Zondag 1 september stonden 101 jonge handboogschutters aan de lijn van De Meierijers in Berkel-Enschot. Verdeeld over elf verschillende categorieën streden zij om de Nationale titels op het onderdeel Outdoor.

Bondsdirecteur Arnoud Strijbis opende het toernooi welke begon met een kwalificatieronde van 72 pijlen. Deze kwalificatieronde werd door de junioren op de olympische afstand van 70 meter afstand geschoten, maar voor de jongere categorieën stonden de doelen iets dichterbij. De Cadetten schoten op 60 meter, en de jongste schutters schoten op 30 meter bij de Aspiranten. De sfeer was het gehele toernooi zeer ontspannen en gezellig zoals graag wordt gezien bij deze jonge sporters.

Bij de Recurve Heren Junioren kwam Damian Vaes uit Beek en Donk als beste naar boven met 665 punten, vier punten voorsprong op de nummer twee Gijs Broeksma. Damian Vaes wist zijn hoge kwalificatie te behouden in de finales en wint het Goud. Gijs Broeksma werd tweede en Jonah Wilthagen derde. Deze drie junioren maakten de verwachtingen waar nadat zij als team werden uitgezonden naar het WK voor Junioren vorige maand. In de jongere categorieën won Chris Groot Wassink bij de Recurve Heren Cadetten en won Sem Lont bij de Recurve Heren Aspiranten.
Magali Rademakers wist zich als eerste bij de Recurve Dames Junioren te kwalificeren met 618 punten. Ook Magali weet haar sterke kwalificatie vast te houden en wint het goud. De als tweede gekwalificeerde Jennifer Pols werd tweede en Laura van der Winkel wist zich van een vierde plaats in de kwalificatie op te werken naar het brons. Mary-Ann Tempelman won de nationale titel bij de Recurve Dames Cadetten en Esmeralda Struijk Recurve Dames Aspiranten.

In de andere boog klasse, de compound bogen, kwam Rik Snelder als beste naar boven uit de kwalificaties bij de Compound Heren Junioren met 695 punten. Hij wist zijn vorm te behouden en pakte voor Max Verwoerdt en Jordi Vlieland het goud. Bij de Compound Heren Cadetten won Jay Tjin A Djie en mag ook Lars van Oijen zich Nederlands kampioen noemen bij de Compound Heren Aspiranten.
Voor de dames was er bij gebrek aan deelnemers geen kampioenschap voor de junioren. Maar bij de Compound Dames Cadetten kwam Emma van Broekhoven als beste uit de kwalificatie. Samen met Laura Schuit was zij een klasse apart en won daardoor ook de Nederlandse titel, Sem Bruel werd derde. Bij de Compound Dames Aspiranten won Marit Daatzelaar.

Voorafgaand aan de medaille uitreiking werden Damian Vaes, Gijs Broeksma en Jonah Wilthagen nog even in het zonnetje gezet door hun uitstekende prestatie op het WK voor Junioren in Madrid waar zij het brons wonnen als team.

De geluiden bij de deelnemers, en ouders van de deelnemers waren zeer positief. De locatie was top, organisatie was top, arbitrage was top, kortom een topwedstrijd. Volgens een schutster bij de aspiranten was dit zelfs de leukste wedstrijd tot nu toe.

Klik hier voor de volledige uitslagen.
Alle foto’s zijn terug te vinden op www.handboogsport.smugmug.com/Outdoor/NK-Outdoor-Jeugd-2019/