Tijdens het online congres van World Archery Europe is algemeen directeur Arnoud Strijbis vandaag verkozen als executive board member van het bestuur van de Europese handboogfederatie. Hiermee heeft Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer een vertegenwoordiger in het bestuur van World Archery Europe. Daarmee onderstreept de Nederlandse Handboog Bond de ambities voor de internationale agenda op zowel bestuurlijk als sportief vlak.

Voor de zeven posities als lid van het bestuur waren zeven kandidaten. Naast Arnoud Strijbis werden ook Hilda Gibson (Verenigd Koninkrijk) en Darko Uidl (Kroatië) voor drie jaar benoemd. Jean-Michel Cleroy (Frankrijk) werd voor één jaar benoemd. De kandidaten uit Zweden, Slovenië en Griekenland werden niet gekozen. Voorzitter Mario Scarzella heeft nog een termijn van één jaar. First vice president Vladimer Esheev werd vrijdag opnieuw verkozen voor drie jaar.

Drie speerpunten

Tijdens het congres van World Archery Europe werd ook het nieuwe strategische plan vastgesteld. In dit plan zijn voor het eerst de ambities voor de Europese handboogsport concreter gemaakt. In zijn kandidatuur had Arnoud Strijbis laten weten drie speerpunten te hebben: (1) de sporter centraal, (2) vernieuwing van de handboogsport met trots op het verleden, en (3) inzet voor versterking van programma’s voor jeugd en aangepaste sporters. Daarnaast is voor Nederland een versterking van de governance altijd een speerpunt geweest.

Arnoud Strijbis: “Ik ben trots dat ik nu op zowel het nationale als op Europees niveau kan bijdragen aan de ontwikkeling van de handboogsport. De sport heeft vele kansen in zowel sportief, organisatorisch als communicatief opzicht. Dit vraagt om een ambitieuze agenda om toppers te laten presenteren, talenten te laten groeien en de basis van de sport te verstevigen in Europa. Dat betekent ook dat gewerkt moet worden aan nieuwe eigentijdse vormen van de handboogsport.”

Congres

Het congres van World Archery Europe zou eigenlijk in 2020 plaatsvinden. Door de coronapandemie werden zowel het congres als het Europese Kampioenschap vorig jaar verzet naar 2021. Het EK vond vorige week plaats in Antalya; het congres werd online gehouden, waarbij meer dan dertig aangesloten nationale federaties aanwezig waren.