[08-04-2023 18:34]

Op de laatste dag van de GP in het Britse Lilleshall hebben de sporters van TeamNL Handboog goud en tweemaal zilver gewoon. Het recurve mixed team bestaande uit Gaby Schloesser en Steve Wijler won goud. Het recurve heren team bestaande uit Gijs Broeksma, Steve Wijler en Senna Roos won zilver, en ook Steve Wijler won individueel zilver.

Een dag met drie gouden finales met een constante factor. Steve Wijler schoot ze alle drie. Het recurve heren team bestaande uit Gijs Broeksma, Steve Wijler en Senna Roos kwalificeerde zich eerder deze week als derde en had het alleen in de kwartfinale tegen Israël even lastig. In de gouden finale vandaag gingen zij met een setwinst van start maar de Duitse tegenstander was te sterk. De zilveren medaille is voor Gijs, Steve en Senna.
De tweede gouden finale van de dag had ook een gouden resultaat. Gaby Schloesser en Steve Wijler waren eerder al succesvol in deze samenstelling en ook vandaag lieten zij hun klasse zien. Na een setwinst voor de Britse tegenstanders pakten Gaby en Steve een set en deelden zij de derde set. In de vierde, en bepalende, set wonnen zij het goud met 39 punten tegen 34 en 3-5 als resultaat.
Na twee finales was het nog niet gedaan voor Steve Wijler. Na zich eerder deze week als zesde te hebben gekwalificeerd kreeg hij de Fransman Jean-Charles Valladont als tegenstander. Steve won de eerste set en maar de twee gingen gelijk op. Bij een 5-5 gelijke stand moest de shoot-off gaan bepalen wie er met het goud naar huis zou gaan. De 9 van Steve was niet voldoende waar de Fransman een X schoot. Steve sluit de GP af met vier medailles. Eenmaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons.

 


Sanne pakt European Games ticket en recurve mixed in gouden finale

[07-04-2023 18:00]

De TeamNL Handboog sporters waren opnieuw succesvol op de voorlaatste dag van de GP in Lilleshall. Sanne de Laat pakt in het European Games kwalificatietoernooi een ticket bij de compound dames. En het duo Gaby Schloesser en Steve Wijler bereiken de gouden finale bij de recurve mixed teams.

De compound dames kwamen in de ochtend in actie op het European Games kwalificatietoernooi. Al onze dames bereikten de achtste finale waar Sanne de Laat een sterke match schoot en won met 144-138. Martine Stas-Couwenberg schoot 139-139 waardoor de shoot-off bepalend was. Martine noteerde een 10 en ook zij ging door naar de kwartfinale. Aurora Janssen kreeg de als tweede geplaatste Spaanse als tegenstander en verloor met 139-147. In de kwartfinale moest Martine haar meerdere erkennen in de match tegen Meeri-Marita Paas (EST) waar zij met 139-142 van verloor. Sanne won opnieuw haar match (141-135) in de kwartfinale maar verloor de halve finale van de Spaanse Andrea Munoz (143-145). In de strijd om het brons trof Sanne Meeri-Marita Paas, die eerder nog de tegenstander van Martine was. Sanne ging sterk van start en liet haar voorsprong niet meer los, wat resulteerde in een winst met 145-141 en een ticket voor de European Games!

‘s Middags stond in het teken van de eliminatie fase voor de recurve mixed teams. Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal heeft eerder deze week Gaby en Steve aangewezen als duo. Gaby en Steve waren eerder samen al zeer succesvol op onder andere de Olympische Spelen van Tokyo. De achtste finale wonnen Gaby en Steve met afstand van het Azerbaijaanse duo en ook de kwartfinale werd gewonnen met 6-0. Tijdens de halve finale tegen het Franse duo werden de eerste twee sets gedeeld, maar wonnen Gaby en Steve de twee resterende sets. Daarmee plaatsten zij zich voor de gouden finale op zaterdag.

Morgen staan er drie gouden finales voor TeamNL Handboog op de planning. Om 14:30 (lokale tijd) schiet het recurve heren team tegen Duitsland, gevolgd door het recurve mixed team tegen Groot Brittannië. Als laatste schiet Steve Wijler zijn derde gouden match van de dag individueel tegen de Fransoos Jean-Charles Valladont om 16:35

 


Recurve heren behalen tickets European Games

[06-04-2023 18:00]

Uitdagende omstandigheden tekende de dag op de GP in Lilleshall. Gijs, Steve en Senna wonnen de halve finale en behaalden daarmee ook tickets voor de European Games. De compound dames kwamen niet verder dan de 1/16e finale.

