De nominatie periode is gesloten. Bekijk wie er allemaal kans maken op een award en laat je stem gelden! De stembussen gaan dicht op 17 januari 23:59. 

De nominaties zijn ten einde en nu kunnen jullie: de handboogsporters van Nederland. Jullie stem uitbrengen en stemmen op jullie sporter, vereniging, vrijwilliger, moment en talent van het jaar! Veel nominaties hadden mooie bijgevoegde teksten. Sommige zijn in dit artikel ingekort, om de volledige teksten te bekijken verwijzen wij u naar de bijlage.

Klik hier om naar het stemformulier te gaan. Dit artikel heeft als doel meer context en informatie te geven per categorie en kanshebbers.

Breedtesporter van het jaar

Niet alleen topsporters leveren sportprestaties van formaat. Ook de amateur, de wedstrijdsporter of de beginner doet soms iets dat zó bijzonder is dat het waard is om die prestatie breed te communiceren. Het mooie van de handboogsport is, dat iedereen op zijn eigen niveau een prestatie kan neerzetten die ertoe doet. 

Voor deze categorie zijn er 3 genomineerden: 

Ton Jacobs
Al jarenlang schiet Ton wedstrijden. Dit jaar bereikte hij tijdens het NK Outdoor een hoogtepunt. Hij veroverde de nationale titel op grootse wijze. Ton versloeg topfavoriet Roy Klaassen door met zijn laatste en beslissende pijl een 10 te schieten. Vol in het midden. Hij kon de druk aan en liet de emoties de vrije loop. Prachtig. 

Sjan Huijbregts
Al jarenlang is ze een voorvechter om te zorgen dat barebow binnen de handboogsport een belangrijkere plek krijgt. Dat bekroonde ze door in 2020 als outdoor Nederlands Kampioen Barebow te worden. Daarnaast schoot ze – nu World Archery voor het eerst records erkent – een wereldrecord en Europees record met deze type boog.

Daan Saft
Daan Saft van de Haaksbergsche Schutterij wist zich met een nieuw persoonlijk record als tweede te plaatsen voor de eliminaties van het NK Indoor 2020. In zijn weg naar de finale wist hij ook Damiaan Jeurissen en Rick van der Ven te verslaan met klinkende cijfers. Daan trof in de finale Willem Bakker en wist hem te verslaan. Hiermee verraste hij de Nederlandse top en kwam deze Hengeloër op de hoogste plek op het podium te staan.

Handboogsporter van het jaar

Wie is de beste handboogsporter van het jaar 2020? Wie heeft er op nationale en internationale podia de meest bijzondere prestaties geleverd? Wie was de beste?  

Voor deze categorie zijn er 2 genomineerden: 

Mike Schloesser
Mike is, ondanks de situatie waarin we met ons allen zitten, zich blijven focussen op zijn sport. Tijdens de Erwin Verstegen memorial in Boekel schoot het wereldrecord 1440 ronde met een geweldige score. Verder heeft Mike twee invitatietoernooien gewonnen in Zwitserland tijdens de pandemie. In een jarenlange reeks van topprestaties zeer knap gegeven de omstandigheden. Prestaties van wereldformaat. Maar ook voor de Pandemie wist Mike de Indoor World Series finale 2020 te winnen zowel als de prestigieuze Lancaster Archery Classic op zijn naam weten te schrijven. 

Steve Wijler
In 2020 schoot Steve tijdens de Lockdown Knockout als eerste ooit een 12, en wist dat zelfs een tweede keer te doen. Tijdens de 1ste International Virtual Archery Tournament wist Steve goud te behalen. En won hij recent goud bij een invitatietoernooi in Zwitserland. Zijn sterke motivatie en gedrevenheid heeft hij ook in 2020 niet laten varen ondanks de covid pandemie en zet hij zich in om op de Olympische Spelen van Tokyo 2021 optimaal te presteren. 

Talent van het jaar 

De jeugd heeft de toekomst. Welk talent hijgt er in de nek van onze doorgewinterde toppers? Welk talent is op koers om TeamNL tijdens internationale toernooien te vertegenwoordigen? Wie zal de toekomstige sporters inspireren?

