De prachtige omgeving van Kasteel Doorwerth was van 3 t/m 10 Augustus 2019 het toneel voor het IFAA EFAC 2019, de eerste keer dat een internationale IFAA kampioenschap in Nederland werd gehouden. Het toernooi trok ruim 560 deelnemers naar Doorwerth voor een intensieve week handboogsport.

Als aanvoerder van de March of Nations (landenparade) vormden de 70 Nederlandse deelnemers een haag voor de delegaties van de overige 26 landen die deelnamen aan het toernooi rondom Kasteel Doorwerth.

Om de deelnemers een mooie week te bezorgen werden rondom het kasteel vijf verschillende parcoursen opgebouwd. Ruim 85 vrijwilligers waren voor en gedurende het toernooi van ‘s ochtend vroeg tot ‘s avonds laat in touw om de wedstrijd in goede banen te leiden.

De wedstrijd, die werd verschoten van maandag t/m vrijdag bestond iedere dag uit een ander parcours voor de deelnemers. Dag 1 was de Field ronde, Dag 2 de Hunter ronde en dag 3 de Animal ronde. Op de laatste twee dagen werden dag 1 en dag 2 herhaald, weliswaar op een ander parcours.

FOTO album EFAC 2019

Bij een Field ronde moeten afstanden worden geschoten tot maar liefst 73,5 meter. Bij een Hunter en Animal ronde zijn de afstanden korter met respectievelijk 64,5 meter en 54 meter. Bij een Field en een Hunter ronde moeten er op alle 28 doelen vier pijlen worden geschoten. Bij een animal ronde kan 1 pijl reeds voldoende zijn voor de score, met een max van 3 verschoten pijlen.

Na de vijf dagen waarbij iedere deelnemer ruim 16 km heuvelachtige kilometers in de benen had en gemiddeld ruim 500 pijlen verschoten had werden de punten geteld en de prijzen verdeeld. Voor team Nederland mochten niet minder dan 16 sporters het ereschavot betreden on luid applaus van het aanwezige publiek. 9 Nederlanders wisten in Doorwerth zelfs 1 of meerdere Europese en Wereldrecords te verbeteren!