Naar aanleiding van mijn vorige blog vroeg iemand: “Waarom schrijf je blogs?” Ik dacht even na en zei: “Schrijven heb ik altijd graag gedaan. Het is voor mij een manier om stil te staan. En juist nu, in deze coronatijd, is dat voor mij onmisbaar. En ik wil mensen bereiken en meenemen. En verbinden, wat ik vorige keer schreef.” En toen ik schreef, besefte ik dat het deze week vooral ging om veel woorden die beginnen met de letter ‘v’. Mijn vrijdagse blog.

 

Op 6 mei maakte het kabinet bekend dat ook volwassenen buiten mogen sporten. Onder voorwaarden. Uiteraard. Dat is fijn, maar dit gaat te snel voor sommige gemeenten; er is er niet voor alle verenigingen toestemming. En al helemaal niet verenigingen waar je alleen van binnen-naar-buiten en/of binnen kunt schieten. Hopelijk kunnen hun leden terecht bij buitenverenigingen, want ik gun ook hen weer het genot van het rake schot, het samenzijn, de spanning van de boog en de ontspanning in het lijf. Daarom ben ik blij deel uit te maken van een strategisch team onder leiding van NOC*NSF voor het verder verantwoord openen van de sport. Daar werken we sportbreed snoeihard aan plannen, oplossingen voor gezond, veilig en verantwoord sporten. Voor buiten- en binnensport.

 

Veilig en verantwoord
Van het buitensporten weten we inmiddels hoe we onze banen inrichten en welke looproutes het beste zijn. We houden in de gaten wie er mogelijk klachten heeft, wie goed is in een rol als ‘coronacoördinator’ en hoe we zorgen dat materialen schoon zijn. Anderhalve meter afstand kunnen wij organiseren. Voor de gezondheid, de liefde van de sport, het samenzijn en de (ont)spanning. Dat we dit zo mét elkaar doen, ziet Den Haag ook. En daarom krijgen we ruimte van de minister om ook te werken aan een volgende stap: binnen openen.

 

Verspreiding en ventilatie
Anderhalve meter afstand binnen? Het kan, ook al is het soms wat passen en meten. Binnen is ook de beheersing van het verspreidingsrisico van het coronavirus via aerosolen een belangrijk aandachtspunt. Aersolen? Ja, die kleine druppeltjes in de lucht die een grote rol spelen bij het overdragen van het virus. Ik weet er echt niet alles van. Daar zijn experts voor in binnen en buitenland. En die schakelt het strategisch team dan ook in. We kijken nu naar leeftijdsgroepen, intensiteit van sportactiviteiten (handboogsport is best laag intensief) en ventilatie van accommodaties. Juist om te zorgen dat iedereen zijn/haar sport weer kan bedrijven. Verantwoord en veilig. Van turnen tot darts en van curling tot handboogsport. In allerlei verschillende vormen van binnensportaccommodaties die Nederland rijk is.

 

Veerkracht en verbondenheid
Samen werken we het aan het nu en de toekomst. Voor dat laatste is informatie nodig vanuit de sportwereld. We moeten weten hoe groot de uitdagingen zijn voor verenigingen en accommodaties, voor vrijwilligers en financiën. Juist om te kunnen zorgen voor een goede aanpak voor onze leden en toekomstige leden, voor competities en wedstrijden. Daarom hebben we ook een enquête voor de handboogverenigingen gemaakt. Vul in en help je leden vooruit. Hoe meer informatie, hoe meer oplossingen!

Dus blijf ik overleggen met collega’s sportbreed en spreek ik met mensen uit de handboog- en curlingsport. Samen de krachten bundelen om uit de crisis te komen. Veerkracht en verbondenheid. En ondertussen wapperde de vlag in de mast voor de vrijheid en werd de verjaardag van mijn dochter gevierd. 

 

Arnoud Strijbis | Directeur Handboogsport Nederland | (06)46133286