Voor deze categorie zijn er 2 genomineerden:

Quinty Roeffen
Quinty Roeffen is meerdere keren genomineerd voor Talent van het jaar. Bij de toelichtingen stond: “In de weinige competities/wedstrijden die wij in 2020 hebben gehad, is mij een sporter bijgebleven: Quinty Roeffen. In januari 2020 won zij heel verrassend het NK Indoor bij de Dames Recurve. Daarnaast heeft zij onder meer in sociale media laten zien dat er, ondanks de situatie waarin wij zitten, het mogelijk is onze mooie sport te blijven beoefenen, mede door goed contact met de sponsor.” “Quinty is dit jaar indoor Nederlands kampioen bij zowel de cadetten als bij de dames geworden. Ook heeft ze het outdoor record op de 60m bij de cadetten verbeterd. Daarnaast is dit jaar ook geselecteerd om voor Jong Oranje uit te komen.” “Quinty is ambitieus en doet alles voor haar sport. Ze is daarnaast sociaal, denkt met anderen mee en wil ook anderen naar een hoger niveau tillen. In 2020 heeft ze een grote stap gezet in haar ontwikkeling. We gaan de komende jaren veel van haar horen en zien!”

Ilona Hollander
Ilona is een jonge schutster; ze is nu ongeveer 2,5 jaar actief in de handboogsport op HSH te Hilversum. Door haar enorme enthousiasme voor de sport en haar sportiviteit naar haar medeschutters valt ze op binnen de jeugdschutters. In 2020 schoot ze voor het eerst mee op het NK indoor ( klasse junior, dames,recurve) en steeg boven zichzelf uit en mocht een finaleronde schieten tegen Laura van der Winkel. Het werd zelfs een shoot-off die ze verloor op een paar millimeter. Ze zat niet bij de pakken neer er was zelfs een lach op haar gezicht. Ze zag het als een impuls voor haar handboogloopbaan. Ze is gebleven totdat de gehele wedstrijd was afgelopen om zo de prijswinnaars te kunnen feliciteren. Haar sportieve karakter is een voorbeeld voor velen.

Sportmoment van het jaar 

2020 hebben diverse handboogsporters topprestaties neergezet. Welk moment heeft het meeste indruk gemaakt? Wat was voor u het sportmoment van het jaar?

Voor deze categorie zijn er 3 nominaties:

25e Erwin Verstegen Memorial met 13 records
In het weekend van 29 en 30 augustus beleefden wij de 25ste Erwin Verstegen Memoriaal in Boekel. Voor de organiserende vereniging Doele Willem III een belangrijk evenement en mijlpaal. Voor de handboogsport een weekend waarin meerdere records werden gevestigd, waaronder een wereldrecord. Geruime tijd werd er hard gewerkt door vrijwilligers van de vereniging aan de Waterval in Boekel om alles voor te bereiden. Voor de vijfentwintigste keer kende iedereen wel zijn of haar taken maar dit jaar kwam er een uitdaging bij. De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus vereisten een uitgebreid protocol en aanpassingen aan de inrichting van het schietterrein en de accommodatie. Er waren 13 Nederlandse records geschoten waarvan 1 Wereldrecord en 2 europese records. 

Mike Schloesser 1440 wereldrecord
“De Erwin Verstegen Memorial werd voor de 25e keer gehouden en dit werd bekroond met een wereldrecord van Mike Schloesser. Mike schoot het geweldige resultaat van 1421 punten en zorgde voor een prestatie van wereldformaat. Grote waardering van sporters ter plekke en over de hele wereld. In zo’n jaar wederom tot zulke grote hoogte stijgen, is klasse. Dat Mike dit deed tijdens de Erwin Verstegen Memorial maakte het extra bijzonder.”

Steve Wijler ‘Mister Twelve’
Tijdens de Lockdown Knockout heeft World Archery een extraatje toegevoegd op het doel. Namelijk een klein puntje die 12 punten waard is. De catch? Er moest van tevoren gemeld geworden dat de schutter ging schieten op de 12 target, alleen dan gold de score. Steve heeft dit niet één keer maar twee keer voor elkaar gekregen. Hiermee kreeg hij de toepasselijke bijnaam “Mister Twelve”. 

Vereniging van het jaar

Verenigingen zijn het kloppend hart van de Handboogsport. Dagelijks worden er mooie initiatieven bij de verenigingen opgezet die groei voor de handboogsport betekenen. De titel ‘Handboogvereniging van het Jaar’ gaat naar de vereniging die zich afgelopen jaar op een bepaalde manier heeft onderscheiden. De titel ‘Handboogvereniging van het jaar’ biedt voor de vereniging mogelijk (nieuwe) ingangen naar partners zoals overheden, scholen en sponsoren en mooie publiciteit. De vereniging die wint, krijgt niet alleen een award maar ook 250 euro te besteden voor de vereniging.

Voor deze categorie zijn er 3 genomineerd:

Alliance d’Amitié, Ulvenhout
Deze vereniging is tweemaal genomineerd.