In de ochtend stonden Martine Stas-Couwenberg, Sanne de Laat en Aurora Janssen aan de lijn voor de individuele eliminaties. Aurora kwalificeerde zich eerder als 30e maar moest haar meerdere erkennen in de Italiaanse Paula Natale. Martine en Sanne schoten niet in de 1/24e finale dankzij een ‘bye’ waardoor zij direct doorgingen naar de 1/16e finale. Sanne trof de Duitse Julia Boehnke maar verloor de match met 129 tegen 137. Martine kwam in actie tegen de Britse Grace Chappell maar een mindere eerste ronde was niet meer goed te maken.

’s Middags schoten de Nederlandse recurve teams om tickets voor de European Games. Waar zowel de dames met Quinty, Gaby en Laura, als de heren met Gijs, Senna en Steve de achtste finales wonnen, verloren de dames de kwartfinale van Spanje. De heren gingen in de halve finale sterk van start met een 4-0 voorsprong maar de Kroatische tegenstanders kwamen terug tot 4-4. De winst shoot-off ging naar de Nederlandse mannen waarmee zij ook direct tickets voor de European Games behaalden. Daarmee was de dag nog niet voorbij want Gijs, Steve en Senna schoten de gouden finale van het kwalificatietoernooi tegen het Franse trio. Een spannende match waarbij beide teams de set om en om wonnen. De Fransen schoten de shoot-off foutloos met 10-10-10 waar de Nederlandse heren 10-10-9 noteerden. Gijs, Steve en Senna winnen het zilver.

 


Brons voor compound dames in Lilleshall

[05-04-2023 19:30]

Op de derde dag van de GP in het Britse Lilleshall schoten de compound teams de finales waar de het dames team brons wist te pakken, en schoten de sporters met recurve de individuele matches tot en met de halve finale waar Steve Wijler zich naar de gouden finale schoot.

De weersomstandigheden zijn bijna stereotype Brits. Waar eerder deze week het zonnetje nog aanwezig was begon de dag vandaag met regen, al klaarde het tegen de middag op. Sanne, Aurora en Martine kwalificeerden zich eerder als derde beste team bij de compound dames waardoor zij in de kwartfinale een ‘bye’ kregen en direct in de halve finale in actie kwamen. De dames maakten het spannend want zij kwamen op een 219-219 gelijke stand tegen het Italiaanse trio. Daar wonnen de Italiaanse dames met een punt meer in de shoot-off en schoten onze dames voor brons. Die bronzen finale schoten zij tegen het Duitse team maar ging moeizaam van start. Echter wisten de Nederlandse dames het tij te keren en wonnen met 216 tegen 212 punten. De eerste medailles van 2023 gaan naar Sanne, Aurora en Martine.

In de middag stonden de eliminaties voor recurve op het programma waar Quinty Roeffen het in de 1/24e finale nog even spannend maakte met een shoot-off, en vervolgens nog eens in de 1/16e finale. Laura van der Winkel won zowel de 1/24e als de 1/16e finale zonder problemen. Gaby Schloesser was pre-seeded voor de 1/16e finale door haar sterke kwalificatie, maar wist de 1/16e finale te winnen met een shoot-off. In de achtste finale verloren Quinty en Gaby beiden de match in de shoot-off en schoot Laura de match tegen haar mede-vrouwelijke recurve 900-schutter van Kings of Archery Series JVD Open Penny Healey maar verloor met 6-0.
De heren begonnen de 1/48e finale met zes man sterk. Yael Smeets verloor zijn match in de shoot-off, Jonah Wilthagen kwam net te kort en verloor met 6-4 en Kay van Laarhoven moest zijn meerdere erkennen in de Israëlische Itay Shanny. Senna Roos kreeg dezelfde Israëliër als tegenstander en begon de 1/24e finale met gedeelde punten, maar verloor uiteindelijk met 4-6. Zowel Gijs Broeksma als Steve Wijler begonnen hun eliminaties in de 1/16e finale door hun sterke kwalificatie en wonnen deze match ook beiden. Waar Gijs nipt de achtste finale verloor in de shoot-off was het Steve Wijler die met een 6-0 overwinning zich naar de kwartfinale schoot. Steve won na een eerste set gedeelde punten ook de kwartfinale met 7-1 en de halve finale met 6-4. Steve zien wij zaterdag terug in de gouden finale.

