[24-04-2023 08:00]

Op de slotdag van de Hyundai World Cup in Antalya werd Laura van der Winkel knap vierde. Ze wist helaas niet haar halve finaleplaats om te zetten in een wereldbekermedaille. In een zinderende halve finale wisselde Laura met haar opponente – Elina Idensen uit Duitsland – de setwinsten af. De eerste set ging naar de Duitse, de tweede naar Laura, de derde naar de Duitse en de vierde weer naar Laura. De vijfde set bracht de beslissing in het nadeel van Laura: 4-6. In de strijd om het brons was de Chinese An te sterk: 7-3. Het goud ging naar Penny Healey uit Groot-Brittannië. Hoe dan ook, een prachtige prestatie van Laura!

TeamNL Handboog keert zonder medailles terug uit Turkije. Vierde plaatsen voor het recurve herenteam, Mike Schloesser en Laura van der Winkel zijn evenwel ereplaatsen om trots op te zijn.

 


TeamNL Handboog World Cup Antalya: Mike Schloesser wordt vierde

[23-04-2023 08:30]

Mike Schloesser is er niet in geslaagd om een wereldbekermedaille toe te voegen aan zijn grote prijzenkast. Bij de World Cup in Antalya verloor hij zijn halve finale van de Amerikaan Sullivan met 148-144. Vervolgens bleek de Maleisiër Mazuki in de strijd om het brons ook te sterk voor onze landgenoot: 148-146. Voor Mike overheerst waarschijnlijk de teleurstelling, maar wij zijn en blijven trots op Mike en op zijn enorme palmares. Een vierde plek in zo’n sterk bezette World Cup stage is een buitengewoon knappe prestatie!

Zondagmiddag om 13u14 schiet Laura van der Winkel tegen de Duitse Elina Idensen haar halve finale, gevolgd door een strijd om goud, zilver of brons.

 


TeamNL Handboog World Cup Antalya: na Mike ook Laura bij laatste 4

[21-04-2023 15:45]

Na Mike Schloesser zorgde Laura van der Winkel er vrijdagmiddag voor dat TeamNL het gehele finaleweekend te zien is bij de Hyundai World Cup in Antalya. Laura schoot zich ijzersterk naar de laatste vier bij de dames recurve.

De vrijdag begon in mineur voor de Nederlandse teams. Het compound mixteam Schloesser/Stas-Couwenberg schoot de op-een-na-hoogste score van veld, maar verloor naar shoot-off van Luxemburg. Het recurveduo Wijler/Schloesser verloor met 5-1 van Tsjechië en kon de gouden prestatie in Lilleshall (begin april) dus helaas geen mooie voorzetting geven.

’s Middags schoten de overgebleven Nederlandse recurvers hun individuele toernooi. Bij de heren was alleen Steve Wijler nog van de partij, maar hij verloor in de 1/32 ronde al met 6-2 van de Italiaan Grande. De andere drie Nederlandse heren waren een ronde eerder al uitgeschakeld. Bij de laatste 64 recurvedames kwam Gaby Schloesser tegen de Duitse Kroppen nog sterk terug van 0-4 naar 4-4, maar uiteindelijk ging de zege toch naar onze Oosterbuurvrouw: 4-6. Quinty Roeffen en Laura van der Winkel wonen hun wedstrijden allebei na shoot-off van hoger gerankte tegenstanders. De Italiaanse Rebagliati stond 4-0 voor, maar Quinty trok knap en onverstoord aan het langste eind. De Slowaakse Barancova had ook een voorsprong in handen, maar de winst ging na een zeer goede shoot-off naar Laura.
In de 1/16e ronde won Laura van de nummer 10 van de ranking Choirunisa (Indonesië): 6-2. In diezelfde ronde verloor Quinty van de Japanse Noda: 2-6.

Laura op stoom
Dat betekende dat er bij de laatste 16 geen Nederlands onderonsje kwam, maar dat Laura het op mocht nemen tegen Noda. Noda nam een 4-0 voorsprong, waarna Laura haar veerkracht tentoonspreidde. Ze pakte drie sets op rij met één punt verschil en versloeg de nummer 7 van de ranking met 6-4. Een kwartfinaleplaats was behaald, waarin een sterke tegenstander klaarstond: de Spaanse Elia Canales. Na drie sets was deze wedstrijd klaar door een ijzersterk en onverstoorbaar optreden van Laura: 30-26, 29-27 en 27-26. Daarmee bereikte ze na in Antalya – net als vorig jaar – de laatste vier van het individuele toernooi. Grote klasse!

