als ze zo doorgaat. Ze is heel blij en trots op dit resultaat. En terecht!”

Met een consistente 28 punten per set schoot Laura zich een weg naar de gouden finale. De Duitse Charline Schwarz (9) wist deze score twee sets te evenaren, maar moest tijdens set twee en drie het onderspit delven: de wedstrijd eindigde in een mooie 6 – 2 voor Laura. Charline greep naast de bronzen plak, even later verloor zij namelijk van landgenote Katharina Bauer.

Laura liet Bryony goed zweten, ze begon al sterk en won de eerste set (28 – 24). De tweede set ging naar de Britse (30 – 27). Laura’s derde pijl van de derde set landde in de 8. Pitman had hiermee een kans om de deze set te pakken – maar haar pijl kwam terecht in het blauw (28 – 25). Het stond 5 – 3 voor Laura, maar de Britse wist hier in de vijfde set 5 – 5 van te maken. Dat betekende een shoot-off. Beide dames schoten een 8, maar de pijl van Pitman stond iets dichter bij het midden dan die van Laura. Zilver dus voor Laura, een fantastisch resultaat!

Heren
Het podium voor de mannen zag er als volgt uit:
Goud voor Miguel Alvarino Garcia
Zilver voor Ryan Tyack
Brons voor Brady Ellison

Foto: World Archery / Dean Alberga