Het trio Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler is in Antalya Europees Kampioen geworden. In de finale werd Oekraïne met 5-3 verslagen. In stijl sloot Sjef van den Berg af met een 10! Met deze Europese titel laten de Nederlandse recurve heren zien dat er op de Olympische Spelen serieus rekening moet worden gehouden met Nederland.

Bondscoach Ron van der Hoff: “Pijl na pijl kreeg het team de omstandigheden beter in de greep. Met 57 en 58 punten de wedstrijd afsluiten is bijzonder goed. De 10 van Sjef is de perfecte afronding.”

Na stroeve start op stoom

De eerste Oekraïnse pijl ging in de 6, gevolgd door twee tienen. Omdat het Nederland in de eerste set niet lukte om een pijl in de 10 te krijgen, ging de eerste set naar Oekraïne: 52-50. De tweede set eindigde in 53-53, nadat de Nederlanders begonnen met twee tienen en een 9. De verraderlijke wind maakte verschil tussen de eerste en tweede serie van drie pijlen in de set. In de derde set moest Nederland als eerste schieten en scoorde 57. De Oekraïners scoorden 56. 3-3 na drie sets. In de vierde set schakelde Nederland nog een tandje bij: 58-55. Met een tien liet Sjef van den Berg zien dat de titel terecht naar Nederland gaat. De bronzen medaille ging naar Rusland, dat na een shoot off Spanje versloeg.

Voor Sjef van den Berg en Rick van der Ven is het opnieuw een Europese teamtitel. Na Amsterdam 2012 met Rick van den Oever was het nu met Steve Wijler aan hun zijde raak.

Drie EK-medailles voor TeamNL Handboog

Met het goud voor de recurve heren komt het aantal EK-medailles op drie. Zaterdag wonnen de compounddames (Sanne de Laat, Inge van der Ven en Jody Vermeulen) zilver in de teamwedstrijd. Individueel won Sanne de Laat brons.

Vervolg seizoen

Het seizoen gaat verder met de World Cup wedstrijd in Parijs van 21 t/m 27 juni, de Nederlandse Kampioenschappen op 3 en 4 juli, Olympische Spelen van 23 juli t/m 1 augustus en de Wereldkampioenschappen en World Cup finale in september.

Foto: World Archery.