Zaterdag en zondag
Zaterdag schiet Mike Schloesser zijn halve finale in het individuele compoundtoernooi tegen de Amerikaan Sawyer Sullivan (aanvang 14u16 Nederlandse tijd); de medaillewedstrijden volgen daarna. Zondagmiddag om 13u14 schiet Laura tegen de Duitse Elina Idensen haar halve finale, gevolgd door een strijd om goud, zilver of brons.

 


TeamNL Handboog bereikt finales in Antalya

[20-04-2023 20:16]

Vandaag wist TeamNL Handboog de finales van de Hyundai Archery World Cup in Antalya te bereiken. Het recurve heren team schoot in de ochtend tot aan de bronzen finale die het verloor van het Sloveense team. Mike Schloesser wist als individuele sporter bij de compound heren door te dringen tot de halve finale op zaterdag.

De ochtend begon met de teameliminaties voor recurve. Het vrouwenteam – bestaande uit Gaby Schloesser, Laura van der Winkel en Quinty Roeffen – kwalificeerde zich als dertiende en won de 1/12e finale met 6-2 van Griekenland. De achtste finale tegen Duitsland was spannend en na een 0-4 achterstand wisten de dames het tot 4-4 te brengen. De shoot-off verloren zij op een punt verschil.
Het herenteam liet hun kracht zien, want het won alles tot en met de kwartfinale met 6-0. De halve finale begonnen Steve Wijler, Gijs Broeksma en Senna Roos met een setpunt winst, maar het trio uit India was sterker. In de strijd om het brons tegen Slovenië kwamen de heren net te kort en namen zij genoegen met een vierde plaats.

Op het middagprogramma stonden de individuele eliminaties voor compound. Martine Stas-Couwenberg eindigde haar individuele toernooi in de 1/32 finale. Zij verloor met 138-143 van Sophie Dodemont (Fra).
Bij de heren was het alleen Mike Schloesser die wist te winnen in de individuele eliminaties. Sil Pater verloor zijn match met 143-146 van Jean Philippe Boulch en Mathias Fullerton was te sterk voor Jay Tjin-A-Djie, die verloor met 143-147. Mike bleef constant presteren door de finales heen en staat zaterdag in de halve finale van het individuele toernooi.

 


Kwalificaties voor recurve en eerste eliminaties voor TeamNL Handboog in Antalya

[19-04-2023 22:13]

Op de tweede dag van de Hyundai Archery World Cup kwam geheel TeamNL Handboog in actie. Na de kwalificaties voor compound op dinsdag was het vandaag recurve dat de kwalificatie schoot.

Gijs Broeksma was de hoogst genoteerde Nederlander met 665 punten op een zestiende plaats bij de recurve heren. Vier punten achter hem kwalificeerde Steve Wijler zich als 26e, Senna Roos met 650 punten als 59e en Jonah Wilthagen met 639 punten als 89e.
Bij de recurve dames was het Quinty Roeffen bovenaan de lijst met Nederlandse sporters. Quinty noteerde 644 punten, die goed waren voor een 39e plaats. Laura van der Winkel en Gaby Schloesser schoten beiden 643 punten en kwalificeerden zich als 42e en 43e. Fleur van de Ven schoot zich met 615 punten naar de 83e plaats voor aanvang van de eliminaties.

