Ik kreeg aardig wat positieve reacties op mijn vorige stukje en daarom probeer ik wat vaker wat te schrijven over mijn belevenissen in het boogschieten. Het is niet mijn bedoeling om er een grote “Michael one man Show” van te maken, maar vanuit de ik vorm schrijven gaat mij wat gemakkelijker af. Spreek me er natuurlijk gerust op aan als je feedback hebt.

Het komt eigenlijk door Stefan Tim dat we naar het NK hout gaan. Hij is ooit door Marika van der Loo en Ger den Adel geënthousiasmeerd om met boogschieten te beginnen en ging dus ook altijd naar het NK hout. De eerste keer dat ik meedeed kreeg ik een terechte reprimande van de scheidsrechter over mijn teenslippers. Dit keer dus netjes mijn nieuwe Red Wings aangedaan (black-and-blue.nl/ en zijn we ( Jaap, Stefan Tim en  ik ) vertrokken naar Goirle.


Door: Michael Witjes
Foto: OGIO Eindhoven

Het NK Hout is een bijzondere wedstrijd op veel fronten. Want als je er goed over nadenkt is het best een eigenaardige wedstrijd: 25 meter 1 pijl met als doel een ridder tussen zijn vizier in zijn ogen te  raken, niet echt een plezierig iets. Het is dus een wedstrijdvorm die uit de Middeleeuwen stamt, maar bij de houtschutter omgedoopt in: “Wie kan een Wilhelmina pepermuntje schieten op 25 meter?”

Het is eigenlijk een wedstrijd die we niet veel trainen en schieten omdat we meer gericht zijn op het 3d en we altijd gekscherend zeggen dat het NK Hout toch gewonnen wordt door Ernie Breuer of Maarten Porsch, nou ja zo beleven wij het.  Zij zijn hier namelijk erg goed in en hebben het NK Hout al meerdere malen gewonnen. Voor ons was het doel vooral een weerzien met de vele hout schutters en het is altijd een feest om de verschillende houten bogen te zien, van Vlaamse lattenbogen tot Monkeys op dit NK kom je allerlei vormen van houten bogen tegen en natuurlijk ook makers zoals Leon leonwood.nl (mag ik zeggen een van de meest begenadigde boogbouwers in Nederland?)

Voor Jaap en Stefan een mooi moment om ook hun bogen aan Leon te laten zien. Zij hadden net die week weer 1 osage recurve (Jaap) en South Indian (Stefan) af.  Zelf was ik die week naar Jan Willem van pijlenboogkopen.com geweest om wat schachten uit te zoeken en wat veren. Het was namelijk mijn wens om mijn pijlen iets Gelderser te maken.

Dus met onze nieuwe pijlen en bogen togen we naar Sint Sebastiaan Goirle, die het op zich hadden genomen om dit NK te organiseren en wat vlekkeloos is verlopen. Natuurlijk weer net op tijd of toch iets aan de late kant, kwamen we aan en begonnen we om 11.00 aan het zenuwslopende spelletje van 1 pijl. Eerst 5 proefpijlen en dan voor het echie 25 pijlen. Je schiet dan 5 sessies van 5 pijlen en bij de 3e sessie is er een pauze. We begonnen alle drie lekker en ik had zelfs een paar zessen geschoten dus dat waren 3 pepermuntjes die ik later ook van Judith Porsch heb gekregen. Bij het Nk Hout wordt er geschoten op traditionele blazoen wat inhoudt dat de maximale score 6 is (het pepermuntje)

Nog 2 pijlen. Luigi schoot een 2 ik een 4.  Het zou toch niet?

Aan het einde van de 25 pijlen had Jaap 50, Stefan 69 en ik 78 punten. Met gemiddeld een 3 zat je vroeger net in de finale. Dan komt natuurlijk altijd het rondje bij een ieder van “Wat heb jij geschoten”  Maarten iets in de 60, Ernie 72 os zoiets. Huh? Dat waren toch altijd de mannen die rond de 4 gemiddeld schieten. Volledige verbazing. De verbazing werd nog groter toen we kregen te horen dat Stefan ook nog in de finale stond en ik op de eerste plek.

De finale! Na 8 pijlen stond ik samen met Luigi Mengoli en Ernie Breuer op 28 punten. Nog 2 pijlen. Luigi schoot een 2 ik een 4.  Het zou toch niet? Laatste pijl. Als ik nu een 4 zou schieten dan moest Luigi een 6 schieten. Een 5! Wow, dat was onverwacht. Normaal gesproken moet je 40 punten of meer schieten om het NK hout te winnen maar mij is het gelukt met 37.  

Toch erg trots dat ik van Arnoud Strijbis, de bondsdirecteur (die eigenlijk op vakantie was) de gouden medaille in ontvangst mocht nemen.  

Uitslag

Heren

🥇Michael Witjes – Dutch Bowhunting Clan
🥈Luigi Mengoli – HKS Zoetermeer
🥉Ger van Dalen – OGIO Eindhoven

Dames

🥇Gretel de Laat – OGIO Eindhoven
🥈Judith Porsch – VZOS Santpoort
🥉Veronica Westdorp – Eemschutters Soest

Vereniging teams

🥇VZOS Zantpoort 1
🥈Oude Doelen Roosendaal 1
🥉HKS Zoetermeer 2

Fotoalbum NK hout 2018: https://handboogsport.smugmug.com/Traditionel/NK-Hout-2018/