Op zaterdag 2 en zondag 3 juli waren de Nederlandse Kampioenschappen Outdoor. Dat leidde tot prachtige prestaties, mooie verhalen en podia met winnaars. In dit artikel een overzicht van de halve finales en de medaillefinales, en de kampioenen: Pouriya Jalalipour (Recurve Open), Mark de Hoon (Compound Open), Daan Saft (Barebow), Jody Beckers (Compound Dames), Mike Schloesser (Compound Heren), Quinty Roeffen (Recurve Dames) en Gijs Broeksma (Recurve Heren).

De verhalen van dag 1 waren talrijk en mooi. Lees mee in het verslag van Dag 1 van de NK Outdoor!
Alle foto’s terug te vinden in de Beeldbank.
Alle scores zijn te vinden via Ianseo.

Recurve heren: Shoot-off leidt tot eerste Nederlandse titel voor Gijs Broeksma
In de eerste halve finale versloeg Steve Wijler (Ons Genoegen Roggel) Jonah Wilthagen (Concordia Amsterdam) met 6-0. Ook in de andere halve finale waren er afgetekende cijfers; Gijs Broeksma (Robin Hood Steenwijk) won met 7-1 van Senna Roos (De Vrolijke Schutters Rosmalen). In de daaropvolgende bronzen strijd was het Senna die na een wisselend begin met 7-3 won van Jonah. In de gouden finale werd het een duel tussen Gijs en Steve. De eerste en tweede set gingen allebei met 29-28 naar Gijs, die daarmee een 4-0 voorsprong nam. De derde set ging met 29-28 naar Steve, omdat de verschillen erg klein bleven. In de vierde set maakte Steve de stand weer helemaal gelijk door met een perfecte 30 de set te pakken: 4-4. De vijfde set moest de beslissing brengen in deze finale op zeer hoog niveau, maar ook die set eindigde gelijk: 28-28. De shoot-off moest de beslissing brengen: 10-10, maar die van Gijs ‘closest to center’.

Recurve dames: Quinty Roeffen pakt goud en de titel
Met Gaby Schloesser (Sint Hubertus, Nuth), Laura van der Winkel (OGIO Eindhoven), Quinty Roeffen (Schutroe, Horst) en Mary-Ann Tempelman (HBS Almere) was de ‘final four’ zwaar bezet. Gaby versloeg in de eerste halve finale Mary-Ann, die terugkwam van 4-0 tot 4-4, maar Gaby besloot met een vijfde set met 29 punten en won. In de tweede halve finale begon Quinty ijzersterk met een rondje 30. Die klap kwam Laura niet meer te boven, waardoor Quinty met 6-0 won.
In de strijd om de derde plek werd het spannende strijd tussen Laura en Mary-Ann. Opnieuw kwam Mary-Ann 4-0 achter, maar dit keer kon ze niet verder komen dan twee gelijke sets. 6-2 voor Laura, die daarmee het brons pakte.
De finale was een wedstrijd van wisselende kansen. De eerste set ging naar Gaby, terwijl de tweede naar Quinty ging. In de derde set deed een 5 Gaby de das om; 4-2 voor Quinty. De vierde set werd gelijk, waardoor de vijfde set de beslissing moest brengen. Die ging naar Gaby met 26-24, waardoor een shoot-off de beslissing moest brengen. Met een 10 won Quinty van Gaby, die een 9 schoot. Quinty is dus de Nederlands kampioen outdoor.

Compound heren: Mike Schloesser onverslaanbaar en weer Nederlands Kampioen
Het lijkt bijna vanzelfsprekend. De compound heren beginnen allemaal op 0, maar uiteindelijk wint Mike Schloesser de titel. Ook dit jaar werd hij Nederlandse Kampioen door in de finale Stef Willems te verslaan: 150-145. Een wederom knappe prestatie! Het brons ging naar Sil Pater, die Emiel Custers in de wind versloeg: 137-135.
Bij de zogenoemde ‘Final Four’ stond tot ieders verrassing en vooral die van zichzelf Emiel Custers, voormalig bondscoach en voorzitter van de Lauwerkrans uit Eil. Emiel versloeg onderweg naar de finale onder meer zijn vader Jan. In de halve finale schoot Emiel tegen Mike ‘Mr.Perfect’ Schloesser (Sint Hubertus, Nuth), die dit jaar bijna alles wint. Schloesser won met 149-139. In de andere halve finale stonden Stef Willems (OBK Hapert) en Sil Pater (Noordkop Den Helder), die beiden op 695 punten stonden na de kwalificatie. Zij maakten er een bloedstollende halve finale van, die meer publiek verdiende dan er aanwezig was, met uiteindelijk Stef als winnaar: 143-142.

