Gabriele Bayardo Chan heeft met het behalen van de halve finale van de Europese Spelen het felbegeerde Olympische ticket veilig gesteld voor TeamNL. Zo won in de kwartfinale na shoot-off van de Wit-Russische Karyna Dziominskaya.

In 2016 kwam Bayardo uit op de Olympische Spelen voor haar geboorteland Mexico. Ze eindigde daar op de 17e plaats. De liefde voor compound schutter Mike Schloesser bracht haar uiteindelijk naar Nederland. Sinds 2018 komt Gaby uit voor TeamNL in het internationale circuit.

In Minsk was de Limburgse de enige overgebleven schutter in de top 8 met nog geen Olympisch ticket voor haar land. Een plaats bij de top 4 zou dit veilig stellen. In de partij tegen de Wit-Russische kwam het uiteindelijk aan op een shoot-off waarin beide dames een 9 op het bord noteerde. De pijl van Gaby zat uiteindelijk enkele millimeters dichter bij het midden en werd als winnende pijl gemarkeerd. “Het was erg moeilijk om tegen iemand van het thuisland te schieten omdat er een grote groep toeschouwer voor haar schreeuwde. Je moet net dat beetje extra geven!” zo vertelt Bayardo.

Met haar behaalde ticket is een plek voor een recurve dame in ieder geval veilig gesteld. Wie deze plek zal invullen zal in een later stadium bepaald worden. Gaby is daarin een van de favorieten, maar ze heeft nog een extra horde te nemen. Bayardo is druk bezig met het afronden van haar inburgeringsexamen. In juli en augustus wachten de laatste twee examens: kennis van de Nederlandse maatschappij en kennis van de arbeidsmarkt. Na afronding van de examens moet ze het naturalisatieproces in. Met steun van NOC*NSF en de NHB hoopt ze dit proces versneld te kunnen doorlopen.

Na 23 jaar weer een Nederlandse handboog dame op de Spelen

In Atlanta 1996 stonden voor het laatst vrouwen aan de start van het Olympisch handboog toernooi. Destijds behaalden Ludmilla Arzhannikova de 15e plaats en Christel van Berkel-Verstegen de 27e plaats.