[07-05-2023 14:10]

De 19-jarige Aurora Janssen heeft tijdens de Youth Cup in het Sloveense Catez het goud gewonnen in de finale bij de Compound meisjes Onder21. Na een spannende match tegen de Italiaanse Martina Del Duca wint Aurora met 139-138. Quinty Roeffen stond eveneens in een medaille finale en verloor de strijd om het brons bij de Recurve meisjes Onder21.

De laatste dag van de Youth Cup in Catez stond in het teken van de individuele medaille finales. Na een sterke kwalificatie begon Quinty als de nummer twee aan de individuele eliminaties welke zij won tot aan de halve finale. Na 0-6 verlies in de halve finale waren Quinty haar pijlen gericht op het brons. Quinty kwam op 0-4 achterstand, deelde de derde set en won de vierde set. Echter, bij een 3-5 stand in het voordeel van haar Oekraïense tegenstander verloor zij de laatste match en eindigde zij als vierde in Slovenië.

Aurora Janssen kwalificeerde zich als vierde eerder deze week en schoot zich na een spannende 1/8e finale zonder problemen naar de gouden finale. Daar trof zij de als tweede gekwalificeerde Martina Del Duco uit Italie. In de eerste serie pijlen liet Aurora slechts een punt liggen, maar datzelfde deed Del Duco na de tweede serie pijlen waarmee de tussenstand op 56-56 kwam. Aurora nam na de derde serie pijlen een punt voorsprong en die heeft zij niet meer weggegeven. Aurora won het goud met 139-138.

 


Jong TeamNL Handboog schiet dit weekend voor goud en brons

[05-05-2023 21:30]

De elf jonge TeamNL Handboog sporters schoten gisteren de individuele eliminaties in het Catez. Eerder deze week wist Quinty Roeffen zich als tweede te kwalificeren en zij schoot zich met een spannende 1/8e finale uiteindelijk met een 6-0 naar de bronzen finale. Aurora Jansen kwalificeerde zich als vierde eerder deze week en won iedere match. Zij staat zaterdag in de gouden finale van de Youth Cup.

De donderdag van de Youth Cup in Catez stond in het teken van de individuele eliminaties. Waar Jessie van den Munckhof zich als vijfde kwalificeerde kwam zij een punt te kort in de kwartfinale (139-140) bij de Compound meisjes Onder18. Martijn Schiphorst verloor (140-146) zijn match in de 1/8e finale bij de Compound jongens Onder18. Aurora Janssen noteerde zichzelf eerder binnen de top vier en dat niveau bewees zij met winst in alle matches. Zij staat komende zaterdag in de gouden finale van de Youtch Cup. Robert van de Kamp en Stef Willems begonnen de eliminaties beiden met een bye en wonnen beiden de 1/8e finale bij de Compound jongens Onder21. In de kwartfinale moest Robert zijn meerdere erkennen in zijn Sloveense tegenstander waar hij met 142-145 van verloor. Stef maakte het nog even spannend want hij kwam op een gelijke stand (144-144) maar verloor in de shoot-off.

Bij de TeamNL sporters met recurve was het Frederique Meijerse die haar eerste match tijdens een Youth Cup met overtuiging (6-0) won bij de Recurve meisjes Onder18. De 1/16e finale verloor (2-6) zij van de Sloveens tegenstander. Rob Janssen maakte het direct al spannend met een 5-5 gelijke stand, twee shoot-offs en won de 1/24e finale. In de 1/16e finale verloor hij met 2-6 bij de Recurve jongens Onder18. Yael Smeets kwalificeerde zich als 26e en won de 1/24e finale overtuigend met 6-0. De 1/16e finale ging gelijk op tegen zijn Duitse tegenstander en met een 5-5 gelijke stand was zijn 8 in de shoot-off helaas niet voldoende bij de Recurve jongens Onder18. Bij de Recurve meisjes Onder21 waren de nummers 2 en 3, Quinty Roeffen en Fleur van de Ven, direct geplaatst voor de 1/16e finale. Michelle Verlouw schoot wel en won haar eerste match na een shoot-off met 6-5 maar kwam daarna te kort in de 1/16e finale. Quinty en Fleur schoten in de 1/8e finale een lastige match waar Fleur in de shoot-off net als haar tegenstander een 9 schoot maar net te kort kwam, en Quinty op een gelijke 5-5 stand kwam maar overtuigend de shoot-off won. Quinty zien wij na een 6-4 overwinning in de kwartfinale, een 6-0 overwinning in de halve finale zaterdag terug in de bronzen finale.

Quinty, Fleur en Michelle vormen het Recurve meisjes Onder21 team en kwamen vandaag gezamenlijk in de kwartfinale in actie tegen het Sloveense trio. Na de punten in de eerste set te delen, en de derde set te winnen verloren de meisjes van 5-3.

