Peter Elzinga is bondscoach geworden bij de Nederlandse Handboog Bond. In 2020 werkt hij voor één dag per week voor de NHB, per 1 januari 2021 zal hij voor vier dagen per week als bondscoach aan de slag gaan.

Met de komst van Elzinga speelt de NHB in op het vertrek van Emiel Custers, die voor de rest van 2020 is gedetacheerd naar NOC*NSF, waar hij aan de slag is gegaan met de doorontwikkeling en implementatie van het atleten management systeem.

Van topsporter naar coach van toppers

Met de stap naar het bondscoachschap stopt Peter Elzinga met onmiddellijke ingang met zijn topsportcarrière. In zijn sportersloopbaan werd hij vele malen Nederlands Kampioen en vocht hij menig prachtig duel uit met Mike Schloesser. Ook internationaal heeft hij veel gewonnen met als kroon op het werk de bronzen medaille tijdens het WK in ‘s-Hertogenbosch. Vorig jaar werd Elzinga voor zijn loopbaan met meer dan 50 wereldbekerwedstrijden onderscheiden met een gouden bondsspeld van de NHB. Over zijn stap naar het coachvak zegt Peter Elzinga: “Ik heb altijd met veel plezier geschoten. Bij HBS Almere was ik al jarenlang actief als trainer en ik kijk er naar uit om mijn kennis en ervaring nu over te brengen aan de Nederlandse top en de toekomstige generaties die al op de deur rammelen.”

Jong Oranje

Emiel Custers zal tot het eind van het jaar nog wel de rol van bondscoach van Jong Oranje vervullen naast zijn nieuwe baan bij het NOC*NSF. Daarnaast is overdracht van taken en kennis nog een belangrijk onderwerp op de agenda. Emiel Custers zegt over zijn overstap: “Ik heb prachtige jaren bij de NHB gehad en ga deze periode nog op een mooie manier afronden. In mijn nieuwe functie zal ik de handboogsport blijven volgen en ik verheug me erop ook zelf weer vaker de boog op te kunnen pakken!” Per 1 januari 2021 komt Custers volledig in dienst van het NOC*NSF.

Technische staf

Hoofd-bondscoach Ron van der Hoff en bondscoach Jacqueline van Rozendaal blijven ook de komende Olympische cyclus aan de NHB verbonden. Samen met Peter Elzinga en programmamanager topsport Willem van de Worp  zullen zij de technische staf op Papendal vormen. Gezamenlijk zullen zij bepalen wie welke taken op zich gaat nemen. Een van de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren is de versterking van de aansluiting tussen de regionale trainingscentra en de nationale selecties. Ook het versterken van het algehele trainerskorps is een focuspunt van beleid.