Compound dames: Jody Beckers Nederlands Kampioen na finale tussen World Games deelnemers
In de eerste halve finale versloeg Jody Beckers (OGIO Eindhoven) Aurora Jansen (EHS Venlo): 143-130. De tweede halve finale werd een thriller. Sanne de Laat (OGIO Eindhoven) en Martine Stas-Couwenberg (Rozen van Oranje, Heeze) gingen gelijk op, stuwden elkaar naar een hoge score van 145 en het kwam daardoor tot een shoot-off, waarin Sanne een 10 schoot en Martine een 9. Een strijd tussen beide deelnemers aan de World Games komende week in het Amerikaanse Birmingham zou de finale worden.
In de strijd om de derde plaats was het Martine die te sterk was voor Aurora. Direct in de eerste set nam Martine afstand, die ze uitbouwde tot een 139-124 overwinning. De finale was een klassieker tussen de twee OGIO-dames die de afgelopen jaren al zo vaak tegen elkaar hebben geschoten om de prijzen. Dit keer nam Jody direct afstand van Sanne door een uitstekende set. Ook daarna bleek het voor Sanne moeilijk de 10 te vinden, waardoor Jody opnieuw Nederlandse Kampioen Compound Dames Outdoor: 146-136.

Daan Saft, de nieuwe Nederlands kampioen Barebow Outdoor
Vader tegen zoon, dat was de halve finale tussen Tim en Daan Saft, schutters van de Haakbergse Schutterij. Zoon Daan, in het verleden al een keer de zeer verrassende Nederlands Kampioen Recurve Indoor, won van zijn vader. Overtuigend met 6-0. In de andere halve finale schoot Wil van der Coelen (De Schutroe Horst), gecoacht door de kersvers zilveren medaillewinnaar bij de Compound Open Ton Jacobs, tegen AC/DC-fan Andreas von Imhof (HBV Frederik Hendrik Delft). Deze spannende partij werd op het nippertje gewonnen door Wil.
De bronzen medaille ging naar Andreas van Imhof, die Tim Saft met 6-4 versloeg. In de een gelijkopgaande finale stond het na drie sets 3-3, waarbij de heren elkaar opstuwden naar een steeds hoger niveau. Het was Daan – nota bene gecoacht door zijn vader en halve finalist Tim Saft – die daarna liet zien, waarom hij de beste was in de kwalificatie en zijn eerste Nederlandse titel barebow outdoor verdiende: 7-3, de titel, goud en de wisselbeker!
En laten we de oproep van Daan hier herhalen: “Volgend jaar meer deelnemers met barebow; het is een prachtige discipline!”

NK Compound Open: Mark de Hoon verslaat Ton Jacobs in spannende finale
De finale bij de Compound Open was een spannende. De nummer 1 en 2 van de kwalificatie – Mark de Hoon (HBS Almere) en Ton Jacobs (De Schutroe, Horst) – waren nogal aan elkaar gewaagd. Na drie sets stonden de heren nog steeds gelijk: 27-27, 27-27 en 25-25. In set 4 nam Mark wat afstand met 27-23. Daarna pakte Marc door en won hij uiteindelijk met 134-126. Mark de Hoon, de Nederlands Kampioen Compound Open! Het brons ging naar Tom Monaghan (HBV De Ontspanning, Sint-Oedenrode), die de enige dame in deze categorie – Ricky Huggers (De Rozenjagers, Eerde) – versloeg met 119-115.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, staande mensen en de tekst '2 1 Handboogsport Nederland 3'

Pouriya Jalalipour, Nederlands Kampioen Recurve open, met een topprestatie
De eerste kampioen is een hele bijzonder: Pouriya Jalalipour, lid van OGIO Eindhoven. In zijn eerste Nederlandse Kampioenschap deed hij mee met de paraklasse Recurve Open en de Recurveklasse voor de valide sporters. Pouriya scoorde na 72 pijlen maar liefst 610 punten en pakte daarmee de Nederlandse titel, de gouden plak en de wisselbeker. Een geweldige prestatie voor deze geboren Iraniër. Walter Groen (HBS Almere) werd tweede met 525 punten.
Bijzonder was ook dat Pouriya zich als twaalfde kwalificeerde in het recurvetoernooi. Daar versloeg hij Bryan Voskamp met 6-2, waarna hij voor een stunt zorgde door de beste Nederlander in dit outdoorseizoen – Rick van der Ven – na shoot-off te verslaan. Uitermate knap!

Grote dank aan Alliance d’Amitié, het results team, de EHBO, de speaker, de scheidsrechters en de vele vrijwilligers die het NK Outdoor mogelijk hebben gemaakt.

Foto’s: Pridex Media / Tim Bruijninckx