Het coronavirus heeft een grote impact op de financiële situatie van veel verenigingen. Ter ondersteuning van de sport zijn er vanuit de overheid en de sportsector diverse financiële regelingen in het leven geroepen.

Compensatieregelingen overheid

De afgelopen maanden heeft de overheid diverse financiële regelingen bekendgemaakt. Sommige van deze regelingen zijn specifiek ter ondersteuning van de amateursport, anderen zijn meer algemene regelingen waar ook amateurverenigingen gebruik van kunnen maken. Hieronder vind je een overzicht van de diverse regelingen en hoe je hier aanspraak op kan maken. Bekijk hiervoor ook het speciale financiële dossier van NOC*NSF waarin onder andere de ‘financiële keten van een sportclub’ overzichtelijk in kaart is gebracht. Handig hulpmiddel scan regelingen Door eendrachtige samenwerking tussen sportbonden en NOC*NSF is er ook een tool beschikbaar om te kijken welke financiële regelingen passend zouden kunnen zijn voor iedere verenigingen. Deze staat in het dossier van NOC*NSF, maar is ook hier te vinden. 

Let op dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 juni 2021.

TASO: Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties Q1 en Q2-2021

Q1 – Open voor aanvragen: 17 mei 2021 – 11 juli 2021
Q2 – Open voor aanvragen: 26 juli 2021 – 20 september 2021

De TASO-regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 10% omzetverlies hebben gehad in het vierde kwartaal van 2020 (1 oktober t/m 31 december) en financiële schade hebben geleden van ten minste € 1.500. Dit is een vervolg op de TASO-regeling die gold voor het tweede en derde kwartaal van 2020. De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn niet hetzelfde als de eerste ronde. Lees meer over de TASO-regeling voor het tweede en derde kwartaal.

Binnenkort volgen aanvullende regelingen voor de sportsector voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. Hiervoor wordt € 75 miljoen vrijgemaakt. De aanvraagperiode voor TASO Q1 2021 loopt van 17 mei tot en met 11 juli 2021. De aanvraagperiode voor TASO Q2 2021 loopt van 26 juli tot en met 20 september 2021.

Klik hier om de TASO Q1 aan te vragen. 

Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties (TASO) Q4-2020

Aanvraag verlopen

Van 19 februari tot en met 5 april 2021 kunnen verenigingen steun aanvragen voor geleden schade in het vierde kwartaal van 2020. Om in aanmerking te komen voor de TASO geldt dat er sprake moet zijn van minimaal 10% financiële schade door corona. De tegemoetkoming is afhankelijk van de financiële schade en is minimaal €1.500 en maximaal €12.500. Het subsidiebudget voor deze ronde is 29 miljoen euro. Het is niet mogelijk om voor Q4-2020 gebruik te maken van zowel de TASO als van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten).

Clubs die de TVL hebben aangevraagd maar waarbij nu blijkt dat de TASO aantrekkelijker is, kunnen de ingediende TVL intrekken en alsnog een TASO-aanvraag indienen. Er wordt nog gewerkt aan aanvullende regelingen voor de sportsector voor Q1 en Q2 2021. Daarvoor is €75 miljoen vrijgemaakt. TASO aanvragen? Ga naar het aanvraagloket van DUS-I. 

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Q2 2021 Aanvraag open vanaf medio mei
Q1 2021 Aanvraag verlopen

Is er bij jouw club sprake van minimaal 30% omzetverlies in de periode januari – maart 2021 en is de normale omzet in die periode meer dan € 8.824,-, dan is de TVL een interessante regeling. Vanaf begin februari 2021 kunnen bij RVO hiervoor aanvragen ingediend worden. Bij 30% omzetverlies is het subsidiepercentage 50% van de vaste lasten met een minimum van €1.500 en tot een maximum van €330.000. Bij 100% omzetverlies loopt het subsidiepercentage op naar 85%. 

Tot dat moment worden aanvragen nog beoordeeld aan de hand van de ‘oude’ criteria. Verenigingen die voor die update een aanvraag hebben ingediend hoeven niets te doen want de subsidie wordt automatisch gecorrigeerd. Ook in het tweede kwartaal van 2021 blijft de TVL bestaan. Je kunt tot 30 april 2021 17:00 uur TVL Q1 2021 aanvragen. TVL aanvragen? Ga naar het aanvraagloket van RVO.

Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS)

Q2-2021 Aanvraag open vanaf 26 juli tot 20 september
Q1- 2021 Aanvraag open vanaf 17 mei t/m 11 juli 
Q4-2020 Aanvraag verlopen

Huurkosten zijn een flinke kostenpost voor verenigingen. Daarom heeft de overheid de TVS bedacht met het doel om te stimuleren dat verhuurders (meestal gemeenten) een deel van de huur aan sportclubs kwijtschelden. Bij de meeste clubs is sprake van zogenaamde niet-gebruiksgebonden huur. Dat houdt in dat de huur niet afhankelijk is van de mate waarin de accommodatie daadwerkelijk gebruikt wordt. In dat geval wordt maximaal 45% van de huur kwijtgescholden. Bij gebruiksgebonden huur (waarbij je een accommodatie huurt per uur of dagdeel dat je er daadwerkelijk gebruik van maakt) wordt 100% van de huur kwijtgescholden.

