Tijdens het Nationaal kampioenschap Outdoor in Ulvenhout heeft Peter Elzinga de gouden bondsspeld mogen ontvangen uit handen van algemeen directeur van de NHB, Arnoud Strijbis.

Elzinga kreeg deze onderscheiding na afloop van het medailleceremonie waar Elzinga de zilveren NK-medaille om kreeg gehangen. De toekenning van de gouden bondsspeld voor Peter was mede voorgesteld door teamgenoot Sil Pater. Sil, die met Peter en Mike Schloesser, tweemaal WK brons behaalde, beschouwt Peter als een mentor en tevens icoon voor de Nederlandse handboogsport. Een beschrijving waar het bestuur van de Nederlandse Handboog Bond zonder enige twijfel unaniem mee kon instemmen.

De 38-jarige compoundspecialist schoot in zijn 16 internationale seizoenen maar liefst 50 wereldbekers namens Nederland. In zijn carrière behaalde hij 32 internationale prijzen een ook vele Nationale titels. Ook staat inmiddels het wereldrecord FITA met 1419 punten al ruim 10 jaar op zijn naam.

Naast zijn actieve carrière als sporter heeft Peter op nog veel meer manieren invloed op de handboogsport. Bij zijn club HBS Almere is Peter trainer (gecertificeerd handboogtrainer 3) en coach van diverse pupillen die ook op het afgelopen NK de top van het deelnemersveld wisten te behalen. Met zijn handboog speciaalzaak Elzinga Archery is hij ook begaan met het adviseren en technisch ondersteunen van handboogsporters van alle niveaus en disciplines.

Op al deze manieren is de inzet, invloed en inspiratie van Peter voor de gehele handboogsport onomstreden. En hierdoor ook terecht bekroond met de Gouden Bondsspeld.