Na bijna twee maanden heb ik afgelopen weekend mijn ouders weer eens bezocht. Eerder lukte niet, want vervoersbewegingen en contact moeten we zo veel als mogelijk beperken, maar nu moest ik ze even helpen. Mijn ouders wonen op ruim een uur rijden. Iets langer zelfs nu 100 kilometer per uur de norm op de snelwegen is. Ik was blij ze weer even echt te zien, ook al was de afstand anderhalve meter.


Veel of weinig?
De ‘Anderhalvemetersamenleving’ is de norm geworden. Anderhalve meter afstand om het coronavirus niet verder te verspreiden. Ik vraag me de laatste weken af en toe af of het nu veel of weinig is. Als ik het vergelijk met hoe het was, is het veel. Als ik vergelijk met hoe het is, is het weinig. En zo probeer ik ook te kijken naar de volgende stappen die we zouden kunnen gaan zetten. Alles wat er gaat komen, is meer dan we nu hebben. Laten we vooral dat beseffen.

Stap voor stap
Op dinsdagavond 21 april horen we van het kabinet of en wat we na 28 april weer mogen. “We hoeven niet te veel te verwachten”, deed onze premier al aan verwachtingenmanagement. Stap voor stap is het devies. Met verstand. Eerst een beetje dit, dan weer dat. Tandartsen hebben plannen, de horeca maakt zich zorgen en de sportwereld bundelt de krachten om te laten zien dat we weer kunnen sporten. En dat is wat we in de handboogsport ook doen. Wij werken met bondscoach Emiel Custers in de spits aan een protocol, zodat we straks weer veilig en gezond kunnen schieten. Denk aan doelpakken een paar meter uit elkaar, toezicht, één persoon per doelpak, hygiënemaatregelen, geen fysiek contact. Voor verenigingen werken we aan een pakket aan informatie en materialen, zodat zij de sport veilig kunnen aanbieden.

Ondertussen
Nu het sporten vooral in de tuin, bij een buurman, op het werk of in de huiskamer gebeurt, is het vooral ook belangrijk elkaar de aandacht te geven. Dus bel het oudste lid van de vereniging eens op. Breng een bloemetje naar de secretaris. Bied hulp aan voor de klussen die straks gedaan moeten worden. Of fiets bij iemand langs en zwaai gewoon voor het raam. Help elkaar en wees er voor elkaar. Dan is anderhalve meter afstand toch het gevoel van nabijheid.
En denk vooral mee hoe wij veilig en verantwoord ‘Anderhalve meter handboogsport’ kunnen aanbieden. Heb je ideeën? Laat het me weten.


Arnoud Strijbis | Directeur | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | (06)46133286