Vandaag schoten zowel de TeamNL Handboog sporters met recurve als teams compound de eerste eliminatierondes. Het compound herenteam bestaande uit Mike Schloesser, Sil Pater en Jay Tjin-A-Djie kwalificeerde zich als negende en hadden in de 1/12 finale een bye. In de achtste finale wonnen zij na een gelijkstand van 233-233 van India met een shoot-off.
Bij de recurve heren individueel wist alleen Steve Wijler de 1/32 finale te bereiken na een 6-2 winst op Lovro Cerni. Senna Roos wisselde sets af met zijn Italiaanse tegenstander maar kwam net te kort en verloor met 4-6. Jonah Wilthagen maakte het spannend met een 5-5 gelijke stand, maar hij verloor de shoot-off. Gijs Broeksma kwam in drie sets telkens tot een punt te weinig.
Fleur van de Ven won een set in de 1/64 finale, maar moest haar meerdere erkennen in de Indiase Ankita Bhakat. Laura van der Winkel won met 7-1 haar eerste individuele match, Quinty Roeffen won eveneens met 7-1 en Gaby Schloesser noteerde een 6-0 winst. Steve, Gaby, Quinty en Laura zien wij donderdag terug in de 1/32 finales.

 


TeamNL Handboog kwalificeert met compound in Antalya

[18-04-2023 16:30]

Op de eerste competitiedag van de Hyundai Archery World Cup in het Turkse Antalya hebben de TeamNL Handboog sporters met de compound boog zich gekwalificeerd voor de eliminatiefase.

Martine Stas-Couwenberg en Stef Willems kwamen als eerste sporters al aan in Turkije om de onofficiële en officiële trainingen te schieten. De rest van TeamNL Handboog volgde een dag later waarbij het team compleet is.

Tijdens de kwalificatie voor compound vandaag kwamen vijf Nederlanders in actie. Martine Stas-Couwenberg, Stef Willems, Jay Tjin-A-Djie, Sil Pater en Mike Schloesser. Mike is de hoogst gekwalificeerde Nederlander als zesde met 714 punten gevolgd door Sil op de 45e plaats met 702 punten. Jay en Stef kwalificeerden zich dicht bij elkaar met een 64e plaats voor Jay met 695 punten en een 66e plaats voor Stef met 693 punten. Martine kwalificeerde zich als 55e met 675 punten.
Als team bestaande uit Mike, Sil en Jay kwalificeert Nederland zich als negende bij de compound heren teams, en als 18e bij de compound mixed teams met Mike en Martine.

Morgen gaat het toernooi verder met de team eliminatierondes voor compound en de kwalificatie voor recurve.

 


Eerste World Cup van het seizoen staat voor de deur

[17-04-2023 09:00]

Volgende week zal de eerste Hyundai Archery World Cup van het seizoen 2023 plaatsvinden in het Turkse Antalya. Zes dagen competitie met de finales op zaterdag (compound) en zondag (recurve).

De World Cup in Antalya zal ook de eerste outdoorwedstrijd van het seizoen zijn waar World Cup Final winnaar Mike Schloesser in actie komt voor TeamNL Handboog. Steve Wijler, Gijs Broeksma en Senna Roos wonnen eerder deze maand zilver en brons tijdens de GP in Lilleshall en komen net als Jonah Wilthagen met recurve in actie. De dames grepen in Lilleshall net naast de tickets voor de European Games en komen in Turkije samen met World Cup debutant Fleur van de Ven in actie.
Voor de TeamNL Handboog heren met compound gaat Antalya de eerste internationale competitie in Oranje dit jaar worden. Mike Schloesser, Sil Pater, Jay Tjin-A-Djie en Stef Willems komen individueel in actie en drie van hen zullen het compoundteam vormen. Martine Stas-Couwenberg is de enige vrouwelijke sporter met compound; zij schoot eerder maand ook al de Grand Prix in Lilleshall.

Programma
Dinsdag 18 april: Compound kwalificatie
Woensdag 19 april: Recurve kwalificatie
Donderdag 20 april: Mixed eliminaties
Vrijdag 21 april: Recurve eliminaties
Zaterdag 22 april: Compound finale
Zondag 23 april: Recurve finale

 

Recurve heren

  • Steve Wijler
  • Gijs Broeksma
  • Senna Roos
  • Jonah Wilthagen

Recurve dames

  • Gaby Schloesser
  • Laura van der Winkel
  • Quinty Roeffen
  • Fleur van de Ven

Compound heren

  • Mike Schloesser
  • Sil Pater
  • Jay Tjin-A-Djie
  • Stef Willems

Compound dames

  • Martine Stas-Couwenberg

Coaches

  • Jacqueline van Rozendaal
  • Peter Elzinga
  • Marcel van Apeldoorn