“Met het organiseren van de oefenwedstrijd voor de NK outdoor op 16 augustus en de NK outdoor heeft Alliance d’Amité deze nominatie verdiend. Zeker omdat de wedstrijden in best wel moeilijke en bijzondere omstandigheden werden geschoten.” 

“Alliance wordt genomineerd, mede door het organiseren van het NK boogschieten 2020. Dat was super georganiseerd, net als alle wedstrijden daarvoor. Tevens zijn de wedstrijden voor de jeugd ontzettend leuk en goed verlopen en goed opgezet. Het is een gezellige vereniging en bestaan 150 jaar, en dat is niet voor niets. En dan stond de vereniging ook nog eens klaar voor de schutters uit Prinsenbeek van wie de vereniging nu wordt opgeheven.”

Doele Willem III, Boekel
Ook deze vereniging is tweemaal genomineerd.

“Ten opzichte van andere verenigen (voor zover mijn ervaringen gaan), doet Doele Willem III er alles aan om te zorgen dat de leden/sporters hun sport/hobby kunnen blijven uitoefenen in deze rare tijd. Tijdens de eerste lockdown (vanaf het moment dat we weer buiten mochten gaan schieten) heeft het bestuur besloten om alle 24 doelen buiten (op verschillende afstanden) op te stellen. Op elk gewenst moment konden de leden op verschillende afstanden hun pijlen schieten. Omdat er in de directe omgeving verenigingen zijn zonder een (voldoende groot) buitenterrein, zijn deze verenigingen uitgenodigd eveneens gebruik te maken van het buitenterrein in Boekel. In het bestuur zitten bestuurders die zelf actief onze mooie sport beoefenen. Deze bestuurders hebben hetzelfde doel als de leden/sporters, als het kan/mag zo snel mogelijk weer sporten. Na elke persconferentie komt het bestuur dezelfde dag of de volgende dag bijeen om te bepalen wat er nog wel kan. Uitgaan van het positieve. Ook nu zijn er voorziening getroffen om (als het weer het toelaat) buiten te schieten. Op deze manier kunnen we nog steeds meedoen aan bijvoorbeeld Virtual 2021 Indoor Archery World Series.”

Schutterij Ravenstein, Kloetinge/Goes
“Het schietterrein, grenzend aan de Hofstede Ravenstein met uitkijk op de kerktoren van Kloetinge is een heel mooi stukje om te schieten. Het terrein is schiet klaar gemaakt met behulp van de leden en vrijwilligers.” De schiethal van de Stichting Handboogsport Kloetinge biedt onderdak aan twee verenigingen: Schutterij Ravenstein en het Gilde Sint Sebastiaan. “Binnen die tijd van oprichten tot nu zijn er veel initiatieven genomen om de vereniging te verbeteren en te laten groeien, zoals:

– De 3D discipline. Van kleine 3D wedstrijdjes, in de schapenweide van de buurman, tot organiseren van de eerste competitie binnen de 3D. Een competitie die we met 3 verenigingen binnen Rayon 2 hebben opgezet.  Al deze aandacht en trainingsverbeteringen hebben zijn vruchten afgeworpen in een aantal Nederlandse kampioenen bij de 3D afgelopen jaren. We zagen ook een flinke toename in 3D schutters.

– We zagen ook een toename aan jeugdleden door onze nieuwe accommodatie te gebruiken voor: De breedtesport klassen van het Ostrea college, demo´s en aanwezigheid op dorpsfeesten en braderieën zoals Hollandse hoeve dag, Koningsdag en rondom de veste. In Jan-Willem Bruël vonden we een goede betrouwbare clubtrainer die de jeugdtrainingen organiseert en voor de binnenstromende nieuwe mensen een basis training verzorgt. Dit heeft geresulteerd in een groep van ongeveer 20 jeugdleden. Jeugdleden waarbij zeker talent zit die ook opvallen binnen het rayon.”

Vrijwilliger van het jaar

Vrijwilligers dragen verenigingen en evenementen. Zonder vrijwilligers is het runnen van een vereniging en het organiseren van evenementen onmogelijk. Vrijwilligers zijn het cement in de sport. Bestuurders, trainers, ouders, barmedewerkers, de materiaalman, blazoen vervangers: niemand kan gemist worden! Met deze Award willen we die mensen eren die die met zoveel passie en energie bijvoorbeeld een tegenslag weten om te buigen naar iets positiefs, verenigingen naar een hoger plan hebben getild of van andere onmisbare waarde zijn geweest binnen de sport. 