Morgen zal het toernooi verder gaan met de eliminaties voor compound in de ochtend, en staat de middag in het teken van het European Games kwalificatietoernooi.

.


Recurve Heren schieten zaterdag voor goud

[04-04-2023 17:30]

Zowel de recurve teams als de compound sporters van TeamNL Handboog kwamen vandaag in actie op de GP in Lilleshall. Waar de recurve heren zaterdag voor goud gaan schieten verloren de vrouwen de eerste match.

Het recurve heren team kwalificeerde zich op maandag sterk als derde in een nieuwe samenstelling met Gijs, Steve en Senna. In de 1/8e finale wonnen de mannen met 6-2 van Denemarken, maar in de kwartfinale was het spannend tegen de Israelische tegenstanders. Na een 4-4 gelijke stand ging de match winst in de shoot-off naar TeamNL Handboog. De halve finale tegen Oekraïne wonnen de mannen met 5-1 waardoor zij zaterdag in actie komen tegen Duitsland in de gouden finale.
De recurve dames kwalificeerden zich eerder als zevende en kregen, net als de mannen, Denemarken als tegenstander. Quinty, Gaby en Laura verloren de match met 2-6.
Zowel de recurve heren als de recurve dames komen donderdag opnieuw in actie als team, maar dan voor het European Games 2023 CQT.

In de middag waren het de compound dames die hun eerste pijlen van het toernooi schoten in de kwalificatie. Martine Stas-Couwenberg is de hoogst genoteerde Nederlandse als negende met een score van 680 punten. Sanne de Laat kwalificeerde zich net buiten de top tien met een 14e plaats en een score van 676. Aurora Janssen kwalificeerde zich als 30e met een score van 656. Zij komen woensdag in actie als team en donderdag vervolgen zij het individuele toernooi.


GP begonnen voor TeamNL Handboog recurve

[04-04-2023 11:30]

De recurve sporters van TeamNL Handboog zijn gisteren begonnen aan de Grand Prix in een verrassend zonnig Lilleshall. Daar waar ze aan de andere kant van de weg rijden maar onze sporters toch met de gebruikelijke rechtse of linkse voorkeur schieten, in tegenstelling tot onze 1 april grap afgelopen weekend.

Negen sporters stonden gisteren aan de lijn voor de eerste internationale outdoorkwalificatie van dit seizoen. Gijs, Jonah, Kay, Senna, Steve en Yael bij de recurve heren, en Gaby, Laura en Quinty bij de recurve dames. De ligging van het kwalificatieveld op de top van een heuvel zorgt voor wisselende wind.

Bij de recurve heren was het Gijs Broeksma die als hoogst genoteerde Nederlander de dag afsloot. Gijs kwalificeerde zich als vijfde met een score van 667. Hij heeft een bye voor de 1/16e finales. Met slechts twee punten minder (665) kwalificeerde ook Steve Wijler zich direct voor de 1/16e finale als zesde. Voor Senna Roos is de kwalificatie in Lilleshall de eerste keer dat hij internationaal voor TeamNL Handboog in actie komt. Senna noteerde een score van 648 waarmee hij zich als 25e kwalificeerde. Jonah Wilthagen gaat met een score van 627 de individuele eliminaties in als 54e, Yael Smeets met 625 punten als 58e en Kay van Laarhoven als 73e met 619 punten.
Gaby Schloesser is met haar achtste plaats ook direct geplaatst voor de 1/16e finale met een score van 640 punten. Laura van der Winkel kwalificeerde zich als twaalfde met 636 punten en heeft een bye in de 1/48e finales, waardoor zij direct in de 1/24e finales de individuele eliminaties zal beginnen. Quinty Roeffen kwalificeerde zich als 39e met exact 600 punten en won haar eerste individuele match met 6-0, waardoor ook zij woensdag in de 1/24e finales verder gaat met het toernooi.

Als team noteerde TeamNL Handboog sterke resultaten in de kwalificatie met een tweede plaats voor het recurve mixed team. De heren recurve gaan als derde de eliminatiefase in van de Grand Prix en het Finale Quota Tournament (FQT) voor de laatste twee teamtickets voor de European Games. De dames recurve kwalificeerden zich als zevende voor de Grand Prix; voor het FQT staan ze op plek 5.

Vandaag gaat het toernooi verder met de team matches voor de recurveteams. Ook is de kwalificatie voor compound, waar drie Nederlandse dames aan meedoen: Aurora Janssen, Sanne de Laat en Martine Stas-Couwenberg.