Wat is het maximale toegestande trekgewicht van een recurveboog? Wat is de minimale breedte van de schietpositie aan schietlijn? Welk blazoen wordt gebruikt bij een indoor team shootoff? Deze en 49 andere vragen werden gesteld in de eerste online spelregelkennisquiz voor gediplomeerde NHB-scheidsrechters.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn er weinig wedstrijden geweest. Dat betekent dat de verenigings- en bondsscheidsrechters van de NHB hun spelregelkennis niet in de praktijk hebben kunnen testen. Nu er stap voor stap weer steeds meer mogelijk is, was het bijspijkeren van de kennis wel weer nodig. In goede samenwerking tussen de commissie scheidsrechters en het bondsbureau werd er dan de test in quizvorm georganiseerd. Internationaal scheidsrechter en commissielid Niels Buitenhuis zorgde voor de vragen; bondsdirecteur en quizontwikkelaar Arnoud Strijbis zorgde voor de presentatie.

Naast het op peil brengen van de kennis was ook de onderlinge ontmoeting een doel. Deze vorm bleek een schot in de roos. Geanimeerde gesprekken tussen de 19 aanwezige scheidsrechters ontstonden naar aanleiding van de vragen. Er waren goede discussies over interpretaties van bepaalde regels. En zouden bepaalde regels niet veranderd moeten worden? Na de quiz gaven de scheidsrechters allemaal aan dat ze hopen elkaar snel weer te treffen bij wedstrijden, anders digitaal te ontmoeten en in het najaar weer uit te kijken naar een nieuwe dag van de scheidsrechter.

Heb je zelf ook interesse voor het scheidsrechtersvak? Stuur eenĀ mail.