Het was de bedoeling dat er maar keuze was tussen 3 deelnemers maar voor deze categorie moeten mensen kiezen tussen 4 personen. We vinden dat alle 4 het recht hebben om kans te maken op de vrijwilliger van het jaar award 2020. 

Gerry van Rozendaal
“Gerry is als hoofdtrainer van RTC Weert zeer betrokken en haalt het beste in de sporters naar boven. Hij heeft aandacht voor iedereen en kijkt naar elke sporter individueel wat ze nodig hebben om verder te groeien. Dit doet hij altijd op een rustige en positieve manier. Tijdens de 1e quarantaine periode heeft hij ervoor gezorgd dat de sporters konden “trainen” en met de sport bezig konden zijn door ze elke week een huiswerkopdracht te geven. De techniek werd afgewisseld met oefeningen en opdrachten om het materiaal op orde te krijgen/houden. De sporters konden telkens filmpjes insturen en zo nodig kon er dan bijgestuurd worden. Het is mooi om te zien hoe hij de sporters telkens weer weet uit te dagen en te motiveren.”

Jan-Willem Bruel
“Naast dat hij zelf met de compoundboog schiet, verricht hij veel taken en klussen voor zijn vereniging Schutterij Ravenstein. Sinds hij als clubtrainer is begonnen zien we een ook toename aan jeugdleden die blijven hangen en niet na 6 keer niks meer laten horen. Hij traint de jeugd (9 jaar tot 18 jaar) op de maandagavond. Hiervoor maakt hij trainingsschema’s en bedenkt hij oefeningen.  Jan-willem bruist van ideeën om de boogschieten leuk en beter te maken. Zo organiseert hij voor de jeugd de pannenkoek-, paas-, kerst-  en sinterklaas schietingen. Zelf had hij het idee om een waar jeugdkamp te organiseren op het clubterrein waarbij de jeugd kan blijven slapen in tentjes. Verder helpt hij mee bij bardiensten op wedstrijden en toernooien en is hij de BBQ-koning op de clubkampioenschappen. Ook belt hij in bij de NHB-sessies van bondsdirecteur Arnoud Strijbis om hem zijn ideeën te laten weten m.b.t. trainerschap en jeugd. Naast al zijn activiteiten met de jeugd is hij ook nog eens een van de eersten die klaar staat wat onderhoud te doen op het terrein. Jan-Willem regelt het wel! Jan-Willem is voor Schutterij Ravenstein een zeer gewaardeerd lid en de beste vrijwilliger die je maar kan wensen! 

Marco Veld
“Marco is zonder meer de drijvende kracht geweest voor het organiseren van het NK Outdoor handboogschieten, en alle wedstrijden daarvoor. Hij heeft alles in goede banen weten te leiden het hele weekend door. De inzet van alle andere vrijwilligers was zeker niet minder maar alle credits naar Marco! Zeker iemand die deze award dik verdiend.” Marco heeft in het bijzondere jaar 2020 zijn beste beentje voorgezet en mensen geïnspireerd. Een topvrijwilliger!

David Stevenhagen
“Velen kennen David Stevenhagen; hij is een enthousiaste en deskundige pleitbezorger van de handboogsport, met name op het vlak van kennisoverdracht en onderwijs. Waarbij hij op veel scholen en via clinics bij jong en oud het zaadje voor de handboogsport heeft geplant. 

Met de laatste Olympische Spelen in 2016 heeft David in opdracht van de NHB het hele boogschietonderdeel voor de Olympic Experience op de boulevard in Scheveningen met groot succes georganiseerd en dagelijks honderden mensen met boogschieten kennis laten maken. David zou in 2020 ook het boogschieten verzorgen voor de Invictus Games, helaas voorlopig gecancelled door Corona …. Run-Archery, de combinatie van hardlopen en handboogschieten is komen overwaaien vanuit het Oostblok, waar men dit aan de Olympische Spelen wil toevoegen als variant op de winterbiathlon. David heeft dit op persoonlijke titel opgepakt in Nederland en onder de vlag van HKS diverse jaren met succes het Nederlands Kampioenschap Run-Archery georganiseerd. Door zijn visie en investeringen in materiaal heeft David ook andere organisaties geholpen met de introductie van met name dynamische varianten van de handboogsport zoals Run-Archery, Arvchery-Attack en een kleiduif variant van boogschieten”

We hopen dat iedereen een keuze kan maken bij alle categorieën. We weten dat het lastig gaat worden. Je hebt tot 17 januari 23:59 de tijd om je stem door te geven. Klik hier voor het stemformulier en we wensen alle genomineerden veel succes!

Vragen? Stuur je vraag naar communicatie@handboogsport.nl