De media te woord staan hoe doe je dat? Hoe sta je voor een camera? Hoe ga je om met lastige en kritische vragen? Dat en meer leerden negen Jong Oranje sporters tijdens hun eerste mediatraining. Dat gebeurde zaterdag 25 maart op Papendal, waar de sporters verbleven onder de hoede van bondscoach Emiel Custers en Jacqueline van Rozendaal-van Gerven.

De mediatraining werd gegeven door Audrey Verhagen en Manon van Bergen. Twee doorgewinterde journalisten die beiden werken als verslaggever en redacteur/eindredacteur bij diverse media. Ook schrijven ze allebei artikelen voor ons Handboog magazine.

Doel training

Doel van de training was om de jonge topsporters bewust te maken van de kracht en invloed van de media. En welke invloed ze daar zelf op kunnen uitoefenen. Audrey en Manon analyseerden samen met de jongeren goede en slechte interviews van enkele topsporters. Belangrijkste les daarbij was: je kan als geïnterviewde zelf bepalen hoe je gesprek verloopt. Je moet alleen weten hoe.

Gerichte oefeningen

De sporters moesten zelf ook aan het werk. Zo werd er geoefend met non-verbale communicatie. Hoe ga je staan voor een camera? Wanneer straal je kracht uit? De jongeren gingen ook aan de slag met het maken van hun eigen verhaal. Want dat is waar journalisten naar op zoek zijn: een verhaal met een persoonlijke of sportieve inhoud.

Interview voor camera

Uiteraard was het daarna tijd voor het ‘echte werk’. Iedereen werd individueel geïnterviewd voor de camera zodat ze hun opgedane kennis meteen in praktijk konden brengen. Daarna kregen ze feedback van de trainers. Voor de groep werden de interviews opnieuw gedaan waarna de sporters ook elkaar feedback gaven. Na de training waren de jonge topsporters het unaniem eens: het was niet alleen leerzaam maar ook erg leuk!

Foto’s: Emiel Custers
Video: M-Press Media