Op zondag 23 augustus heeft de eerste landelijke handboog talentendag plaatsgevonden. Alle leden van de NHB met het geboortejaar 2004 t/m 2008 die doelschieten met de compound of recurve boog waren uitgenodigd om een dagdeel naar het Olympisch trainingscentrum Papendal te komen om onder toeziend oog van de trainers van de 4 Regionale Talent Centra (RTC) handboog hun schietkunsten te laten zien. 

Waar de RTC’s dit soort dagen tot op heden zelf organiseerden, blijkt de clustering op een dag een waardevolle, maar ook leuke activiteit. Maar liefst 71 jonge schutters waren met ouders/verzorgers en vaak ook verenigingstrainer, uit het hele land afgereisd naar Arnhem. Een dagje op het schietveld van de Olympische selectie schieten, hopen dat je goed genoeg bevonden wordt om misschien dit jaar al wel toe te mogen treden tot een RTC, leverde niet alleen veel inzet op van de jonge schutters, maar ook heel veel (schiet)plezier. Plezier was er zeker ook in de afsluitende spelvormen waarin onder andere naar de motoriek gekeken werd.

Voor de technische staf van de RTC’s en van de NHB leverde de dag veel informatie op over de stand van zaken van het huidige niveau van de jeugdschutters (en hun begeleiders) die de moeite hebben genomen aan de talentendag deel te nemen. Daardoor kan er een keuze gemaakt worden welke jongeren dit jaar in kunnen stromen in de RTC’s. 

Een RTC biedt jonge schutters, die met een recurve of compound boogschieten en actief zijn in het doelschieten, bijna het hele jaar door wekelijks extra schiettraining(en), maar ook bijvoorbeeld krachttraining, mentale training, voedingsvoorlichting etc. In elk RTC worden de trainingen verzorgd door een team van ervaren door de NHB aangestelde trainers met als doel te helpen om sporttalent te ontwikkelen. Per RTC worden maximaal 12 sporters opgenomen.

De foto’s van de dag zijn te vinden in de beeldbank: Foto’s Talentendag 2020.

Ondanks dat niet iedere jeugdschutter het niveau zal halen, blijft iedere sporter belangrijk als een ambassadeur voor de handboogsport. Het grootste plezier zit immers in het schieten zelf, niet of je dat wel of niet op wereldniveau kunt!