Clubs kunnen de TVS dus alleen zelf aanvragen als ze verhuurder zijn. Heb je vragen over de kwijtschelding, naam dan contact op met je verhuurder (meestal de gemeente of sportbedrijf). Aanvragen TVS? Ga naar het aanvraagloket van DUS-I.

NOW 

NOW 6.0 – Binnenkort open voor aanvragen: 5 juli tot en met 30 september
NOW 5.0 – Open voor aanvragen: 06 mei tot en met 30 juni 2021

Veel clubs hebben personeel op de loonlijst staan. Denk aan trainers of administratief personeel. Als het clubleven stilligt, hebben deze medewerkers vaak weinig te doen, maar de loonkosten lopen wel door. Om clubs daarin te ondersteunen is de NOW-regeling bedacht. Clubs en overige rechthebbenden kunnen per donderdag 06 mei tot en met 30 juni een tegemoetkoming aanvragen voor de vijfde aanvraagperiode (april, mei en juni 2021).

Klik hier om de NOW aan te vragen.

NOW 4.0

Aanvraag gesloten

Sommige clubs of sportorganisaties hebben personeel op de loonlijst staan. Denk aan trainers, administratief personeel of een verenigingsmanager. Als het clubleven stilligt, hebben deze medewerkers vaak weinig te doen, maar de loonkosten lopen wel door. Om clubs daarin te ondersteunen is de NOW-regeling bedacht. Via de NOW kunnen namelijk de loonkosten tot 80% gecompenseerd worden. Een tweede voorwaarde om NOW te kunnen aanvragen is dat er sprake is van minimaal 20% omzetverlies over een periode van drie aangesloten maanden. Vanaf 15 februari tot 14 maart 2021 konden verenigingen bij het UWV een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten in de maanden januari t/m maart 2021. De NOW 4.0 is nu gesloten. De vijfde NOW-variant gaat naar verwachting open voor aanvragen per 17 mei. Zodra er meer bekend is, zullen wij hierover informeren.  

Provinciale regelingen

Ligt jouw vereniging in de provincie Groningen, Limburg of Overijssel? Dan heb je wellicht geluk, want deze provincies hebben regelingen die ook voor de sportverenigingen toegankelijk zijn. 

Provincie Groningen

Regeling: Anderhalve-meter-regeling
Doel: Kleine ondernemingen en maatschappelijke organisaties in de provincie Groningen ondersteunen bij het herinrichten van hun onderneming/organisatie aan de anderhalve-meter-economie. Ook sportverenigingen kunnen deze subsidie aanvragen.
Subsidie: 50% van de kosten met een maximum van € 2.500.
Deadline: 1 juli 2021
Loket: Samenwerkingsverband Noord-Nederland Voor meer informatie klik hier. 

Provincie Limburg

Regeling: Nadere subsidieregels participatie (Participatieregeling)
Doel: Het verminderen van negatieve sociaal-maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis en het ondersteunen van projecten die erop zijn gericht om de samenredzaamheid en/of participatie in de samenleving van een kwetsbare doelgroep te vergroten en/of de problematiek van een kwetsbare doelgroep bespreekbaar te maken.
Subsidie: Maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 2.875 (uitgaande van een project dat gericht is op het verminderen van negatieve sociaalmaatschappelijke gevolgen van de coronacrisis.)
Deadline: 31 december 2021
Loket: Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg Voor meer informatie klik hier. 

Provincie Overijssel

Regeling: Vitale en gezonde samenleving 2020
Doel: Verminderen van de gevolgen van de coronacrisis en bijdragen aan een vitale en gezonde samenleving.
Subsidie: Minimaal € 500,- en maximaal € 2.500,- per aanvraag. Aanvragen worden in volgende van binnenkomst behandeld.
Loket: Provincie Overijssel Voor meer informatie klik hier. 

Noodkrediet via Stichting Waarborgfonds Sport (SWS)

Binnenkort open voor aanvragen

Als er door corona een liquiditeitsprobleem is ontstaan, zou dat opgevangen kunnen worden door bij de eigen bank een aanvraag in te dienen voor een tijdelijke lening, een zogenaamd Noodkrediet. De bank zal een borgstelling van de club vragen, omdat zij de zekerheid wil dat de lening wordt terugbetaald. Voor die borgstelling kunnen sportverenigingen bij SWS terecht. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een noodkrediet. 

Niet-coronacrisis gerelateerde regelingen

Stimuleringsbudget diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie in de sport is belangrijk. Om sport- en beweegaanbieders/verenigingen te motiveren met dit thema aan de slag te gaan kunnen zij gebruik maken van het stimuleringsbudget. Dit budget kunnen zij gebruiken voor bijvoorbeeld het binden van nieuwe sporters, het starten van een ontwikkelingstraject of het aangaan van een samenwerking met een regionale organisatie. Volg deze link voor meer informatie. Klik hier voor het aanvraagformulier.