 


Zilver en Brons tijdens Youth Cup in Catez

[03-05-2023 17:35]

Elf jonge Nederlandse talentvolle sporters schieten op dit moment de Youth Cup in het Sloveense Catez. Met de kwalificaties achter de rug was het vandaag direct raak in de finales want Jessie en Martijn wonnen het zilver bij de Compound Onder18 mixed teams en Aurora en Stef het brons bij de Compound Onder21 mixed teams!

Het toernooi begon afgelopen maandag met formaliteiten en de officiële training waarna op dinsdag zowel de Onder18 als de Onder21 sporters hun kwalificatie schoten. Vijf sporters wisten zich knap binnen de top vijf van hun categorie te kwalificeren.

Yael Smeets kwalificeerde zich als 26e bij de Recurve jongens Onder21 met 611 punten. Bij de Recurve meisjes Onder21 kwalificeerde Michelle Verlouw zich als 36e met 522 punten, Fleur van de Ven als derde met 646 punten en Quinty Roeffen tweede eveneens met 646 punten maar meer x’en. Rob Janssen kwalificeerde zich als 29e bij de Recurve jongens Onder18 met 610 en Frederique Meijers ook als 29e bij de Recurve meisjes Onder18 met 592 punten.
Met de compound boog kwalificeerde Robert van de Kamp zich als tiende bij de Compound jongens Onder21 met 687 punten en Stef Willems als vijfde met 698 punten. Aurora Janssen was de hoogst gekwalificeerde sporter met compound op een vierde plaats bij de Compound meisjes Onder21 met 670 punten. Martijn Schiphorst kwalificeerde zich als 13e met 641 punten bij de Compound jongens Onder18 en Jessie van den Munckhof als vijfde bij de Compound meisjes Onder18 met 644 punten.

Jessie en Martijn kwamen vandaag als eerste samen in actie als Compound Onder18 mixed team. Na een 143-137 winst in de kwartfinale en een 151-149 winst in de halve finale stonden zij tegenover het Slovaakse duo in de gouden finale. Deze verloren zij met 141-145 maar wonnen daarmee knap het zilver!
In de middag kwamen zowel het Recurve Onder21 mixed team als het Compound Onder21 midex team in actie. Het Recurve Onder21 mixed team bestaande uit Quinty en Yael won de eerste set en daarna ook de gehele match met 6-2. De kwartfinale tegen Frankrijk begonnen zij met een 4-0 achterstand, wonnen de derde set maar schoten gelijk in de vierde set. Een 5-3 verlies betekent geen halve finale. Het Compound Onder21 midex team bestaande uit Aurora Janssen en Stef Willems won de kwartfinale tegen Duitsland met 153-145 maar kwam in de halve finale een punt te kort tegen het Israëlische duo.  De strijd om het brons ging tegen Roemenië waarbij Aurora en Stef direct al sterk begonnen met een vier punten voorsprong. Deze sterke lijn zetten zij door en wonnen met 151-145 het brons!

 


TeamNL Handboog naar Youth Cup in Catez

[27-04-2023 12:00]

Elf talentvolle sporters reizen af naar het Sloveens Catez voor de European Youth Cup. De Nederlandse sporters komen in actie in acht verschillende categorieën met zowel recurve als compound, bij de vrouwen en mannen, Onder21 en Onder18.

Van 1 tot en met 6 mei schieten internationale talenten in Catez, Slovenië. Zoals in de selectieprocedure vastgelegd, zijn winnaars van de selectieprocedure die ook hebben voldaan aan de score eis conform de procedure geselecteerd.
Voor alle andere sporters geldt dat zij op voordracht van de technische staf (Jacqueline van Rozendaal, Peter Elzinga, Thierry Maes en Willem van de Worp) zijn voorgedragen. Bij deze voordrachten is onder andere, maar niet alleen, gekeken naar:

  • het maximale aantal sporters dat binnen het beschikbare budget kan worden uitgezonden (maximaal 11 sporters plekken beschikbaar)
  • welke sporters de score eis behaald hebben
  • welke sporters een niveau hebben dat aansluit op de internationale benchmark in hun leeftijdscategorie
  • welke (mix)teams er te vormen zijn, waardoor sporters een extra wedstrijdervaring op zouden kunnen doen

Op voordracht van de technische staf heeft algemeen directeur Arnoud Strijbis daarop de volgende sporters voor uitzending aangewezen:

Recurve vrouwen O21:
Quinty Roeffen
Fleur van de Ven
Michelle Verlouw

Recure mannen O21:
Yael Smeets

Compound mannen O21:
Stef Willems
Robert van de Kamp

Compound vrouwen O21:
Veerle Sparreboom
Aurora Janssen

Recurve mannen O18:
Rob Janssen

Recurve vrouwen O18:
Frederique Meijerse

Compound mannen O18:
Martijn Schiphorst

Compound vrouwen O18:
Jessie van den Munckhof