Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Opleidingsvisie

Handboogschieten leer je niet door naar een film te kijken of door een boek te lezen. Boogschieten leer je door het te doen. Iedereen die leert handboogschieten, leert dat van iemand die weet hoe het moet.

Diezelfde visie heeft Koninklijke HandboogSport Nederland (KHSN) ook voor de handboogtrainers en -instructeurs die ze zelf (of laat) opleidt: een goede trainer leert het vak van andere ervaren trainers. Een groot deel van de opleidingen vindt daarom ook in de praktijk van de (eigen) vereniging plaats. Die opleidingen zijn competentiegericht; er wordt aandacht besteed aan kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen van de cursisten.

Meerdere opleidingen van de KHSN voldoen aan normen van de Kwalificatiestructuur Sport (KSS, 2017). KHSN streeft ernaar om haar sporttechnische opleidingen langs deze lijn vorm te geven. Het niveau van de opleidingen wordt aangeduid met 1 t/m 5. KHSN biedt geen trainers- of scheidsrechtersopleidingen aan op niveau 1 en niveau 5. We werken aan het duurzaam opnemen van de instructeurslijn in ons opleidingenaanbod.

Opleidingen

Handboogtrainer worden

Er zijn diverse opleidingen beschikbaar voor handboogtrainers, variërend van beginnende trainers tot meer ervaren trainers. Deze opleidingen bieden uitgebreide kennis en vaardigheden, van techniek en training tot mentale begeleiding en wedstrijdvoorbereiding. Ze zijn ontworpen om trainers te helpen boogschutters van alle niveaus effectief te coachen en te ondersteunen.

Scheidsrechter worden

Handboogscheidsrechter is een prachtig vak om te zorgen dat wedstrijden voor onze schutters een mooie ervaring worden. Binnen de handboogsport kun je verenigingsscheidsrechter, bondsscheidsrechter en internationaal scheidsrechter worden. De opleidingen bieden uitgebreide kennis over regels, veiligheid en wedstrijdbeheer, en bereiden deelnemers voor op het handhaven van eerlijke en mooie competities. De opleidingen worden in 2024 vernieuwd, waardoor de inhoud van de opleiding wat gaat veranderen om te zorgen dat de opleidingen aansluiten bij de huidige tijd.

Overige opleidingen

De handboogsport biedt diverse opleidingen voor specifieke functies, zoals wedstrijdleider, scoreverwerker en praktijkbegeleider. Deze opleidingen versterken de sport door professionele ondersteuning, nauwkeurige scoreverwerking en effectieve begeleiding van sporters en trainers te bieden.

Externe opleidingen

Bestuur

Als verenigingsbestuurder komt er veel op je af. Samen met je leden heb je ambities. Je wil dat de leden van jouw vereniging met plezier de handboogsport kunnen beoefenen. Op sportopleidingen.nl vind je een breed aanbod aan opleidingen voor verenigingsbestuurders.

Vertrouwenscontactpersoon

KHSN vindt het belangrijk dat elke handboogschutter zich veilig en goed voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Wij zijn een sportbond waarin sportplezier centraal staat en daarom is er geen ruimte voor agressie, intimidatie, misbruik, discriminatie of ander grensoverschrijdend gedrag. Wij willen leden en verenigingen helpen om deze zaken bespreekbaar te maken en wat voor stappen zij kunnen nemen om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken/melden. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken en steun te zoeken, meld je aan voor de opleiding vertrouwenscontactpersoon.

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik een opleiding tot trainer volgen?
Met de door NOC*NSF geaccrediteerde opleiding bereiden wij je zo goed mogelijk voor om kwalitatief goede trainingen te kunnen verzorgen. Zo ben jij in staat schutters het beste in zichzelf naar boven te halen en zich te ontwikkelen.
Welke opleidingen kan ik volgen?
Binnen de handboogsport is er meer mogelijk dan zelf schieten. Zo kun je ook actief worden als trainer, als wedstrijdleider, als scheidsrechter en meer verschillende specialisaties. Bekijk op handboogsport.nl/opleidingen het aanbod en schrijf je in.