Al bijna een jaar staat de vraag ‘wat maakt de handboogsporter gelukkig?’ centraal bij de ontwikkeling van het nieuwe meerjarenbeleidsplan (MJBP) van de NHB. Dit plan geeft aan waar de NHB zich vanaf 2021 op gaat richten om de handboogsport sterker te maken. Op maandag 26 oktober spreekt de bondsraad informeel over het concept van het plan. Reacties van iedereen zijn welkom.

Kansen verzilveren

Waar de NHB in 2020 ongeveer 10.000 leden en 220 verenigingen heeft, blijkt uit onderzoek van NOC*NSF dat er jaarlijks meer dan 50.000 mensen onder de boog staan. Er liggen voor de NHB dus enorme kansen om een groter bereik te hebben voor haar leden en toekomstige leden. Verder doen onze Nederlandse topschutters het hartstikke goed op de internationale podia. We hebben als Bond een uitstekend verhaal te vertellen met de belofte ‘free your mind’ en dat iedereen het verdient om een held te zijn. Tot slot komen er in vele boeken, films en games handboogschutters naar voren in een heldenrol. Als we daarop inspelen, verzilveren we kansen.

De reis van de handboogsporter

Iedereen heeft een eerste ervaring met een pijl en boog. Je leest er over in een boek, je speelt een game met een held met pijl en boog of je moeder neemt je mee naar de handboogvereniging. Je gaat een keertje een proefles nemen, een beginnerscursus bij de vereniging of een clinic bij een outdoorbedrijf. Je kunt lid worden, wedstrijden schieten of met de competitie meedoen. In die zogenaamde klantreis van de handboogsporter zitten vele stappen. Bij elke stap kunnen we mensen voor ons winnen, of verliezen. Maar we gaan voor de mensen erbij halen en houden. Daarom gaan we in het MJBP 2021+ aan de slag met een tiental thema’s vanuit de gedachte van de klachtreis en het samenbrengen van mensen op en in een (digitaal)platform. De thema’s zijn: (1) klantreis, (2) ledenwerving, (3) ledenbinding en -activering, (4) opleidingen, (5) inclusief sportaanbod voor alle disciplines, (6) topsport die de basis versterkt, (7) organisatie, (8) governance, en (9) internationaal.

Reageer

Concept MJBP 2021+ – presentatie IBR
Oplegnotitie MJBP 2021+Het MJBP wordt op 26 oktober besproken in de bondsraad. Daarna maakt het bondsbestuur een definitief voorstel voor de bondsraad, wat ook in de rayonvergaderingen kan worden besproken. Op 12 december a.s. zal er een definitief besluit worden genomen.


Graag krijgen we van zo veel mogelijk mensen een reactie op het MJBP. Dat kan een duim omhoog zijn, een constructieve reactie of hulp om de uitvoering tot een succes te maken. Heb je een reactie? Weet je een wervende titel? Wil je iets toevoegen? Reageer dan vooral op naar arnoudstrijbis@handboogsport.nl