Dagelijks krijg ik meerdere mailtjes en telefoontjes van mensen die gewoon weer willen sporten. Dat snap ik maar al te goed. De mens is niet gemaakt om alleen maar thuis te zitten. Al die berichten geven mij en mijn collega’s op het bondsbureau steeds weer de bevestiging dat wij werken voor de sporters. Voor mensen die graag met pijl en boog schieten, op welke wijze dan ook. Een voorbeeld van wat wij nu doen.

 

Vitaliteit
We horen in deze tijd maar al te vaak dat stilzitten niet goed voor je is en dat we in beweging moeten blijven. Sporten is gezond. Het is goed voor de weerbaarheid en vitaliteit, zeker in deze tijd. Als je fit bent, ben je beter bestand tegen virussen en ziektes. Als je gezond bent, kun je de wereld beter aan. Fysiek en zeker ook mentaal, een aspect waar de handboogsport aantoonbaar zo goed voor is. 


Ja
Kun je handboogsporten in deze tijd? Ja. En niet alleen op een buitenveld bij een vereniging. Het kan, maar het mag nu niet. En daarom voeren wij actie. Met rede en overtuiging.

Neem een 3D-parcours of een veldronde.
Kun je anderhalve meter afstand houden? Ja.
Kun je in vaste groepen een parcours afleggen? Ja.
Kun je zorgen voor spreiding bij de start, finish en tussenpunten? Ja.
Kun je dit zonder publiek doen? Ja.
Kunnen we dit gecontroleerd doen? Ja.


Krachten bundelen
De NHB heeft met andere buitensportbonden de handen ineen geslagen. Samen met bonden die zogenaamde doorstroomactiviteiten aanbieden. Oftewel, mensen bewegen zich over een langer parcours zonder elkaar tegen hoeven te komen. We hebben de krachten gebundeld met de Wandelbond, Wielrenunie, Toerfietsunie, Triathlonbond, Hippische Sportbond, Atletiekunie en de Schaatsbond. Samen werken we een plan uit, waarin we aantonen dat handboogsport mogelijk is, ook in een tijd van beperkende maatregelen. 

Wij kunnen voldoen aan alle eisen om de sport gecontroleerd, verantwoord en wel aan te bieden. Wij kunnen zorgen dat de trainingen en de wedstrijden op een goede wijze plaatsvinden. Met een goede schare vrijwilligers, een vereniging die verantwoordelijkheid neemt en een professionele bond die de regie daarop voert, gesteund door NOC*NSF en andere bonden.


Schaken op meerdere borden
Ondertussen heb ik aan een andere tafel, die van het zogenoemde Crisis Management Team Sport, stevig gepleit voor meer mogelijkheden. Met de denkbeeldige pen in de hand heb ik persoonlijk ruimte in weten te schrijven in het heropstartplan van de sport om doorstroomactiviteiten eerder weer mogelijk te laten zijn. Sport is immers een deel van de oplossing om uit de crisis te komen. Nu loopt de lobby richting Politiek Den Haag om te zorgen dat dit ook echt mag als we uit de lockdown zijn. We laten zien dat er veel meer kan in het belang van de gezondheid van de Nederlander. Want handboogsport is goed voor lichaam en geest zonder dat wij grote groepen mensen bij elkaar laten komen. Of het lukt? Dat weten we nog niet. Wat we wel weten, is dat we dagelijks keihard werken. Voor de sporter, in het bijzonder die aan 3D, veld of run archery doet in dit geval. En voor de binnensport weer in andere gevallen.

Ons dagelijks werk is het behartigen van de belangen van gezonde handboogsporters, fysiek en mentaal.

 

Arnoud Strijbis | Algemeen Directeur
Handboogsport Nederland | +31 6 46133286 | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | @Strijbis op Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn